Kapha začimbna mešanica
Pripravili smo recept za zimsko začimbno ajurvedsko mešanico. Je en tak must-have v vaši »zimski kuhinji«. Je bogatega okusa in deluje poživljajoče. Čudovita je kot dodatek k enolončnicam, stročnicam, zelenjavnim jedem. Najbolje, da jo predpripravite, in jo potem samo dodajate jedem.
Receptek je super tudi, če je vaša osnovna doša kapha ali vas pestijo kapha neravnovesja, kot so: kopičenje kilogramov, zastajanje vode, presežek sluzi, lenobnost.
POTREBUJEMO
- 2 jušni žlico celih zrn koriandra
- 1 jušna žlica celih zrn kumina
- 1 jušna žlica celih zrn grškega sena
- 1 jušna žlica ingverja v prahu
- 1 jušna žlica kurkume v prahu
- 1 jušna žlica cimeta v prahu
- 1 južna žlica posušenih listov žajblja, zmletih
- 1 čajna žlica mletih klinčkov
- ½ čajne žličke kajenskega popra ali čilija
PRIPRAVIMO
Vse sestavine denemo v električni mlinček ter jih zmeljemo v prah. Zmlete denemo v veliko posodo in jih med seboj z veliko žlico dodobra premešamo. Potem jih denemo v steklen kozarec, ki ga nepredušno zapremo. Shranimo na hladnem prostoru, sobne temperature. Za popoln izkoristek je mešanico najbolje porabiti v roku meseca dni.
Da boste v mrzli in vlažni ter tudi vetrovni in suhi zimi ohranjali vsesplošno ravnovesje … Precej napotkov, kako to storiti, najdete v blogih: Ajurvedska "pravila" za življenje v zimskih razmerah in Zimska dieta: čas je za beljakovine in zdrave maščobe. Vabljeni, da ju prelistate.