Kapha začimbna mešanica

Pripravili smo recept za zimsko začimbno ajurvedsko mešanico. Je en tak must-have v vaši »zimski kuhinji«. Je bogatega okusa in deluje poživljajoče. Čudovita je kot dodatek k enolončnicam, stročnicam, zelenjavnim jedem. Najbolje, da jo predpripravite, in jo potem samo dodajate jedem. 

Receptek je super tudi, če je vaša osnovna doša kapha ali vas pestijo kapha neravnovesja, kot so: kopičenje kilogramov, zastajanje vode, presežek sluzi, lenobnost.

 

POTREBUJEMO

  • 2 jušni žlico celih zrn koriandra
  • 1 jušna žlica celih zrn kumina
  • 1 jušna žlica celih zrn grškega sena
  • 1 jušna žlica ingverja v prahu
  • 1 jušna žlica kurkume v prahu
  • 1 jušna žlica cimeta v prahu
  • 1 južna žlica posušenih listov žajblja, zmletih
  • 1 čajna žlica mletih klinčkov
  • ½ čajne žličke kajenskega popra ali čilija

 

PRIPRAVIMO

Vse sestavine denemo v električni mlinček ter jih zmeljemo v prah. Zmlete denemo v veliko posodo in jih med seboj z veliko žlico dodobra premešamo. Potem jih denemo v steklen kozarec, ki ga nepredušno zapremo. Shranimo na hladnem prostoru, sobne temperature. Za popoln izkoristek je mešanico najbolje porabiti v roku meseca dni.

Da boste v mrzli in vlažni ter tudi vetrovni in suhi zimi ohranjali vsesplošno ravnovesje … Precej napotkov, kako to storiti, najdete v blogih: Ajurvedska "pravila" za življenje v zimskih razmerah in Zimska dieta: čas je za beljakovine in zdrave maščobe. Vabljeni, da ju prelistate.