Bhringraj ali neprava marjetica: Kralj za lase

Sanjate o močnih, zdravih, sijočih laseh? Imate polno poličko specialnih šamponov, serumov ipd.? Prav tako jemljete "vsesorte" vitaminov, mineralov ... Ne opazite pa neke velike razlike v kakovosti in rasti las.

Holistična in "stara" ajurveda pozna skrivnost, tj. odličnega zaveznika las, ki lase naravno okrepi ter jih izdatno nahrani. Sliši na ime bhringraj.

Bhringraj slovi kot eno najodličnejših zelišč za rast las, njihov lesk, moč in zdravje. Poleg tega, da gre za res izjemno zelišče za lase, se bhringraj ponaša še z drugimi prednostmi. Pomlaja um in živčni sistem, podpira delovanje in zdravje jeter, spodbuja krvni obtok ter poskrbi za lepo kožo.

Neprava marjetica, vladar čebel, rastlinica za tatuje, kralj za lase …
Poznan kot eclipta spada bhringraj v družino nebinovk (aster). Ima lep bel suličast kosmat cvet, ki spominja na cvet marjetice. Njegovo angleško ime je zato neprava marjetica (false daisy). Ime bhringraja prevedemo tudi kot vladar čebel, saj ga imajo opraševalci nanj dobesedno "čisto nori".

Medtem ko je cvet rastline izjemno občutljiv, so listi rahlo valoviti, krepki in debeli, dlakavi. Ko jih zmeljemo, dobimo črnikasto-zeleno tekočino, ki jo lahko uporabimo kot barvo za izdelavo tatujev; od tod še eno ime za bhringraj, ki je rastlinica ta tatuje.

Dlakavi listi s črnikasto-zeleno tekočino kažejo na supermoč rastlinice, ki je: neverjeten vpliv na močne in zdrave lase. Ter na poudarjen (ohranjen) naravni pigment las.
 
Glede na to, da je rastlinica res izjemna zaveznica las, v sanskrtu sliši na ime kesharaja oz. »kralj za lase«. To pa je tudi najbolj znano ime rastlinice.

Kje raste?
Najdemo jo prosto rastočo predvsem v vlažnih predelih Indije, tako rekoč v mokriščih in močvirjih, in tudi drugod po svetu. Od njenega rastišča še tudi eno ime za bhringraj, tokrat špansko; ki je yerba de tago. Kar poenostavljeno prevedeno pomeni zelišče, ki raste v jarkih.

Dve vrsti bhrigraja
Obstajata dve vrsti bhringraja: Eclipta prostrata in Eclipta alba. Nekateri ju povsem enačijo. Alba ima nekoliko malo manj ostre liste. Je malček manj učinkovitejša. V naših izdelkih za lase tako najdemo predvsem prostrato.

Zakaj je bhringraj tako "oh in sploh" za lase?
Zaradi svoje sposobnosti, da prebudi lasne mešičke iz ti. speče faze in tako spodbudi rast novih las. Oz. podaljša njihovo aktivno fazo rasti, tj. preprečuje izgubo las. S spodbujanjem lasnih mešičkov prebudi rast las tudi tam, kjer las ni. Npr., kjer je pleša.

Poleg tega, da spodbudi rast novih las in preprečuje izgubo las, preprečuje tudi njihovo prezgodnje sivenje. Kot smo že omenili, ohranja naraven pigment.

Je krasen tonik za lase. Ajurvedski koncept tonika pomeni snov, ki prehranjuje telesna tkiva (dhatuje). Bhringraj tako lase okrepi. Jih naredi gladke, voljne in mehke. Prepreči, da bi se izsuševali, druge njihove poškodbe (npr. prhljaj) in vozlanje.

Bogat je z esencialnimi hranili, kot so vitamin D in E, kalcij, steroidi, polipeptidi, magnezij in železo ter beljakovinami rastlinskega izvora. (Zato je superhrana za lase. Ki globoko hrani in krepi lasne mešičke.)

Ni samo za lase ali "več muh na en mah"
Kot velja za številna druga ajurvedska zelišča, so tudi prednosti bhringraja široke. Povedano drugače: če ga uživamo za namen spodbujanja rasti in zdravja las, bomo mimogrede deležni še drugih njegovih blagodejnosti.

Te so:
Pomirja um in živčni sistem: Hladi, zato slovi kot pomirjajoče (obnovitveno) zelišče za um in živčni sitem. Lajša napetosti in stres, podpira krepčilen in globok spanec.
Podpira zdravje jeter: Njegova grenka in hladilna lastnost podpira izločanje presežka vročine iz jeter ter izboljša pretok žolča.
Krvni obtok: Dobro deluje tudi na limfo oz. kri; pospešuje krvni obtok.
Koža: Ker imajo jetra in kri velik vpliv na kožo, je bhringraj izjemno zelišče za zdravo, sijočo, voljno kožo.

Bhringraj v ajurvedi
Zelišča, ki jih ajurveda priporoča za rast las, podpirajo čiščenje jeter in hitro rast las. Zelišče, ki »zadosti obema pogojema« je bhringraj.

Z ajurvedskega vidika ima zelišče grenko, pekočo in sladko raso (okus). Hladilno viryo (energijo) in pekočo vipako (učinek po prebavi). Zato se dojema kot eno najboljših pomlajevalnih zelišč za pita došo.

Sinergija njegove grenkosti in hladilnosti ga naredi za čudovit pomlajevalni tonik, ki je izjemno koristen za telesna tkiva (dhatuji) in organe.

Npr. grenka lastnost deluje tako, da čisti jetra od presežka vročine in spodbuja pretok žolča. To potem podpira tkivi rakta in rasa; tj. limfo in kri; kar pomaga ohranjati lepo in sijočo kožo ter zdrav krvni obtok.

Ta lastnost bhringraja, da čisti presežek vročine iz telesa, je tista, ki bhringraju daje sloves top zelišča za rast in zdravje las. Namreč več vročine kot jo imamo v predelu glave, bolj nam izpadajo ter sivijo oz. izgubljajo pigment in vlago lasje.

Bhringraj neposredno pomirja pito in vato v predelu glave in krepi majja dhati; živčno tkivo. Obnavljajoči bhringraj obnavlja in krepi tudi asthi dhatu (kostno tkivo), iz katerega so poleg las tudi naši zobje in nohti.

Zaradi pekoče vipake, je bhringraj krasen tudi za pljuča, saj pomaga iz plJuč izločiti presežek kaphe (sluzi) in tako ohranja zdravje dihalnega sistema.

Podpira tudi zdravje reproduktivnih organov.


UPORABA

Uporabljamo ga tako notranje kot zunanje. Notranje v obliki kapsul. Ali tudi čaja. Pri nas dobite SURYA bhringaradž (bhringraj) VEGE kapsule. S kapsulami poskrbite za rast in zdrave lase odznotraj (plus ste deležni še drugih njegovih prednosti, ki smo jih našteli zgoraj). Za rezultat priporočamo uživanje vsaj 2 do 3 mesece.

Bodite pa pozorni: bhringraj ima rad vodo, zato lahko iz zemlje/okolja vsrka številne težke kovine in pesticide. Njegov izvor naj bo tako vedno preverjen.

Kot obloga, barvilo za lase
Zunanje v prahu ga uporabite kot oblogo oz. barvo za lase. Pri nas dobite AYUMI bhringraj v prahu za lase in kožo obraza.

Za lahno "pomladitev" pigmenta oz. za barvanje sivčkov pripravite oblogo tako:
1 čajno žličko prahu bhringraja pomešajte z 2 jušnima žlicama kokosovega olja. V ponvici nalahno pogrejte in dobro premešajte.

Z nežno masažo vmasirajte v lase in lasišče. Pustite delovati vsaj 1 uro. Nato izperite z nežnim naravnim šamponom. Za najboljši učinek postopek ponovite 2 do 3-krat na teden.

Za običajno oblogo zmešajte bhringraj prah z jogurtom, sezamovim ali kokosovim oljem ali s toplo vodo, da dobite primerno pasto. Ki jo nanesete na lase (po želji lahko bhringraj prah kombinirate še z drugimi rastlinskimi prahi; ki jih vse dobite pri nas*).

Pasto vmasirajte v lasišče s krožnimi gibi, nato jo razporedite še do lasnih konic. Pustite delovati 20 do 30 minut (v tem času se ne sprosti barvilo). Sperite in lase in umijte s katerim izmed naših naravnih ajurvedskih šamponov ali aritha prahom.

Vsi naši AYUMI šamponi in balzami vsebujejo izvleček bhringraja. Gre namreč za bogate tradicionalne ajurvedske recepture. Največ bhringraja vsebuje linija AYUMI SANDALOVINA & ARGAN.

Dobite pa pri nas tudi šampon OJAS bhringraj.

*Amla, Brahmi, Shikakai, Tulsi, Hibiskus, Indigo, Sena in Neem. Redna uporaba ene ali več kombinacij ima za posledico zdrave, bujne lase.

Upoštevajte, da bhringraj prah lahko nalahno potemni barvo las, zato ni primeren za blond, svetle ali razbarvane lase, razen če je to vaš želeni učinek. Oz. ga imate na lasišču manj kot pol ure.

Kot barvilo je primernejši za temnejše lase. Dalj časa ko ostane na laseh, vidnejši bo učinek temne barve.


Barva za lase
V naši trgovini je bhringraj tudi eno izmed 9 himalajskih zelišč naše AYUMI KANE. Ki je na voljo kot 150 ali 500 gramska.

Olje za lase
V kombinaciji s kokosovim in sezamovim oljem ter amlo in brahmijem dobite odlično hranljivo olje za lase. Olje lahko pripravite sami, in sicer tako, da zavrete bhringraj prah v kokosovem ali/in sezamovem olju. Precedite in ohladite. Tako pripravljeno olje ob redni uporabi lasem podarja sijaj, zdrav videz in moč. Lase in lasišče čisti, obnavlja, krepi in hrani.

Da vam ni treba "pacati", je najenostavneje poseči po našem AYUMI olju za rast in krepitev las "HAIR GROWTH". Ki poleg sezama, amle in brahmija vsebuje še druga za lase blagodejna zelišča in olja.