Kateri tip las imate po ajurvedi

Če želimo lase pravilno negovati (v skladu z ajurvedo), je fino, če vemo, kateri je naš tip las (po ajurvedi).  

Poleg tega je fino, če poznamo tudi svojo osnovno došo (prakriti, konstitucijo). In sicer zaradi tega, da lahko prilagodimo prehrano in življenjski slog – kar se potem tudi pozna na naših laseh.  

Došo lahko "na hitro" določite z našim QUICK DOŠA TESTOM.

V pričujočem blogu na osnovi 6 fizičnih lastnosti las (tekstura, struktura, naravna barva, poroznost, vlaga in oblika) lahko določite, kateri tip las imate po ajurvedi.  
 
Ko ga poznate, jih lahko še pravilneje negujete. Tipov las v ajurvedi je 7. Enako kot je 7 večjih skupin prakriti. Tri glavne, tri mešane in ena, kjer so vse tri doše v enakem razmerju.
 
Prakriti določa naš zunanji videz, osebnostne lastnosti, telesne odzive, pa tudi dovzetnost za določena obolenja (in seveda tudi tip las). Oz., glede na našo osnovno došo, lahko sklepamo, katerim težavam z lasmi smo (bomo v določenih življenjskih obdobjih) bolj izpostavljeni.

Npr. oseba z prevladujočo vata došo, ima zagotovo vata tip las. In je bolj nagnjena k vata neravnovesjem oz. težavam z lasmi. S primerno nego, dieto, življenjskim slogom in zeliščnimi pripravki (HOLISTIČEN PRISTOP AJURVEDE) lahko vata iz svojih las iztrži maksimalno lepe in zdrave lase.
 
Ajurveda verjame, da je oseba zdrava oz. v ravnovesju, ko so vse tri doše v ravnovesju. Torej, ko so “postavljene” tako, kot so bile ob rojstvu.  

Če padejo iz ravnovesja, to vodi do številnih neravnovesij (bolezni); tudi tistih, povezanih z lasmi in lasiščem.   
 

6 FIZIČNIH LASTNOSTI LAS
 
Iz katerih lahko sami "presodite", kateri tip las, po ajurvedi, imate.


1. TEKSTURA  

Lasno steblo ima tri plasti: 
Kutikula ali povrhnjica,
Korteks ali osrednji del,  
Medula ali sredica (srž) .
 
Tekstura določa kakovost povrhnjice. Pomanjkanje vlage in hranil poškoduje povrhnjico – ta postane hrapava, lasje se izsušijo in postanejo krhki.  

Posamezniki, pri katerih prevladuje vata doša, so bolj nagnjeni k hrapavim lasem, saj vata (zrak in eter) suši (dehidrira) lasišče in lasna tkiva.  

Pita posamezniki imajo mehko in svilnato strukturo las – pita doša je odgovorna za presnovo (metabolizem). Torej spodbuja tudi metabolizem lasnih mešičkov, iz katerih “poganjajo” zdravi lasje, ki so na otip mehki in svilnati.  

Tekstura las pri posameznikih s prevladujočo kapho je sijoča; saj ima kapha vlogo pri nastajanju sebuma na lasišču. Kapha lasje so zato sijoči; ustrezno naoljeni vse do konic.  


2. STRUKTURA  

Se nanaša na debelino vaših las; lasje so lahko tanki, srednje debeli oz. debeli.  
 
Glede na tri plasti lasnega stebla, bi naj tistim s tankimi lasmi manjkala sredica las.  
 
Kako določite strukturo las?  
Na ravno površino skupaj postavite vaš las in nit sukanca. Če je vaš las tanjši kot nit, potem imate tanke lase, kar je značilno za vata tip las.  
Če pa je debelejši, potem imate kapha tip las, nekje vmes pa je pita tip las.  
 

3. BARVA  

Za barvo las sta odgovorni dve vrsti melanina (pigmenta): eumelanin je temnejši (rdeče-rjavi do črni odtenki) in feomelanin, ki je svetlejši (bledo rumenkasti do rdeči odtenki). Naša naravna barva las je odvisna od razmerja med tema dvema pigmentoma. 

Pri kapha tipu las je več eumelanina; zato imajo kaphe temnejše lase. Pri pitah oz. pita tipu las je več feomelanina, zato so lasje svetlejši. Pri vatah je malo več eumelanina kot feomelanina, zato so lasje v večini rjavkasti, tudi pustih odtenkov.   


4. POROZNOST LAS

Naravna sposobnost las, da absorbirajo in ohranjajo vlago, imenujemo poroznost las. Poroznost je tudi sposobnost vsrkavanja učinkovin iz izdelkov, ki jih sicer uporabljate za nego las.  
Povrhnjico lahko poškodujejo vročina, prekomerna obdelava las ali kemikalije. Poškodba kutikule lahko posledično poslabša poroznost las. 
 
Da določite poroznost, potopite las v kozarec z vodo.  
Če se potopi na podenj, je poroznost vaših las vata. Vata tip las je najbolj nagnjen k poškodbam, saj takoj vsrka toksične učinkovine izdelkov oz. takoj reagira na zunanje dražljaje/snovi. Kar razjasni, zakaj naj vate imajo čimbolj naravno nego las, uporabljajo kar največ naravnih izdelkov.  

Če las plava nekje med površino in dnom kozarca, potem imate normalno oz. uravnoteženo poroznost las, kar je značilno za pita tip las. Pita lasje so najmanj nagnjeni h poškodbam, saj srkajo ravno pravo mero vlage oz. sestavin izdelka.  
Če las plava na površju, imate kapha poroznost las; kapha tip las potrebuje najdalj časa, da se izsuši (lomi itd.). Na kapha laseh se zato lahko nabirajo usedline izdelkov, obloge ipd.  
 

5. VLAŽNOST LASIŠČA
 

Vlažnost in raven sebuma na lasišču določata teksturo kože na lasišču. Vata lasje imajo pogosto suho lasišče, z luskastim prhljajem; manjka jim zadostna količina vlage; lasni mešički proizvajajo premalo sebuma.  

Pita lasišče je mastno, nagnjeno je k okužbam (infekcijam in vnetjem) in srbečemu prhljaju. Pri kaphi najdemo normalno teksturo lasišča z zadostno količino vlage. Če pa je kapha doša motena, to rezultira v mastnem lasišču; z mastnim prhljajem.  


6. OBLIKA LAS

Ljudje z dominantno kapha došo, imajo običajno skodrane lase, saj je sebum enakomerno razporejen od lasišča do konic. Kapha tip las je najbolj odporen od vseh tipov las. Pite imajo ravne lase. Vate pa imajo delno ravne delo skodrane, recimo valovite lase.  


Tukaj pa še 6 lastnosti v tabeli (za hiter pregled in določitev)  

FIZIČNE LASTNOSTI   VATA         PITA                                    KAPHA  
Tekstura                      Hrapava       Mehka in svilnata        Sijoči lasje 
Struktura                     Tanka           Srednje debela              Debela  
Barva                             Nedoločena Svetlejša, rdeč pridih   Črna 
Poroznost                     Visoka           Normalna                       Nizka  
Vlažnost lasišča          Nizka            Srednja                          Visoka 
Oblika                           Valovita        Ravna                             Skodrana  
 

Če imate kombinacijo teh lastnosti, potem vaš tip ni osnoven, temveč mešan.

Npr. vata-kapha ima hrapave lase, ki so (tudi) kodrasti in krepki. Pita-vata tip lasje so pri lasišču ravni, proti konicam pa valoviti itd.

AYUMI NATURALS je nego las prilagodil glede na prevladujočo došo; tako

vata tipu las ustreza linija HIBISKUS & KURKUMA z oljem za poškodovane lase.

Pita tipu ARGAN & SANDALOVINA z oljem za rast las.

Ter kapha tipu linija MORINGA & NIM z DETOX oljem.

Vsem tipom pa priporočamo povsem naravno nego s prahi za lase oz. barvanje z naravno kano.