Kako "počistiti" celulit

Zadnje dni smo dobili kar nekaj vprašanj, če ajurveda lahko kako pripomore k odpravljanju celulita … 
 
Celulit je po ajurvedi odpadna snov (so strupi, toksini), ki se je “ujela” v naše podkožje (vezivno tkivo).  
 
Če jo opišemo, je težka, lepljiva substanca, ujeta v naše podkožje. Dlje kot so toksini ujeti v podkožje, težje jih je/bo odpraviti.  
 
Nekateri podatki izkazujejo, da za celulitom “trpi” od 85 % do 93 % odstotkov žensk (po tem, ko preidejo v puberteto). Kar je verjetno povezano s spolnimi hormoni.  
 
NE-pretočnost limfe
Kopičenje odpadnih snovi in tekočin v nekakšnih “maščobnih žepkih” podkožja; na določenih predelih telesa povezujemo z nepravilnim (slabim) delovanjem/pretočnostjo limfnega sistema. Torej odpadne snovi se kopičijo, namesto, da bi se izločile …  
 
Za limfni sistem tako ali tako vemo, da je zadolžen za čiščenje telesa (in sočasno dobro vpliva na imunski sistem).  
 
Pretočnost, cirkulacija & minimiziranje toksinov  
Glede na to je po ajurvedi zelo pomembno izboljšati limfni pretok (cirkulacijo) na določenih predelih, tako namreč v veliki verjetnosti odstranimo vzrok za pojav celulita.  
 
Sočasno moramo zmanjšati izpostavljenost oz. vnos toksinov.  
 
Zelo močna vadba in hujšanje
Zanimivo pri celulitu je tudi, da kljub telesni aktivnosti in hujšanju, celulita ne odpravimo.  
 
Kar ponovno dokazuje, da je celulit problem odpadnih snovi – te se zadržujejo v vezivnem tkivu in jih ni mogoče preprosto skuriti, Za telo je odpadna snov odpadna snov in pika - ne bo jo še enkrat predelovalo.  

Čudežne kremice  
Tudi razne kreme (valjčki ipd.) baje bolj malo pomagajo, celulit le "zatlačijo" v globlje plasti vezivnega tkiva.  
 
Edina rešitev je tako, da celulitaste žepke nekako odstranimo oz. delujemo preventivno – torej jim onemogočamo, da se preveč kopičijo.  
 
Kar preprosto pomeni, da znamo čistiti toksine iz organizma (preko krvi in limfe; pa tudi skozi pljuča, urin, črevesje in kožo.)   
 
To storimo z načinom življenja: dieta, življenjski slog, vadba, ustrezna podporna zelišča/pripravki, izogibanje čustvenim neravnovesjem …  

3 tipi celulita
Mogoče omenimo še to, da v ajurvedi poznamo 3 tipe celulita – seveda glede na značilnosti posamezne doše.  
Vata celulit je na otip hladen; nalaga se na bokih, zadaj na stegnih, na zunanji strani kolen in na trebuhu.  
Pita, je viden kot pomarančasta koža, je bolj mehak, “pudingast”, se premika, in na otip lahko boli.  
Kapha; zanj so značilne otekline, edemi, težke noge, vidne kapilare in vene, vnetni procesi.   
 
Gremo torej k načinu življenja ...  

Podpora zdravi prebavi - sprotno čiščenje organizma
Nikoli ni dovolj poudariti, kako velik pomen imata pri procesu detoksifikacije pravilno kombiniranje hrane ter podpora zdravi prebavi. Oboje je seveda povezano s krepkim agnijem (prebavnim ognjem).  Več o prehrani in pravilnem kombiniranju le-te v e-knjižici: "Priporočila za prehrano po došah".
 
Trifala in kičari sta osnova za sprotno nežno čiščenje in razstrupljanje; obenem pa ne iztrošita celičje, temveč ga sočasno obnavljata, nahranita; pomlajujeta. Oba podpirata pravilno cirkulacijo.
 
Trifalo lahko z vmesnim 14-dnevnim predahom (na vsaka 2 meseca) jemljete neomejeno (primerna je za vse doše oz. došična neravnovesja). Kičari je pa tudi fin, kadar je potrebno "resetirat" prebavo.
 
Super je še šiladžit; tudi ta deluje v smislu čiščenja (razstrupljanja), a ne troši, obenem krepi sistem. Vpliva na ravnovesje tako na telesni kot umski ravni.  

Priporočamo še uporabo začimbnih mešanice agni plus in začimbne mešanice za pripravo kičarija. 
 
Ne pozabite na vsaj 2-krat letno pančakarmo (ajurvedsko metodo razstrupljanja, čiščenja organizma). Več v blogu: "Home-made pančakarma (ajurvedska praksa čiščenja)".
 
Masaža (abyanga)
Masaža je tudi ena taka odlična metoda, ki pripomore k čiščenju vezivnega tkiva (podkožja). 
Gre za starodavno tehniko masaže z olji, ki globoko razstruplja in podpira splošno zdravje kože (in globljih tkiv kože). Abyanga sprošča in naolji kožo, prodira in čisti žleze znojnice, pomirja živčni sistem, pomaga hidrirati in obnavlja vsa tkiva, spodbuja zdravo cirkulacijo.  

Na bolj subtilnem področju abjanga krepi emocionalno, energijsko in spiritualno zavest; nas ščiti pred motečimi energijami, s katerimi se soočamo preko dneva. Zelo učinkovito zmanjša stres in druga čustvena neravnotežja; minimizira njihov negativni vpliv na kožo. 
 
Za nežno masažo lahko uporabimo svilene rokavice, ki pomirjajo elektrostatičnost kože, spodbujajo limfo, da se poveča njen pretok in razstrupljanje. Predvsem zelišča v olju podpirajo čiščenje odpadnih snovi. Priporočamo naše AYUMI NATURALS DETOX MASAŽNO olje.

V namen masaže ga nekoliko pogrejte, in fino je, če vas lahko zmasira neka druga oseba, da s prepogibanjem med samomasažo ne ovirate pretoka limfe.  

Vroče vrečke iz limone ali pinde

Lahko poskusite tudi z vročimi limonovimi vrečkami (pinde) - gre za originalno ajurvedsko recepturu proti celulitu. Recept za njihovo pripravo najdete TUKAJ.
 
Pomen čustvenega življenja  
Čustva in energijski vzorci precej vplivajo na stanje kože (stres, jeza, strah, itd.). Tako da vodite brigo tudi glede njih.  
 
Ne prekrižujte noge med sedenjem  
S sedenjem s prekrižanimi nogami blokiramo pretočnost limfe (tj. odpadna snov, ki bi morala naprej, se zatakne). Uporabite pručko, noge iztegnite na dodatni stol ipd.  

Pijte dovolj tekočine. Ni pa treba pretiravati. V ajurvedi lovimo ravnotežje. Priporočamo čaj "cleansing".

Pasta iz čičerikine ali mandljeve moke, jo lahko eno ali drugo pomešano z vodo uporabite kot piling.

Glede na zgoraj omenjene 3 tipe, lahko uporabite tudi naše AYUMI NATURALS pilinge za telo: kurkuma za vato, sandalovino za pito in nim za kapho celulit.  

Mimogrede čičerikina in mandljeva moka sta tudi odličen piling za obraz.