Ajurveda za lep izgled - 12 priporočil

Življenje, skladno z načeli ajurvede, prakticiram že kako slabo desetletje. Med oboževalci ajurvede imam tako kar nekaj prijateljev. Opažam, da prav vsi, ki živijo »ajurvedski lifestyle« izžarevajo mladostnost, vitalnost. Videti je, kot da se ne starajo.

Če srečam prijateljico Anali, ki se bliža petdesetim, ji vedno rečem: »Hej, vsako leto si videti mlajša.«

Dalj časa, ko v življenje vključuješ ajurvedska priporočila (prakse), boljše, mladostnejše izgledaš. In se tako tudi počutiš.
Pa naj gre za prekuhano toplo vodo, ki jo spiješ na tešče. Strganje jezika s strgalom, zjutraj, ko vstopiš v kopalnico. Žvrkljanje sezamovega ali kokosovega olja za bolj zdrave zobe in dlesni ter čvrste obrazne mišice. Za bogatejšo kuhinjsko poličko z začimbami in zelišči (ki tu seveda niso samo za okras, temveč za redno uporabo). Za uporabo olj za nego las in telesa. Za meditacijo, pranajamo …

Ajurveda deluje! Njena načela "pijejo vodo"! Najstarejša zakladnica znanja o naravi človeka nas uči, kako živeti zdravo in dolgo.

Ajurveda nas uči življenja, ki je skladno z naravnimi ritmi – pa naj gre za del dneva ali letni čas. Vstati s soncem, biti v postelji pred 22.00 uro, imeti največji obrok, ko je sonce najvišje. Prilagoditi način življenja in prehrano zahtevam letnih časov, svoji osnovni doši in/ali trenutnemu neravnovesju. Vse to je ajurveda.

In ja, seveda se dobra prebava in krepčilen spanec pozna na zdravju in na videzu.

Spodaj 12 priporočil, s katerimi boste izgledali bolj mladostno, vitalno. Boste žareli od znotraj navzven.

1) Privoščite si kakovosten spanec
Poskrbite, da vsako noč spite kakovostnih 7 do 9 ur. Najbolje v času od 22.00 do 6.00 ure. Predvidljiv čas za spanec podpira vaš cirkadiani ritem. Cirkadiani ritem je vaš 24-urni ritem, ki ga vodi svetloba in uravnava vse biološke procese v organizmu, vključno s spanjem, prebavo in ravnjo energije.

Nikoli ne zanemariti moč, ki jo ima dober spanec za obnovo energije telesa in duha.

2) Uživajte polnovredno hrano
Če je le mogoče, izbirajte lokalno, organsko, sezonsko hrano, ki ustreza vaši ajurvedski konstituciji, tj. osnovni doši. Organsko vzgojena hrana ne vsebuje pesticidov in konzervansov, in »poživi« vsako celico v vašem telesu, kar ima precejšen vpliv na vaš videz, počutje, »zaviranje« staranja.

3) Pijte kakovostno vodo
Ajurveda priporoča pitje vode, ohlajene na sobno temperaturo ali pitje vroče vode. Mrzli in vodi z ledom se izogibamo. Ta praksa podpira močan agni (prebavni sistem).
Na dan spijemo nekje 3 dcl vode (tekočine) na 10 kg telesne teže.
Za globljo hidracijo priporočam, da svoj zeliščni čaj ali vodo spremenite v pijačo z elektroliti. In sicer tako, da čaju ali vodi dodate ščepec mineralne soli, čajno žličko medu in nekaj kapljic soka limone ali limete. Elektroliti bodo pomagali, da bo voda v telesu ostala dalj časa (kar je super za hidracijo). Dobra hidracija je povod dobrega videza.

4) Uživajte zelišča
Številna ajurvedska zelišča podpirajo lepo kožo. Predvsem tista, ki čistijo kri. Ta so po svoji rasi (okusu) običajno grenka. Če je »naša kri čista«, je čista, lepa tudi naša polt.
Izpostavljamo:
Kurkuma: Zelo poznana kuhinjska začimba je čudovita tudi za lepo kožo. Priporočamo pol čajne žličke dnevno ali/in kot naš kurkuma latte.
Amla (indijska kosmulja): Eden najbolj čislanih pomlajevalnih sadežev; eden najboljših za lepo in zdravo kožo, lase in nohte. Amlo vsebuje tudi slavna triphala. Amlo lahko jo uživate kot čjavanpraš, kar bo super še za dobro imunost in prebavo. Ali kot vege kapsule.
Manjista: Je eno najboljših zelišč za čiščenje krvi, kar se posledično odraža na čisti polti. Je došično usklajena, tj. primerna za vse doše, neravnovesja.  

5) Začinite življenje
Ko si pripravite čaj ali obrok iz začimb, bo to pomagalo "pokuriti" amo (toksine) in spodbuditi zdravo prebavo. Kot že rečeno; zdrava prebava je ključna za naravno lep videz.
Spodaj nekaj začimb, s katerimi boste pospešili prebavo:
Ingver: Greje in poživlja; tako da ga za podporo močni prebavi lahko vključite praktično v vsak obrok. Najbolje svežega, naj bo bio.
Cimet: Cimet (cejlonski) je več kot le okusna začimba. Krasno spodbuja agni (prebavni ogenj).
Trikatu: Tradicionalni ajurvedski pripravek z močnimi ogrevalnimi lastnostmi, ki spodbuja leno prebavo. Sestavljajo ga črni poper, dolgi poper in suhi ingver v enakih količinah.

6) Gibajte se
Poiščite telesno dejavnost, ki vam ustreza in se dnevno z njo ukvarjajte vsaj 30 minut. Vadba spodbudi krvni obtok, razstrupljanje organizem, lajša stres. Taka dejavnost je lahko joga, plavanje, hoja ali ples. Izberite aktivnost, v kateri uživate. Vrsta vadbe naj vam bo pisana na kožo.

7) Izvajajte pranayamo (tehnika dihanja)
Dihalne tehnike, kot je npr. nadho shodana čistijo telesne energijske kanale (shrote), uravnovešajo živčni sistem in poskrbijo za osredotočenost uma. Prav tako oskrbijo kri s kisikom in so »krivec« za lepo in zdravo polt/ten.

8) Dnevno meditirajte
Redna vsakodnevna meditacija lajša stres in "topi" skrbi. Meditacija daje splošen občutek miru in umirjenosti. Priporočam meditacijo So-Hum.

9) Izvajajte samo-masažo
Poskrbite, da so vaše poti za izločanje odprte. Poskrbite, za redno čiščenje črevesja, mehurja, potu in za sezonsko razstrupljanje (čiščenje), kot je pančakarma. V ajurvedi velja, da čiščenje, razstrupljanje telesa gre z roko v roki s pomlajevanjem. Kar je najboljši način, da bo vaš videz mladosten, vi pa polni elana.

10) Bodi v stiku z naravo
Tesen stik z naravo nas opomni, da je življenje širše, poveže nas s 5 elementi, nas napolni s prano (življenjsko energijo in nam podari naravno lepoto. Pojdite v naravo, naredite nekaj globokih vdihov, in občutite lepoto in življenje, ki je okoli vas.

11) Ne pozabite na zdravljenje čustev in ljubezen do sebe
Pomembno je, da znamo ravnati s čustvi, kot so žalost, jeza, navezanost in druga močna čustva. Ko dalj časa živimo z izpostavljenimi čustvi ali jih potlačimo (jih ne znamo prepoznati), to gasi naš notranji žar (kar se slej ko prej pokaže na videzu).
Ko se naučimo ravnati s čustvi (jih prepoznati, jih ne-tlačiti, jih pravilno izražati) ter obenem zmoremo sebi namenjati brezpogojno ljubezen, se žar vrne. Ko se res sprejmemo takšne, kot smo, se imamo radi takšne, kot smo, se to pozna tudi na našem videzu. Kot pravi lady Blessington: "Ni boljše lepotilne kozmetike kot je sreča".

12) Poskrbite za močan imunski sistem
V ajurvedi je imunost povezana tako s konceptom doš, prebavnega ognja (agnija), nastajanja tkiv (dhatujev) kot prehrane. Oz. ojas je povezan tako z imunskim, hormonskim, živčnim, mišično-skeletnim, krvožilnim in prebavnim sistemom.  
Moč ojasa zavisi od načina življenja, načina prehranjevanja, morebitnih travmatičnih dogodkov in odnosov, ki jih imamo. Starodavni ajurvedski teksti pravijo, da ima oseba, ki ima močan ojas, dober imunski sistem, se dobro odziva na stres, dobro spi, zna upravljati s čustvi, ima izpolnjujoče spolno življenje in je vitalna.