Juhica iz munga za dušo

Ne obteži želodca. Mungo je super. Po ajurvedi je mungo najboljši izmed vseh dal-ov. Je lahko prebavljivo in polnovredno živilo. Uravnava vse tri doše. Poln je beljakovin, vitaminov in mineralov. Če vam stročnice sicer delajo težave, vam jih mungo ne bo. Dostikrat ga, da okrevajo, dajejo ljudem, ki jih mučijo kakršnakoli neravnovesja.

Recept lahko prilagajate. Namesto polovičk munga, lahko dodate celi zeleni mungo, rdečo ali rumeno lečo.

Katerokoli zelenjavo.

Servirate pa lahko z rižem ali tortiljami. Ali juhico pojeste kar samostojno.  

POTREBUJEMO

  • 1 skodelico rumenega munga (bio mungo rumen, razpolovljene polovičke dobite pri nas)
  • ½ čajne žličke kurkume v prahu
  • Himalajska sol
  • 2 čajni žlički gija
  • ½ čajne žličke kumina v prahu
  • 1 srednje veliko čebulo, nasekljano
  • Za okrasitev liste svežega koriandra, če so pri roki

 

PRIPRAVIMO

1 ) Mungo operemo in osušimo. Poprej ga namočimo preko noči. Ali vsaj za 3 do 4 ure.

2 ) V lonec denemo mungo, kurkumo in sol. Pustimo, da zavre. Kuhamo na zmernem ognju nekje 30 minut. Da dobimo tako kremasto juhico.

3 ) V kozico denemo gi, dodamo kumin, pustimo, da zadiši. Nato pridenemo čebulo. In pražimo nekje do 10 minut.

4 ) Oboje (mungo iz lonca) in kar imamo v kozici medsebojno pomešamo.

Pripravite še palačinke ali kičari (tradicionalna ajurvedska jed za počitek prebavil) iz munga.