Chyavanprash (čjavanpraš): ajurvedska zeliščna marmelada ali bomba antioksidantov
Čjavanpraš ima v ajurvedi podobno vlogo kot multivitamini v naših “domačih lekarnah”. Številne indijske družine čjavanpraš uživajo vsak dan: tako pripomorejo k ohranjanju zdravja in poskrbijo za dolgoživost.
A kako to, da je ta starodavna zeliščna marmeladasta receptura preživela test časa?
Večina čjavanpraš pozna kot odlično podporo imunskemu sistemu, spodbudo dobri presnovi (ta je ključna za številne procese v telesu) ter podpori zdravja pljuč in dihalnih poti.
Je tudi ena najboljših rasayan (pomlajevalna in hranljiva formula) kar jih pozna ajurvedska farmakopeja. Znano je da gradi oz. krepi odžas (ojas) - imunost, odpornost v najširšem smislu. Oz. odžas kot nekakšna nevidna vitalna, tj. življenjska energija.
Več o ojasu najdete v našem blogu: OJAS: Nevidna vitalna energija, ki podarja zdravje in lepoto
Legenda pravi, da je bil čjavanpraš prvotno “zvarjen” za starega modreca Chyavana, z namenom, da bi mu pomagal ohranjati mladost in vitalnost.
Bomba antioksidantov in sodobna znanost
Tisoče let let po prvi varitvi čjavanpraša zahodna znanost “pride na plan” s teorijo o prostih radikalih, ki nosijo odgovornost za procese staranja, propadanja tkiv, celic … Staranje je rezultat oksidativne poškodbe celice, ki jo povzročajo prosti radikali; nestabilni in visoko reaktivni atomi, ki neprekinjeno nastajajo v telesu kot posledica presnovnih procesov.
Antioksidanti so snovi, ki s svojo prisotnostjo zavirajo oksidacijske procese in jih v velikih količinah najdemo v sadju in zelenjavi. Telo po naravni poti išče oz. vzdržuje ravnovesje z antioksidanti, ki jih proizvaja samo ter tistimi, ki jih pridobi s hrano in prehranskimi dopolnili.
Antioksidanti delujejo tako, da se hitro vežejo na proste radikale in tako preprečijo poškodbe tkiv, ki jih lahko povzročijo prosti radikali – oz. rečemo nevtralizirajo proste radikale. Hrana in prehranska dopolnila z antioksidanti so tako res za zdravje koristni!
ORAC test in čjavanpraš
Mednarodno uveljavljeni standard za meritev antioksidativnih potencialov živila se izraža v enotah ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ki sta jih razvila Nacionalni inštitut za staranje in Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) v ZDA.
15 g čjavanpraša ima po ORAC 5.0 enako vrednost, kot če skupaj zaužijemo 1 avokado (150 g), 1 kivi (35 g), 1 paradižnik (80 g) in 1 obrok brokolija (80 g), zelene, krompirja (80 g) in zelene solate (50 g).
Kako uživati čjavanpraš?
Čjavanpraš lahko jeste kar z žlico, na krekerjih, prepečencu ipd. Še bolj hranljiv (prodrl bo globlje v tkiva) bo, če ga vzamete z anupano, npr. vročim mlekom, vodo, rastlinskim napitkom.
Jemljemo ga 1-krat na dan zjutraj ali zvečer.
Čjavanpraš je tudi odlična podpora zdravju pljuč, prebavnemu ognju (agni) in razmnoževalnemu sistemu. Čjavanpraš je resnično vsestranski izdelek – okusen in še zdravju prijazen!