Ne samo kaj, tudi kako jemo je pomembno

V ajurvedi je prehranjevanje (in pripravljanje jedi) kot nekakšno sveto dejanje. DEJANJE LJUBEZNI.

Hrano (obroke) naj bi pripravljali v sproščenem, mirnem vzdušju - ne da nam takrat misli “skačejo” od ene k drugi težavi.

Ajurveda prepoveduje uživanje hrane, medtem ko hodimo ali opravljamo kakšno drugo stvar (npr. imamo kakšen čustva poln pogovor, gledamo televizijo ali opravljamo več stvari naenkrat).

Enako pomembno je jesti V MIRU, počasi, dobro prežvečiti vsak grižljaj ter znati UŽIVATI v okusih in teksturi pripravljene jedi.

Za hrano BODITE HVALEŽNI. Kar jeste, jemljite kot zdravo in hranilno darilo za vaše telo.

Če si vzamete čas in resnično upoštevate ta priporočila, bo to dobro tudi za vašo prebavo. Četudi občasno ne jeste najbolj zdrave hrane.

Saj veste: "Dobro zdravje je dobra prebava!"
"Ne toliko kaj jemo, kaj prebavimo, je pomembno!"

Spodaj nizamo 12 priporočil, ki se nanašajo na kako jesti.

1. Jejte v prijetnem in umirjenem okolju. Ki ga ne motijo razni dražljaji, ki povzročajo stres.
Uživanje hrane v glasnem okolju; v okolju, kjer je polno ljudi ali dogajanja; ali če med jedjo gledamo televizijo, beremo, vozimo ipd., zmoti komunikacijo med možgani in želodcem, kar ima za posledico slabo (moteno) prebavo.

2. Jejte v umirjenjem umskem stanju.
Če jeste, ko ste jezni, vznemirjeni, žalostni ali pod stresom, hranite ta negativna čustva in jih še povečujete.

3. Jejte sede.
Če med jedjo stojite ali hodite, energija steče v stopala, z namenom, da podpira vaše gibanje energije, kar ošibi prebavno moč.

4. Jejte le, ko ste res lačni.
Če ne čutite lakote, pomeni, da vaš prebavni ogenj ne dela na polno (spi), zato ne bo pravilno razgradil hrane. To verjetno vodi do utrujenosti, kopičenja toksinov in kilogramov.

5. Jejte v umirjenem ritmu: ne prehitro in ne prepočasi. Hrano dobro in zavestno prežvečite.
Če hrano na hitro goltamo, je ne prežvečimo, to za želodec predstavlja veliko obremenitev.

6. Med obroki naj bo - če so lažji - presledek dve do štiri ure. Če so težji, štiri do šest ur.
To omogoča, da se pred zaužitjem novega v celoti prebavi predhodni obrok. Lažji prigrizki, kot je surovo sadje ali namočeni in olupljeni mandlji, so okej.
Prenajedanje in težki prigrizki med obroki ne dopustijo prebavnemu sistemu, da se odpočije, kar vse vodi do nalaganja toksinov in kopičenja kilogramov.

7. Med večerjo in odhodom v posteljo naj mine vsaj dve do tri ure.
Če gremo spat s polnim želodcem, je to odličen recept za nabiranje toksinov v organizmu. Za kopičenje kilogramov. In slabo razpoloženost ter nenaspanost zjutraj.  

8. Med jedjo ne pijte velikih količin vode; sploh pa ne ledenih pijač. Vodo pijte ne manj kot 30 minut pred obrokom. In 60 do 90 minut po obroku. V redu je, če med obrokom po požirkih pijete nekaj tople vode ali čaja za prebavo (enaka količina koriandra, komarčka in kumina); še posebej, če je obrok bolj "suh".
Pitje velikih količin vode tik pred obrokom, med ali po obroku močno ošibi prebavni ogenj.

9. Želodec napolnite do dveh tretjih ali treh četrtin. Da je dovolj poln, želodec obvesti s spahovanjem.
Prenajedanje ne pusti prostora za pravilno razgradnjo in premikanje hrane, kar je dene glavnih vzrokov za številna neravnovesja.

10. Jejte vedno ob enaki uri. Idealen čas za zajtrk je med 7.00 in 9.00 uro. Za kosilo med 12.00 in 13.00 uro. Ter za večerjo med 17.30 do 18. 30 uro.
Uživanje obrokov vsak dan ob drugem času ima negativen vpliv na ritem telesa.

11. Bodite hvaležni za hrano, ki je na vašem krožniku. Pohvalite tudi tistega, ki je obrok skuhal/pripravil.
Če ne spoštujemo hrane in tistega, ki jo je pripravil, to poraja negativnost in nepovezanost z naravo in ljudmi - kar je ponovno vzrok, da se ne počutimo dobro.

12. Po obroku nekaj časa posedite.
Hitenje med obroki in hiter odhod od mize bo bolj kot telo "nahranilo stres".

Vas zanima, KAJ jesti (katera živila, kakšne obroke pripraviti) glede na vašo osnovno došo ali/in neravnovesje?
Prelistajte našo e-knjigo: Priporočila za prehrano po došah

Vas zanima, katera doša ste?
​Rešite naš QUICK doša test