Najlažje prebavljive stročnice (dal) v ajurvedi  

Stročnice so pomemben del prehrane širom sveta. Se pa dolgo kuhajo in so težke za prebavo. 

Suha zrnja leče in fižola so v ajurvedi znana kot »dal«. Dal so pomemben vir vlaknin in beljakovin; še posebej, če je naš način prehranjevanja (pretežno) rastlinski.  

Stročnice so zelo hranljive, sestavlja jih več kot 25 odstotkov beljakovin.  

Ne samo hranilna vrednost, tudi moč prebavnega ognja 

Kakorkoli, ajurveda priporoča, da vir beljakovin v vaši prehrani ne izbirate samo po njihovi hranilni vrednosti, ampak predvsem glede na moč vašega prebavnega ognja. Torej glede na to, koliko močan je vaš prebavni ogenj (prebava, agni), da v popolnosti razgradi beljakovine, kar potem telesu omogoči, da jih dejansko absorbira in uporabi.  

Najdite dal, ki ga prebavite 

Če ste vegetarijanec/ka bi naj stročnice uživali vsak dan, zato je res pomembno, da najdete takšne, ki jih najenostavneje prebavite. Kako veste, ali nek dal enostavno prebavite ali ne? Odgovorite si na vprašanje: se, po tem, ko za obrok zaužijete neko stročnico, počutite težke ali vas napenja? Če se počutite težke ali vas napenja, potem ta stročnica ni okej za vas. Četudi je načeloma zelo zelo hranljiva itd.   

Stročnice imajo torej različne lastnosti. In nekatere nam ustrezajo, druge ne. Odvisno je seveda tudi od načina priprave. O čemer pišemo nižje.   

Soja kot poseben primer 

Bodite pozorni na sojo ali edamame (soja v strokih) in izdelke iz soje, kot je tofu in sojin napitek, »mleko«.  

Konvencionalno vzgojena soja je namreč gensko spremenjena; in nefermentirana vsebuje encimske zaviralce, ki zavirajo delovanje prebavnih encimov in zmanjšajo prebavo beljakovin.   

Fermentirani sojini izdelki, kot so tempeh, miso, sojina omaka ali tamari, so varnejši za uživanje, saj fermentacija zavira encimske zaviralce.  

Tudi fermentirani sojini izdelki pa zahtevajo močan agni, ki ga danes žal ima malokdo. Tako da, veliko ljudi je zelo izboljšalo zdravje črevesja in kože, potem ko so prenehali uživati sojine izdelke

Po okusu (rasi) trpke 

Prevladujoč okus stročnic je trpek. Gre za okus (raso), ki jo sestavljata elementa zrak in zemlja. Tako stročnice delujejo kot da iz telesnih tkiv (dhatujev) »vpijajo« tekočino, kar povzročajo suhost organizma. Oz. povečujejo vato in pomirjajo pito in kapho.  

Uživanje stročnic je tako problematično za vata doše, v primeru vata neravnovesij in v vata letnem času.  

Učinek sušenja povzroča zaprtje, še posebej je to težava, če uživamo stročnice z večjimi zrnji, tj. po velikosti večje stročnice.  

Če jih tako namakamo in jim dodamo nekaj zdravih maščob, bomo učinek suhosti uravnotežili. Tako bodo za naš organizem bolj biorazpoložljive.  

Spodaj naštevamo nekaj lahkih in hranljivih stročnic, ki bodo še posebej v redu za vse, ki jim/nam stročnice sicer delajo težave.  

Mungo (Mudga)

Ajurveda pravi, da je mungo med vsemi stročnicami najlažje prebavljiv. Zato mungo v ajurvedi velja za top stročnico.  

Dobite ga lahko kot celo zrno (ta je zelene barve) ali oluščenega in razpolovljenega (ta je lepe rumene barve). In ga certificiranega dobite tudi pri nas.  

»Rumeni mungo« je kralj ajurvedske kuhinje, saj je lahko prebavljiv in neverjetno široko uporaben; uporabimo ga lahko za pripravo juh, kičarija, palačink, moke za peko itd. Super se obnese, če okrevamo po kakem meravnovesju.  

Rdeča leča (Masura)

Takoj za mungom je na drugem mestu v ajurvedi med najbolj priljubljenimi dali rdeča leča. Rdeča leča je bogatejši vir železa in beljakovin kot mungo, a še vedno lahka za prebavo.  

Kulthi leča (Kulattha), konjski gram

Ta bi naj bila najbolj zdravilna med dali. Med drugim tudi lajša vnetna neravnovesja sklepov, topi kilograme, nasploh razstruplja/ čisti organizem …  

Uživamo jo samo dva do trikrat tedensko.

Čičerka (Chanaka)

Čičerika poveča vata došo, zato lahko povzroča zaprtje. Vatam je tako ne priporočamo. Poznamo različne vrste čičerike; najbolj splošno poznana je vrsta »garbanzo« in chana dal, ki opiše oluščena in razpolovljena zrna črne čičerike. Chana dal je tudi najlažje prebavljiva čičerka.  

Priprava  

Najenostavnejši za pripravo je mungo, rumeni. Namočimo ga za vsaj 5 do 10 minut. In skuhamo. Nekje 15 minut.  

Enako tudi rdečo lečo.  

Oboje sicer lahko namočite tudi preko noči.  

Sicer težje prebavljive stročnice namočite za 24 ur, da že malček nakalijo (a ne več kot to).  

Zavrite vodo, dodajte kurkumo, spodnjo mešanico in polovico soli.  

Odlijemo vodo, v kateri smo čez noč namakali dal, dal dobro operemo in denemo v lonec z vrelo vodo in začimbami.  

Kuhamo počasi, na majhnem ognju. Počasneje kot kuhamo, boljše bo za prebavo. In tudi ni fino, da dal na hitro skuhamo, saj se ta ko uniči njihova prana (element življenja določenega živila).   

Začimbni pripravek za pripravo dala   

  • ¼ skodelice koriandra
  • ¼ skodelice kumina
  • ¼ skodelice komarčka
  • ¼ skodelice grškega sena
  • ¼ skodelice gorčičnih semen
  • ¼ skodelice črne kumine
  • ¼ skodelice adžvana ali timijana

Ni potrebno mleti. Pred vsako uporabo samo dobro premešamo.  

Da stročnice »naredite« bolj prebavljive, uporabite lahko tudi tamarind pasto ali asafoetido. Ta je še posebej priporočjiva za težje prebavljive dale. Pomirja vato in kapho, nekoliko nakopiči pito. Odlična je tudi, če imamo bolečine v sklepih, smo utrujeni.