Multani mitti (mati): Izjemna lepotilna glina

Kolikor sem poskušala glin, pa sem jih zaradi težav s kožo kar precej, je multani mitti moja TOP glinena maska za obraz. Je poceni, povsem brez primesi, le z veliko dozo mineralov. Koža je po njeni uporabi nadvse mehka in gladka na otip. Izgleda, kot bi znova zaživela. Deluje sveže, naravno sijoče. Občutek, da je »v nulo« očiščena, je fantastičen.

Masko najraje pripravim zvečer, in ko jo sperem, pustim, da se koža osuši brez pomoči brisače. Tako mineralčki delujejo še vso noč …  

Sama jo kot obrazno masko najpogosteje uporabljam v kombinaciji z nimom v prahu (mozoljčki, deluje antibakterijsko) in čudovito dišečo ter nežno rožno vodo.

Pri alergijah kože (nadležno srbenje) drugod po telesu pa, ko se pojavijo prvi znaki, zmešam nekaj kapljic kafrinega olja z rožno vodo in multani mittijem. Alergijske kožne reakcije izginejo, kot so prišle.

Kot piling zmešam čičerikino moko (ali naribane pomarančne lupine) in žličko mittija. Če imam pri roki, v zmes vmešam še mleto suho baziliko.  


Kaj je pravzaprav multani mitti?

Ali tudi multani mati. Z geološkega/kemijskega vidika gre za kalcijev montmorilonit: ta spada v skupino smektičnih glin, ki slovijo po izjemni moči absorbcije in adsorbcije. Zaradi te moči sliši tudi na ime »živa glina«. Sliši pa tudi na ime »fuller’s earth«: to ime se nanaša na trgovce, ki so z njo čistili (fulling) volno.

Ime multani je izpeljanka iz Multan (mesto v Afganistanu), kjer so to glino odkrili v 18. st. In bili naravnost presunjeni nad njenimi čistilnimi lastnostmi. Njen sloves se je pričel širiti, ko so ugotovili, kako lepo očisti in obnovi kose starin.  
Multani mati vsebuje kompleksne okside kalcija, natrija, silicija, magnezija, železa in drugih mineralov …


»Clean agent« za nečisto oz. mastno kožo

Kot so se v Multanu zaradi odličnih čistilnih lastnosti multani mitti bleščale starine, z njeno uporabo žari in je videti zdrava tudi koža (kar so ugotovili nekaj let kasneje).
Naše pore zamašijo odmrle celice, maščobe in druga umazanija. Takšno mašenje je za našo kožo pravi šok. Koža se nanj odzove s pojavom mozoljev in aken. A multani mitti kot nekakšen magnet vleče nase vse te nepridiprave, ki znajo mašiti pore.
Multani mitti se zato še posebej priporoča za mastno/nečisto in k nastajanju aken nagnjeno kožo: vsebnost kompleksih oksidov zavira razvoj škodljivih bakterij, odstranjuje presežek maščob in nečistoč s kože. Na kožo deluje tudi pomirjajoče, zato lajša vnetne procese, ki nastanejo z aknami.


Tudi za suho kožo. Kožo, ki manjka elastičnosti.

Če imate suho ali normalno kožo, bo ta glina razveselila tudi vas! Koži namreč vrača elastičnost (jo napenja) in se tako uspešno spopada s prvimi znaki staranja in tanjšanja kože ter gubicami. Če imate suho kožo, priporočam, da po uporabi kožo navlažite z mandljevim oljem ali kremo za obraz (AYUMI sandalovina je še posebej primerna za suho kožo; najbolje pa bo, da masko pripravite z rastlinskim glicerinom).

Najboljša lastnost multani mittija je, da jo lahko glede na potrebe kože kombiniramo z drugimi sestavinami. Njena učinkovitost se v sožitju z njimi tako še poveča!

Na hitro, kdaj multani mitti?!
✅ Mastna koža, nečista koža
✅ Za na otip mehko kožo
✅ Za kožo brez ogrcev
✅ Za sijočo kožo
✅ Temne lise kjerkoli na koži
✅ Za lep in enakomeren ten
✅ Motnje pigmentacije
✅ Opekline
✅ Brazgotine po aknah
✅ Za sijoče in zdrave lase  
 
9 RECEPTOV ZA OBRAZNE MASKE Z MULTANI MITTI + 2 ZA LASE