Ko prebava ni 100 %, ampak je tako »napol«

Ajurveda zna povedati, da imajo vnetna neravnovesja svoj vzrok v delno prebavljeni hrani.

Idealen, tj. "zdrav scenarij« je nekako takšen: hrano, ki jo zaužijemo, naš prebavni ogenj (agni) v celoti prebavi. Prebavni sistem vsrka, kar mu koristi in to razpošlje po telesu. Kar pa mu ne koristi, izloči.

Šibak agni 

Če je torej prebavni ogenj šibak, se neprebavljene beljakovine in maščobe ne absorbirajo v popolnosti. Zadržijo se v tankem črevesju. Dražijo ga in so vzrok alergijam na (težjo) hrano, kot so to npr. živila, ki vsebujejo gluten, lektin in laktozo.

Zamašen limfni sistem

Ti »neuporabljeni« delci hrane končajo v limfnem sistemu, ki v telesu deluje tudi kot še ena »smetarska služba«. Tj. služba za odstranjevanje odpadkov iz telesa.

Sčasoma limfna smetarska služba postane preobremenjena, in se zamaši.

Zamašen limfni sistem je vzrok za utrujenost, maščobni obroč okoli pasu, napihnjenost, praznino/meglo v glavi ipd.

Ama: šibkejši je agni, več je ame in obratno 

Ajurveda takšno delno prebavljeno, tj. neprebavljene ostanke hrane, imenuje ama. Ama je hrana, ki smo jo zaužili, a se ni pretvorila v naše celice, tkiva.

V ajurvedi obstaja neizpodbitna povezava med močjo agnija in količino nakopičene ame. Šibkejši kot je agni, več je ame. In obratno. 

Bolj kot se ama kopiči v našem organizmu in maši telesne kanale, šibkejši postaja naš agni. Tak začaran krog, kajne?

Ama je težka in lepljiva. Lepi se na arterije (jih tako krči), prebavni trakt, pljuča, sinuse, možgane … Ta »nalepljenost ame« je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek vnetnih neravnovesij.

To se seveda ne zgodi preko noči. Je rezultat večih let, ko uživamo neustrezno hrano.

Več o ami si lahko preberete v blogu: Ama - toksičen stranski produkt slabe prebave (tako hrane kot misli in čustev). 

Vzrok za prekomerno težo 

Ajurveda vidi vzrok za kopičenje neželenih kilogramov v šibkem agniju. Ki vodi do kopičenja in ame, ki je vzrok za debelost.

Naša telo deluje tako, da si želi znebiti se ame.

A če se naš agni z dneva v dan bori z nezdravimi prehranskimi navadami, se ama prične kopičiti v črevesju, spremeni se v ama-visha (kot kisel, gnit preostanek). Ama in ama-visha končata v krvnem obtoku in krožita po telesu, iščoč najbolj šibko točko našega telesa, kjer se nastanita.

To je nekak enostaven opis, kako delno prebavljena hrana zavira optimalno delovanje našega organizma in vodi do kroničnih vnetij in obolenj.

5 najpogostejših navad, ki šibijo agni in "nalagajo" am

  1. Ne jemo, ko smo lačni, tj. izpuščamo ali preskakujemo obroke.
  2. Se prenajedamo. Jemo, četudi smo že siti. Jemo, še preden se prejšnji obrok prebavi. Zdrava oseba potrebuje približno 4 ure, da v celoti prebavi predhodni obrok.
  3. Uživamo hrano, ki med seboj ni kompatibilna.
  4. Jemo, ko nas prevevajo negativna (tamasična) čustva: zaskrbljenost, strah, jeza, frustracija, žalost, osamljenost.
  5. Kakovost našega spanca je slaba. V posteljo gremo po 22.00 uri. Hodimo v spanju. Ne spimo dovolj.

Če začnete pozornost namenjati zgolj tem 5 postavkam, boste presenečeni, kako tudi majhne prilagoditve dajo velike rezultate.

Priporočila za krepak agni in manj ame

Za krepak agni priporočamo e-knjigico: Prehranjevanje po došah

Počitek prebavil s kičarijem. 

Ter začimbno mešanico agni-plus