Hej poletje! 8 super-živil za dobrodošlico poletju

Če želimo živeti zdravo - po načelih ajurvede, moramo razumeti, da ima hrana, ki jo uživamo, neposreden vpliv na naše telo in um.  
 
Kot naše telo (naša osnovna narava), ima tudi letni čas prevladujočo došo. Oz. letne čase lahko opišemo glede na lastnosti doš.  
 
Poletje je letni čas, ki “nosi” lastnosti toplote in svetlobe. Je čas, ko kraljuje pita doša.  
 
Poletje zato še posebej lahko povzroča pita neravnovesja; še posebej pri posameznikih, pri katerih prevladuje pita doša.  
 
Pravilna izbira živil (hrane) v poletnih dneh vam bo tako pomagala, da ohranite svežino (hlad) ter vas oskrbela s pravo mero moči, miru in vitalnosti (imunosti).  
 
Spodaj nizamo nekaj superživil (tudi prehranskih dopolnil), za katere smo prepričani, da so “must-have” vaše poletne diete.  
 
  •  Indijska kosmulja (amla)  
Ta kislo-grenak sadež ima najslajši pozitiven učinek na vaše telo. Pravzaprav je izjemen za vse letne čase! Vitamina C in A, ki ju vsebuje v velikih količinah, sta odlična za lepe in zdrave lase, zdravo črevesje ter sijočo polt (lepo kožo). Tukaj so še številni drugi neskončni plusi za ta sadež. Iz njega lahko pripravite murabbo (džem, ki vsebuje cele koščke sadja – murabba mu pravijo v azijskih deželah). Vsako jutro lahko spijete amlin sok. Lahko uživate v tradicionalni ajurvedski marmeladi - čjavanprašu, ki ga npr. namažete na kruh (naj bo popečen oz. toast) - in imate popoln zajtrk. Nekaj koščkov amle lahko narežete na solato. Lahko pa preprosto vsak dan pojeste kapsulo ali dve amle.  

  •  Alkalna zelenjava  
Želodčna kislina razgradi hrano, ki jo zaužijemo; težava je, da se v poletnih dneh dvigne raven kislosti v telesu. Nekateri so tako v poletnih mesecih (še) bolj nagnjeni k refluksu kisline (zgagi). Da ohranjate raven kislosti v ravnovesju, naj vaša poletna dieta vključuje alkalno zelenjavo, kot npr.: paprika, kumare, solata, sveže zelje, peteršilj; pa tudi korenasto zelenjavo, kot je sladki krompir, pesa, korenček … Ta živila, ne le da potešijo vašo žejo, podarjajo vam tudi telesno svežino skozi ves dan …  
 
  • Kokosov oreh/voda
Eden izmed najbolj zdravih živil z naravnimi elektroliti, ki jih lahko uživamo v poletju, je zagotovo kokosova voda. Ta osvežujoč napitek ne le da obnavlja (pomlajuje) naše telo; ampak nas v ekstremni vročini tudi izdatno hidrira ter nas oskrbi z minerali, kot so cink, kalcij, kalij in magnezij. Lahko ga uporabljate, ko pripravljate zdrave ajurvedske smutije ali s solato.  
 
Kožo poleti pomirja tudi kokosovo olje; in nasploh vse iz kokosa je super hranilno in hladilno za poletje.  
Za lase zelo priporočamo AYUMI olje za lase kokos; obogateno z zelišči. 
 
  • Sadje, ki hidrira  
Nič ne diši in ne izgleda bolje kot skleda, polna sadja na vroč poletni dan. Telo, duh in duša se kar uravnotežijo … Poletje je letni čas okusnih sadežev; sadežev z veliko vsebnostjo tekočine (vode); npr.: melone, slastne rdeče jagode, ananas, marelice, mango … Obstajajo številni načini priprave, številne jedi, s katerimi jih vključite v svoj vsakdan (lassiji, bovle, kompoti …) Vsak popoldan jih lahko zblendamo ali pojemo kar surove, ter se tako posladkamo s svežimi gostimi sokovi. Pri tem upoštevamo, da med seboj miksamo sadje enake vrste oz. zgolj posamezno vrsto sadja.  
 
  • Kardamom  
Moja učiteljica ajurvede priporoča, da vsako jutro na tešče spijemo, kolikor se da vročo vodo s strokom strtega kardamoma. Tako odpremo kanale (shrote) in spodbudimo oz. očistimo prebavni in urinarni trakt.  
 
Sicer je kardamom čudovita začimba za jedi iz riža; doda jim nekaj več kot zgolj sladkobno, aromatično aromo. Bogat je z vitaminoma A in C, natrijem, kalijem, kalcijem, bakrom, železom in magnezijem. Kardamom spodbudi prebavni ogenj (agni) in poveča apetit. Deluje hladilno na želodec in poleti pomaga pomiriti pita došo. Strite nekaj semen v možnarju in ga ščepec dodajte vaši skodelici čaja ali kave ali ga žvečite po obrokih ter tako osvežite zadah.
 
  • Zelišča  
Ašvaganda, brahmi, tulsi (sveta bazilika) in meta so vsi štirje poznani po tem, da pripomorejo k temu, da v poletni vročini telo “ne pregori”. Ašvaganda pripomore tudi k manjšanju vnetnih procesnih neravnovesij; brahmi pomiri živčni sistem. Tulsi in meta pa čistita (razstrupljata) in obenem hladita. Torej jih nikakor ne pozabite pridati vašim najljubšim poletnim pijačam (ledeni in zeliščni čaji). Vsekakor naj (sveta) bazilika in meta krasita tudi vaš vrt oz. cvetlične lončke. 
 
  • Gi - prečiščeno maslo  
Je po svojih lastnostih hladilno živilo. Nekateri ajurvedski poznavalci priporočajo gi kot bistveno živilo, ki ohranja splošno vitalnost našega telesa. Bogat je z zdravimi maščobami; a zdi se kot da maščobe niso stvar, ki bi si jo želeli v poletnih dneh. Ampak znano je, da pita poletje (ogenj) suši naše telo in pol jušne žlice gija na dan (v katerikoli obliki, lahko tudi v čjavanprašu) bo pomagalo ohraniti notranjo navlaženost organov, tkiv … Pomagalo bo k dobri prebavi in uravnotežilo vse tri doše.  
 
  • Sattu
Sattu (zmes žitaric in stročnic v prahu) je pijača subtropskih predelov Azije, ki slovi po tem, da na telo učinkuje hladilno. Je izjemno bogata z vlakninami, ki so dobre za črevesje in so lahko prebavljive. Dodajte sattu k vaši vsakodnevni prehrani in si tako zagotovite visoko raven energije, in obenem hladilnega učinka na telo – kar vam bo oboje pomagalo pluti skozi vroče dni.  

Sattu lahko pripravite iz suhe popražene (ne na maščobi) moke, največkrat ječmenove ali iz npr.enozrnice; pa iz popraženih in mletih indijskih oreščkov, mandljev, prosa, čičerke ...  
 
Recept za sattu
 

1,5 l ohlajene vode na sobno temperaturo  
6 jušnih žlic sattu-ja (iz zgoraj omenjenih sestavin po želji, lahko pa je npr. le čičerka)
4 do 6 žlic trsnega sladkorja ali jaggerija (lahko dodate tudi nekaj kock kandis sharkare)
2 do 3 ščepcev črne soli (kala-namaka)

Zmešamo.