Kako se z refluksom spopada ajurveda?
Ajurveda refluks oz. čezmerno zatekanje kisle želodčne kisline iz želodca v požiralnik enači amlapito. Amlapita zato, ker se zaradi preveč amlate (kisline) doša pita preveč razbohoti. Takšna povzroča simptome, kot so: kislo spahovanje, zgaga, slaba prebava, izguba okusa ipd.
V ajurvedi na splošno velja, da kislino v želodcu nadzorujemo s hrano, ki pomirja pito. To pomeni, da se izogibajte:
Več o priporočilih za prehrano za pita došo najdete v e-knjižici "Priporočila za prehrano po došah".
Kaj še delajte oz. ne delajte?
Priporočena živila ...
Kaj še?
Odgovarjali vam bodo še: bazilika -listi, rdeča jabolka, grozdje, rumena gorčica, zeliščni čaji, zelenjavni sokovi, ovsena kaša, melona, vsi vitamini in minerali, korenasta in zelena zelenjava, zelena, komarček, rjavi riž.
Še nekaj preizkušenih receptov
Priporočamo tudi uporabo kapljic Amrit vindu, ki imajo močan učinek na prebavni sistem. Pripomorejo k takojšnji nevtralizaciji želodčne kisline. Dobre rezultate kapljice dosegajo za vata in pita doše oz. neravnovesja.
Pripravila: Mojca Hrustel, svetovalka za ajurvedski slog življenja
Opozorilo: Vsebina bloga je informativna in edukativna in ni namenjena podajanju zdravniških oz. drugih profesionalnih nasvetov. Nasvete oz. informacije bloga uporabljajte le ob posvetovanju z usposobljenim strokovnjakom.
V ajurvedi na splošno velja, da kislino v želodcu nadzorujemo s hrano, ki pomirja pito. To pomeni, da se izogibajte:
- pekoči, začinjeni in oljni hrani
- fermentirani hrani (kisle kumarice ipd.)
- agrumom (razen limone) in drugemu kislemu sadju
- mastni, ocvrti hrani, siru, maslu, sladkarijam, umetnim solatnim polivkam
- alkoholu, kofeinu in nikotinu
- čebuli, česnu, čokoladi, meti, paradižnikovi omaki oz. koncentratu …
- pekočim začimbam, gorčici, vinskemu kisu, soli in popru
- gaziranim pijačam, pravemu čaju
- in vsemu, kar vam povzroča zgago oz. druge simptome refluksa
Več o priporočilih za prehrano za pita došo najdete v e-knjižici "Priporočila za prehrano po došah".
Kaj še delajte oz. ne delajte?
- Jejte manjše obroke obroke, ne prenajedajte se. Sledite splošnemu ajuvedskemu pravilu, da želodec vedno napolnimo le do dveh tretjih.
- Izogibajte se hlastanju hrane, uživanju obrokov v naglici.
- Perutnino, ribe in morsko hrano obdelajte s kuhanjem, »grilanjem«, pečenjem, mariniranjem.
- Takoj po zaužitju obroka vsaj 2 do 3 ure ne lezite; 3 ure po zaužitju zadnjega obroka pojdite v posteljo. Spite obrnjeni na levi bok ali/in dvignite glavo na ležišču za približno 15 cm.
- Pazite na težo.
- Izogibajte se stresu (še posebej tudi pretirani zaskrbljenosti).
- Poskrbite za dovolj tekočine.
- V prehrano vključite organsko pridelano sveže sadje in zelenjavo.
- Redno vadite.
- Do ene ure po obroku ne nosite težkih predmetov.
Priporočena živila ...
- Krompir - je alkalen (bazičen); zmanjša oz. nevtralizira želodčno kislino.
- Naravni jogurt - probiotik za zdrav prebavni sistem; za pomoč pri absorpciji beljakovin in hranil.
- Banana – naravni antacid. Bogata s kalijem, ki niža oz. nevtralizira kislino v želodcu.
- Dva ali košček papaje po zaužitju hrane pomirjajoče deluje na želodec in spodbudi prebavo.
- Soda bikarbona – nevtralizira želodčno kislino (ne jemljite jo med, tik pred ali takoj po obroku, ker namreč nevtralizira želodčno kislino, bi se hrana lahko slabše prebavljala).
- Privoščite si jabolko (rdeče) po obroku, še posebej po večerji.
- Za kuhanje uporabljajte kokosovo vodo.
- Limone – tvorijo kalcijev karbonat, ki nevtralizira kislino.
- Pijte korenčkov ali sok svežega surovega zelja. Pa jabolčni sok ali sok granatnega jabolka.
- In čaj oz. kapsule moringe.
Kaj še?
Odgovarjali vam bodo še: bazilika -listi, rdeča jabolka, grozdje, rumena gorčica, zeliščni čaji, zelenjavni sokovi, ovsena kaša, melona, vsi vitamini in minerali, korenasta in zelena zelenjava, zelena, komarček, rjavi riž.
Še nekaj preizkušenih receptov
- Dve jušni žlici gela aloe vere in ščepec sode bikarbone. Olajšanje nastopi v hipu. Ali pitje soka aloe vere pred spanjem.
- 1 skodelica mleka, 1 čajna žlička rožne vode in 1 do 2 ščepca mletega kardamoma.
- Kozarec soka iz papaje in čajna žlička organskega sladkorja in dva ščepca kardamoma.
- 1 banana, ki ji dodate surov trsni sladkor ali žlico medu in ščepec cimeta.
- Mleti dolgi poper z medom ali dodajte obema še haritaki.
- Žvečenje olupljenih in namočenih mandljev na prazen želodec oz. pred obrokom.
- Žvečenje klinčka ali listov bazilike – 1 do 2-krat dnevno.
- Tulsi – čaj.
- Amla - indijska kosmulja v kapsulah - ali tudi, zelo priporočamo uživanje trifale (triphale) po navodilih); obe sta odlični za erozije in požiralnika in želodca in nevtralizacijo želodčne kisline.
- Kardamomova vroča voda.
- Limonin sok z ingverjem in medom; 2 do 3-krat dnevno.
- Jabolčni kis pred obrokom.
- Vroča voda s kuminom.
Priporočamo tudi uporabo kapljic Amrit vindu, ki imajo močan učinek na prebavni sistem. Pripomorejo k takojšnji nevtralizaciji želodčne kisline. Dobre rezultate kapljice dosegajo za vata in pita doše oz. neravnovesja.
Pripravila: Mojca Hrustel, svetovalka za ajurvedski slog življenja
Opozorilo: Vsebina bloga je informativna in edukativna in ni namenjena podajanju zdravniških oz. drugih profesionalnih nasvetov. Nasvete oz. informacije bloga uporabljajte le ob posvetovanju z usposobljenim strokovnjakom.