Kako se z refluksom spopada ajurveda?

Ajurveda refluks oz. čezmerno zatekanje kisle želodčne kisline iz želodca v požiralnik enači amlapito. Amlapita zato, ker se zaradi preveč amlate (kisline) doša pita preveč razbohoti. Takšna povzroča simptome, kot so: kislo spahovanje, zgaga, slaba prebava, izguba okusa ipd.

V ajurvedi na splošno velja, da kislino v želodcu nadzorujemo s hrano, ki pomirja pito. To pomeni, da se izogibajte:
  • pekoči, začinjeni in oljni hrani
  • fermentirani hrani (kisle kumarice ipd.)
  • agrumom (razen limone) in drugemu kislemu sadju
  • mastni, ocvrti hrani, siru, maslu, sladkarijam, umetnim solatnim polivkam
  • alkoholu, kofeinu in nikotinu
  • čebuli, česnu, čokoladi, meti, paradižnikovi omaki oz. koncentratu …  
  • pekočim začimbam, gorčici, vinskemu kisu, soli in popru
  • gaziranim pijačam, pravemu čaju
  • in vsemu, kar vam povzroča zgago oz. druge simptome refluksa

Več o priporočilih za prehrano za pita došo najdete v e-knjižici "Priporočila za prehrano po došah".

Kaj še delajte oz. ne delajte?
  • Jejte manjše obroke obroke, ne prenajedajte se. Sledite splošnemu ajuvedskemu pravilu, da želodec vedno napolnimo le do dveh tretjih.
  • Izogibajte se hlastanju hrane, uživanju obrokov v naglici.
  • Perutnino, ribe in morsko hrano obdelajte s kuhanjem, »grilanjem«, pečenjem, mariniranjem.
  • Takoj po zaužitju obroka vsaj 2 do 3 ure ne lezite; 3 ure po zaužitju zadnjega obroka pojdite v posteljo. Spite obrnjeni na levi bok ali/in dvignite glavo na ležišču za približno 15 cm.
  • Pazite na težo.
  • Izogibajte se stresu (še posebej tudi pretirani zaskrbljenosti).
  • Poskrbite za dovolj tekočine.
  • V prehrano vključite organsko pridelano sveže sadje in zelenjavo.
  • Redno vadite.
  • Do ene ure po obroku ne nosite težkih predmetov.
 
Priporočena živila ...
  • Krompir - je alkalen (bazičen); zmanjša oz. nevtralizira želodčno kislino.
  • Naravni jogurt - probiotik za zdrav prebavni sistem; za pomoč pri absorpciji beljakovin in hranil.
  • Banana – naravni antacid. Bogata s kalijem, ki niža oz. nevtralizira kislino v želodcu.
  • Dva ali košček papaje po zaužitju hrane pomirjajoče deluje na želodec in spodbudi prebavo.
  • Soda bikarbona – nevtralizira želodčno kislino (ne jemljite jo med, tik pred ali takoj po obroku, ker namreč nevtralizira želodčno kislino, bi se hrana lahko slabše prebavljala).
  • Privoščite si jabolko (rdeče) po obroku, še posebej po večerji.
  • Za kuhanje uporabljajte kokosovo vodo.
  • Limone – tvorijo kalcijev karbonat, ki nevtralizira kislino.
  • Pijte korenčkov ali sok svežega surovega zelja. Pa jabolčni sok ali sok granatnega jabolka.
  • In čaj oz. kapsule moringe.  
 
Kaj še?
Odgovarjali vam bodo še: bazilika -listi, rdeča jabolka, grozdje, rumena gorčica, zeliščni čaji, zelenjavni sokovi, ovsena kaša, melona, vsi vitamini in minerali, korenasta in zelena zelenjava, zelena, komarček, rjavi riž.

Še nekaj preizkušenih receptov
  • Dve jušni žlici gela aloe vere in ščepec sode bikarbone. Olajšanje nastopi v hipu. Ali pitje soka aloe vere pred spanjem.
  • 1 skodelica mleka, 1 čajna žlička rožne vode in 1 do 2 ščepca mletega kardamoma.
  • Kozarec soka iz papaje in čajna žlička organskega sladkorja in dva ščepca kardamoma.
  • 1 banana, ki ji dodate surov trsni sladkor ali žlico medu in ščepec cimeta.
  • Mleti dolgi poper z medom ali dodajte obema še haritaki.
  • Žvečenje olupljenih in namočenih mandljev na prazen želodec oz. pred obrokom.
  • Žvečenje klinčka ali listov bazilike – 1 do 2-krat dnevno.
  • Tulsi – čaj.
  • Amla - indijska kosmulja v kapsulah - ali tudi, zelo priporočamo uživanje trifale (triphale) po navodilih); obe sta odlični za erozije in požiralnika in želodca in nevtralizacijo želodčne kisline.
  • Kardamomova vroča voda.
  • Limonin sok z ingverjem in medom; 2 do 3-krat dnevno.
  • Jabolčni kis pred obrokom.
  • Vroča voda s kuminom.
Kapljice amrit vindu 

Priporočamo tudi uporabo kapljic Amrit vindu, ki imajo močan učinek na prebavni sistem. Pripomorejo k takojšnji nevtralizaciji želodčne kisline. Dobre rezultate kapljice dosegajo za vata in pita doše oz. neravnovesja.

Pripravila: Mojca Hrustel, svetovalka za ajurvedski slog življenja

Opozorilo: Vsebina bloga je informativna in edukativna in ni namenjena podajanju zdravniških oz. drugih profesionalnih nasvetov. Nasvete oz. informacije bloga uporabljajte le ob posvetovanju z usposobljenim strokovnjakom.