Kako se z refluksom spopada ajurveda?
Ajurveda refluks oz. čezmerno zatekanje kisle želodčne kisline iz želodca v požiralnik enači amlapito. Amlapita zato, ker se zaradi preveč amlate (kisline) doša pita preveč razbohoti. Takšna povzroča simptome, kot so: kislo spahovanje, zgaga, slaba prebava, izguba okusa ipd.
V ajurvedi na splošno velja, da kislino v želodcu nadzorujemo s hrano, ki pomirja pito. To pomeni, da se izogibajte:
Več o priporočilih za prehrano za pita došo najdete v e-knjižici "Priporočila za prehrano po došah".
Kaj še delajte oz. ne delajte?
Priporočena živila ...
Kaj še?
Odgovarjali vam bodo še: bazilika -listi, rdeča jabolka, grozdje, rumena gorčica, zeliščni čaji, zelenjavni sokovi, ovsena kaša, melona, vsi vitamini in minerali, korenasta in zelena zelenjava, zelena, komarček, rjavi riž.
Še nekaj preizkušenih receptov
Pripravila: Mojca Hrustel, svetovalka za ajurvedski slog življenja
Opozorilo: Vsebina bloga je informativna in edukativna in ni namenjena podajanju zdravniških oz. drugih profesionalnih nasvetov. Nasvete oz. informacije bloga uporabljajte le ob posvetovanju z usposobljenim strokovnjakom.
V ajurvedi na splošno velja, da kislino v želodcu nadzorujemo s hrano, ki pomirja pito. To pomeni, da se izogibajte:
- pekoči, začinjeni in oljni hrani
- fermentirani hrani (kisle kumarice ipd.)
- agrumom (razen limone) in drugemu kislemu sadju
- mastni, ocvrti hrani, siru, maslu, sladkarijam, umetnim solatnim polivkam
- alkoholu, kofeinu in nikotinu
- čebuli, česnu, čokoladi, meti, paradižnikovi omaki oz. koncentratu …
- pekočim začimbam, gorčici, vinskemu kisu, soli in popru
- gaziranim pijačam, pravemu čaju
- in vsemu, kar vam povzroča zgago oz. druge simptome refluksa
Več o priporočilih za prehrano za pita došo najdete v e-knjižici "Priporočila za prehrano po došah".
Kaj še delajte oz. ne delajte?
- Jejte manjše obroke obroke, ne prenajedajte se. Sledite splošnemu ajuvedskemu pravilu, da želodec vedno napolnimo le do dveh tretjih.
- Izogibajte se hlastanju hrane, uživanju obrokov v naglici.
- Perutnino, ribe in morsko hrano obdelajte s kuhanjem, »grilanjem«, pečenjem, mariniranjem.
- Takoj po zaužitju obroka vsaj 2 do 3 ure ne lezite; 3 ure po zaužitju zadnjega obroka pojdite v posteljo. Spite obrnjeni na levi bok ali/in dvignite glavo na ležišču za približno 15 cm.
- Pazite na težo.
- Izogibajte se stresu (še posebej tudi pretirani zaskrbljenosti).
- Poskrbite za dovolj tekočine.
- V prehrano vključite organsko pridelano sveže sadje in zelenjavo.
- Redno vadite.
- Do ene ure po obroku ne nosite težkih predmetov.
Priporočena živila ...
- Krompir - je alkalen (bazičen); zmanjša oz. nevtralizira želodčno kislino.
- Naravni jogurt - probiotik za zdrav prebavni sistem; za pomoč pri absorpciji beljakovin in hranil.
- Banana – naravni antacid. Bogata s kalijem, ki niža oz. nevtralizira kislino v želodcu.
- Dva ali košček papaje po zaužitju hrane pomirjajoče deluje na želodec in spodbudi prebavo.
- Soda bikarbona – nevtralizira želodčno kislino (ne jemljite jo med, tik pred ali takoj po obroku, ker namreč nevtralizira želodčno kislino, bi se hrana lahko slabše prebavljala).
- Privoščite si jabolko (rdeče) po obroku, še posebej po večerji.
- Za kuhanje uporabljajte kokosovo vodo.
- Limone – tvorijo kalcijev karbonat, ki nevtralizira kislino.
- Pijte korenčkov ali sok svežega surovega zelja. Pa jabolčni sok ali sok granatnega jabolka.
- In čaj oz. kapsule moringe.
Kaj še?
Odgovarjali vam bodo še: bazilika -listi, rdeča jabolka, grozdje, rumena gorčica, zeliščni čaji, zelenjavni sokovi, ovsena kaša, melona, vsi vitamini in minerali, korenasta in zelena zelenjava, zelena, komarček, rjavi riž.
Še nekaj preizkušenih receptov
- Dve jušni žlici gela aloe vere in ščepec sode bikarbone. Olajšanje nastopi v hipu. Ali pitje soka aloe vere pred spanjem.
- 1 skodelica mleka, 1 čajna žlička rožne vode in 1 do 2 ščepca mletega kardamoma.
- Kozarec soka iz papaje in čajna žlička organskega sladkorja in dva ščepca kardamoma.
- 1 banana, ki ji dodate surov trsni sladkor ali žlico medu in ščepec cimeta.
- Mleti dolgi poper z medom ali dodajte obema še haritaki.
- Žvečenje olupljenih in namočenih mandljev na prazen želodec oz. pred obrokom.
- Žvečenje klinčka ali listov bazilike – 1 do 2-krat dnevno.
- Tulsi – čaj.
- Amla - indijska kosmulja v kapsulah - ali tudi, zelo priporočamo uživanje trifale (triphale) po navodilih); obe sta odlični za erozije in požiralnika in želodca in nevtralizacijo želodčne kisline.
- Kardamomova vroča voda.
- Limonin sok z ingverjem in medom; 2 do 3-krat dnevno.
- Jabolčni kis pred obrokom.
- Vroča voda s kuminom.
Pripravila: Mojca Hrustel, svetovalka za ajurvedski slog življenja
Opozorilo: Vsebina bloga je informativna in edukativna in ni namenjena podajanju zdravniških oz. drugih profesionalnih nasvetov. Nasvete oz. informacije bloga uporabljajte le ob posvetovanju z usposobljenim strokovnjakom.