»A gremo na kavo?« Ali raje ne …

Grenko-trpko kavo pijte kaphe po jedi, pite v zmernih količinah, vate se ji raje izogibajte. Nadomestite jo z  CHAI-MASALO, kardamomovim črnim čajem z mlekom ipd. Spodaj recept za kavo iz pražene korenine cikorije.

Več kot 3 skodelice kave na dan? Alarm ...

Kofein je zagotovo najbolj zlorabljena substanca na zahodu. Zakaj? Kava ni tako negativno ožigosana, kot so to npr. cigarete in alkohol. Kava je za večino sprejemljiv nadomestek za neuravnotežen življenjski slog. Posamezniku omogoča, da dela, ko je utrujen. Spodbuja gibanje črevesja, četudi prebava zaradi nezdravega načina življenja »ne deluje« optimalno. Ponuja mu možnost, da zdrži tempo sodobnega hektičnega življenja.

A če ne zmorete brez 3 ali več skodelic kave na dan, ste (že) na tako imenovanem »kofeinskem toboganu.«

Pretiravanje s pitjem kave vedno vodi v neravnovesje. (Kot tja vodi tudi vsako drugo pretiravanje.) Kofein v večjih količinah je namreč strupen in povzroča odvisnost. Uradna medicina kavo povezuje z boleznimi, kot so: refluksna bolezen (GERB), povišan holesterol, anksioznost, preobremenjenost nadledvične žleze, preobremenjenost jeter, nervoza in utrujenost.

Po standardnih priporočilih naj bi bil dnevni vnos kofeina približno 100 mg do največ 300 mg. (100 mg je okej, 300 mg je že skrajna zgornja meja). Pri čemer upoštevajte, da kofein najdemo tudi v: črnem in zelenem čaju, kakavovih zrnih in še v okoli 60 rastlinah. V zelenem čaju ga je najmanj, tam najdemo poleg kofeina še antioksidante in polifenole … 100 g čokolade s 85 % deležem kakava vsebuje 80 mg kofeina.

Pogrešamo trpke in grenke okuse?

Tudi ajurveda pravi, da zloraba (pretiravanje) kave na kavna zrna meče slabo luč. A kot poznamo celostnost ajurvede: »Kar je za nekoga zdravilo, je za drugega strup.«  

V ajurvedi poznamo 6 glavnih ras ali okusov. Kava je bogata z grenkim in trpkim okusom, ki v prehrani sodobnega človeka mnogokrat umanjkata. Ta manko je mogoče lahko vzrok povečani želji po kavi. Da bi bili zdravi in v ravnovesju, moramo ohranjati ravnovesje 3 življenjskih energij (tj. vate, pite, kaphe). Ohranjamo ga tudi z uživanjem 6 ras v primernih razmerjih.

Za vsako došo drugo priporočilo glede pitja kave

Sicer pa: skodelica kave po jedi bo kapham pomagala zagnati prebavni sistem. Popita pred jedjo, pa bo kava nevtralizirala pomembne prebavne encime. Pite tolerirajo uživanje kave v majhnih, zmernih količinah (četudi kava spodbuja kislino in radžas/akcijo). Prekomerno pitje kave za pite ni dobro, spodbuja pito oz. prav tiste lastnosti, ki bi jih pite morale »omehčati«.

Kava najmanj ustreza vatam (meni npr. sploh ne ustreza; če jo pijem, postanem nemirna, pričnem se tresti). Grenka in trpka kava v kombinaciji s stimulacijskim učinkom kofeina je za vate naravnost pogubna. Njihov hiperaktiven um prestavi še v višjo prestavo, v telesu pa ustvari ekstremno suhost. To vate, zaradi prevladujočih elementov zraka in etra, že tako imajo v izobilju. Iz drugih virov pa tako veste, da je kava objesten dehidrator (zato vam poleg nje ponudijo kozarec vode). Kava je zato povsem zdrava naložba za tiste ljudi, ki nimajo težav z izsušenostjo telesa ali sluznic. Kar pa zadeva informacije, da kofein topi maščobe, pa se zavedajte, da topi tako tiste zdrave kot one nezdrave.

Kakšno kavo piti?

Če pijete kavo, je najbolje, da si privoščite organska kavna zrna. Konvencionalna proizvodnja kave pomeni dodajanje kemikalij. Te so še posebej prisotne, če gre za brezkofeinsko obliko kave. Topilo pri dekofeinizaciji je pogosto metilen klorid, ki je toksičen in rakotvoren.

Fino je tudi, če kavna zrna lahko zmeljete tik pred uporabo, saj hitro oksidirajo.

Če v kavo dodajate sladkor, se izognite rafiniranemu belemu sladkorju. Uporabljajte raje naravna sladila. Škodljive učinke kofeina - oz. bo kavo uravnotežil - bo zmanjšal dodan ščepec kardamoma in jušna žlica organskega mleka (ali mandljevega). Za sladilo priporočamo naša šarkaro

CLASSIC AYURVEDA mešanica začimb za kavo

Čudovita začimbna mešanica, ki bo kavo uravnotežila, in jo naredila "neškodljivo", je tudi naša CLASSIC AYURVEDA mešanica začimb za kavo. Pripravil jo je dobro poznan šef ajurvedske kuhinje, Udo Schneider. Sestavljajo jo: kardamom*, cimet*, zvezdasti janež*, ingver*, pimet*, črni poper*, klinček*; iz ekološke pridelave.

Dodajanje začimb h kavi, bo še posebej koristno, če ste po osnovni naravi pite. Tudi v primeru začinjanja kave priporočamo tisto zgornjo mejo 3 skodelic kave na dan.

Sicer pa v kofetkanju lahko uživate tudi z izborom naravnih substitutov za kavo: pražena korenina cikorije, ječmen, rž, rožiči, regratova korenina.

RECEPT: Kava iz cikorije

Kava iz cikorije je popularen nadomestek za jutranjo kavo. Pripravimo jo iz pražene korenine cikorije in osladimo s tekočo ali stevijo v prahu (listi).

  • 1 šalčka organskega mandljevega ali drugega rastlinskega napitka 
  • 1 šalčka filtrirane vode
  • 1 jušna žlica pražene in mlete korenine cikorije
  • 1 jušna žlica korenine regrata (po želji)
  • stevija (tekočina)

V ponev dajte mandljevo mleko in vodo in pustite, da zavre. Dodajte še cikorijo in po želji regratovo korenino in pustite, da vre na zmernem ognju 5 minut. Nato prelijte v šalčko in dodajte 4 kapljice stevije.