Sezamovo olje za prelepo kožo in čudovite lase

Ste vedeli, da je sezamovo olje osnovno olje 90-odstotkom ajurvedskih olj? In da je sezam ena izmed najbolj uporabljanih rastlin v ajurvedski medicini.

Sezam je zaveznik lepe in zdrave kože ter prav takih las. Prav tako pa tudi lepih, čvrstih zob. Sicer krepi splošno umsko-telesno moč. Inteligenco. In poskrbi za zdravo prebavo. Pomirja in sprošča.

Botanično ime: Sesamum indicum Linn.

Ajurvedsko ime: Tila

Sezam je zagotovo ena izmed najbolj uporabljanih rastlin v ajurvedski medicini. Če ne bi bilo sezamovih semen, ne bi obstajalo skoraj 40-odstotkov ajurvedskih pripravkov (dr. Hebbar). Uporabljamo ga na različne načine: kot olje, kot pasto, v prahu. Uporabljamo ga tako zunanje kot notranje.

Črni sezam je boljši od belega; ima kar 60-odstotkov več kalcija. Je pa črni sezam pravzaprav beli sezam, ki pa ni oluščen.

Sezamova semena so bogat vir vitamina E (tokoferol) – ta pa je eden najmočnejših naravnih antioksidantov. Vsebujejo tudi vitamin K. Pa minerale kot so magnezij, baker, železo, kalcij, cink. In vitamin B6.

Čaraka, oče ajurvede, navaja, da sezamovo olje (najbolj med vsemi olji) vrača telesu moč in oljnost. Je olje, ki ga najpogosteje najdemo v ajurvedski kuhinji. Če ga uživamo, deluje tudi laksativno. Sploh je fino v hladnejših delih leta, saj greje (njegova energija je vroča). Sezamovo olje je tudi del številnih zeliščnih marmelad/džemov, npr. Kalyanagulam-a.

Priporočena količina sezamovega olja na dan za zdrave osebe je približno 5 ml.

Lepotilne lastnosti sezama:

Twachya – Dober za kožo. Zato se uporablja kot osnovno olje v številnih ajurvedskih oljih za preprečevanje težav s kožo.
Keshya  Izboljša kakovost las. Keshya pomeni, da olje spodbuja rast las in preprečuje izpadanje in sivenje las. Sezamovo olje vsebuje veliko fitohranil, ki poskrbijo za kakovost las. Ker je po lastnostih vroče, se dobro absorbira v kožo (oz. prenaša hranila iz zelišč, ki so dodana sezamovemu olju). Eden izmed naših TOP izdelkov AYUMI olje za krepitev & rast las vsebuje sezamovo olje.

Koža ga naravnost obožuje. Je super masažno olje.

Sezamovo olje zelo izboljša kakovost kože in las. Je odličen vlažilec in mehčalec kože. Izboljša cirkulacijo v koži in tkivih, odstrani odmrle celice in izboljša kakovost in teksturo kože.

Je osnova (kar v 90-tih odstotkih) ajurvedskim zeliščnim oljem. Je izjemno masažno olje. Pomirja vato in kapho, nekoliko zvišuje pito.

Je varno olje za masažo dojenčkov in otrok. Krepi mišice, sklepe in kosti. Uporablja se v Shirodhara tehniki (zlivanje toplega olja na čelo, lasišče). V tej tehniki pomaga umiriti um, prikliče globoko pomiritev, naravni spanec in pomirja tenzijske glavobole.

Po masaži z masažnim oljem se priporoča vroča kopel, ki še dodatno okrepi moč sezamovega olja oz. uravnoteži vse vata nevšečnosti (kot je npr. stres zaradi prehitrega tempa življenja) ter odstrani višek olja s kože. Med masažo in kopeljo naj bo vsaj pol ure razlike: sicer pa večji kot je presledek, večji je učinek sezamovega olja.

Tudi naša 4 AYUMI masažna olja (DETOX, SENSUAL, MUSCLE, TRANQUILITY) vsebujejo sezamovo olje.




Masaža s sezamovim oljem v primeru bolečin, predvsem bolečih (otrdelih, artritičnih) sklepov

V tem primeru masažo izvedite tako, da olje za 2 do 3 minute pogrejete na zmernem ognju. Zakaj? V primeru otrdelih sklepov uporaba olj povzroča še več bolečin, težav z otrdelostjo. Da bolečine, otrdelost še učinkoviteje preprečite, vzemite 1 čajno žličko črnega popra, ki ga dodate k 200 ml sezamovega olja in oboje na zmernem ognju grejte 4 do 5 minut. Precedite in shranite v dobro zaprti temni steklenici.

Tudi vse rane na koži se s pomočjo sezama (olja ali paste) hitreje pocelijo. Z redno uporabo koža postane čista.

Ni plešavosti, sivenja, izpadanja las …

Redna masaža lasišča s sezamovim oljem preprečuje pojav glavobolov, plešavosti, sivenja las, izpadanja las. Lasje postanejo dobro ukoreninjeni, hitreje rastejo … Nadvse pozitiven stranski produkt masaže lasišča je še globik spanec in občutek zadovoljstva.  

V davnini so verjeli, da s zezamovim oljem zaustavimo staranje, odpravimo bolezni, kot tudi utrujenost, dobimo moč za zmage v bitkah. Po okusu sladek, rahlo jedek se z lahkoto vpija skoži kožo, v telesne kanale. Eden izmed naših TOP izdelkov AYUMI olje za krepitev & rast las vsebuje sezamovo olje.

Za lepe zobe

Če so zobje slabi ali nas pestijo druge ustne tegobe (razjede v ustih), zmešamo zmleta sezamova semena z vodo in pustimo v ustih približno 3 do 5 minut. Ali prav toliko časa v ustih svaljkamo sezamovo olje. Ali pa sezamova semena preprosto le žvečimo. Ta način uporabe sezamovega olja pride v poštev za vsa vata neravnovesja v predelu glave (boleče grlo, ušesa …).  

Če izostane menstruacija, poskusite pripraviti sezamovo pasto.

Menstruacijo, ki zamuja, lahko "prikličemo" tako, da 1 jušno žlico sezamovih semen namočimo čez noč. Naslednje jutro odlijemo vodo in primešamo ½ jušne žlice jagerija, dobro zmešamo, da dobimo pasto. Pripravek uživamo 5 do 7 dni pred predvidenim datumom pričetka menstruacije.