Priporočila za miren prehod v hladnejši del leta

Pozno jeseni, ko padejo temperature, a še ne zmrzuje, si naš organizem »jemlje« toploto, ki smo jo nakupičili v poletnih mesecih.

Bolj kot je zunaj hladno, bolj kot brije veter, ko odpremo radiatorje; takrat naše telo izkuša več suhosti ter lahkosti. Hladne temperature skrčijo naše mikrocirkulacijske kanale, kar upočasni našo cirkulacijo (prekrvavljenost), kar se kaže v občutno hladnejših prstih na rokah in nogah.

Poveča se tudi možnost za nastanek ame (toksinov). Ama kot na kratko – neprebavljena in neasimilirana hrana. Lepljiva substanca, ki se nalaga v organih in telesnih kanalih.

Naše telo mora delati več

Zaradi nizkih temperatur mora naše telo še bolj delati, proizvesti še več toplote, da lahko vzdržuje normalno telesno temperaturo.

V tem hladnejšem obdobju leta se okrepi tudi agni (prebavni ogenj), zato sedaj potrebujemo več hrane, ki je težja; bogatejša z beljakovinami in maščobami.

Izziv, pred katerega smo v hladnem delu leta postavljeni, je, da težja hrana (testenine iz bele moke, sladkarije, zimske buče) še dodatno zapira že tako skrčene telesne kanale.  

Če je naša cirkulacija šibka (kisik ne doseže naših celic), bo okrepljen agni lahko zastal v trebuhu, tako ne bo enakomerno dosegel drugih delov telesa.

Tako ujeta toplota nas suši odznotraj; odzunaj pa smo, kot že rečeno, izpostavljeni hladnim temperaturam, vetru … Tako ni nič nenavadnega, da naša koža postane suha, luskasta.  

Spodaj nekaj priporočil, ki jih uvedite v svoj vsakdan, da tudi v tem delu leta ostanete v ravnovesju. In tako pripravljeni pričakate pomlad.

Hrana za mrzle dni

Prehrano uravnotežite s svežimi, lokalno in preverjeno pridelanimi sestavinami. V tem delu leta uživamo kuhano hrano, ki je po svojih lastnostih težja (kakovostni mlečni izdelki, basmati riž, enozrnica, pira). Uživamo živila, ki hidrirajo (enolončnice, juhe). Uživamo več zdravih maščob (hladno stiskano olivno olje, gi). Živila, ki so po svoji naravi vroča, mehke teksture; so po okusu (rasi): sladka*, kisla in slana.

Zdaj lahko jeste tudi večje količine hrane kot običajno; a merilo naj vam bo, koliko hrane lahko dobro prebavite. Več hrane za telo pomeni več toplote, kar je v tem hladnem delu leta dobrodošlo.

Telo bo shranilo dobre maščobe, beljakovine in minerale ter tako neprekinjen vir energije do pomladi.

Zima je »building season«

Zima je po ajurvedi letni čas grajenja »building season«. Tako, če v tem času še posebej lepo poskrbimo za svoje zdravje, se bo to poznalo na našem zdravju skozi vse leto. In obratno, seveda.

Hrana, ki ni za mrzle dni

Pozno jeseni in pozimi se izogibajte surovi in zamrzjeni hrani. Hrani, ki je po svoji naravi lahka (pokovka, solata estrahirana žita in stročnice). Naprej; hrani, ki je pos voji naravi suha (krekerji, kvašen kruh, večje stročnice). Gaziranim pijačam in ocvrti hrani.

Na minimum »spravite« hrano, ki je po okusu grenka, trpka in/ali pekoča. Živila, s prevladujočim grenkim in trpkim okusom so lahko prelahka in sušijo nakopičen agni v trebuhu in jetrih.

Tudi preveč pekoča hrana, kot je rdeč čili, lahko kopičijo vročino in suhost v prebavnem traktu.

Tudi hrana s sladkim okusom nas pozimi uravnoteža, a to ne pomeni, da jo uživamo prekomerno. Živila, ki so po okusu sladka, uživamo zmerno. Preveč sladke hrane namreč šibi prebavni ogenj, kar vod do vnetij in nabiranja kilogramov.

Zima ni čas za razstrupljanje

Tudi razstrupljanje v tem delu leta ni priporočjivo (razen, če je nujno in pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka). Razstrupljanje zmoti in poveča prebavni ogenj, ki, če ni ustrezno hranjen (kot je to v primeru postenja), še bolj izcrplja fiziologijo.

Nekaj nasvetov za izboljšanje prebave v tem delu leta (in nasploh)

Po obroku požvečite 1 čajno žličko Chew! To go začimbne mešanice.

Uživajte manjše redne obroke. Le, ko ste res lačni.

Čez dan pijte toplo vodo.

Privoščite si nekaj več gija in olivnega olja, ki jo dodajte k hrani. Izogibajte se kokosovem olju, saj hladi.

Po obroku počivajte 15 minut. In se izogibajte naporni vadbi.

V vsakdan uvedite lahkotno vsaj 30-minutno vadbo.

Pred odhodom v postelju su privoščite kakovostno trifalo (npr. našo organsko od Surye).

*Živila, ki so po okusu (rasi) sladka: sladila, sadni sokovi, med, riž, pšenica in drugi sestavljeni ogljikovi hidrati, mleko, smetana, gi, ribe, meso, maščobe, olja, večina korenanste zelenjave, večina oreščkov, večina sadje, sladki koren, žafran, kardamom, cimet, pehtran.  

Ko zunaj padejo temperature, ko prvič odpremo radiatorje; takrat naše telo izkuša več suhosti ter lahkosti. Ki ju uravnotežimo z nasprotnimi lastnostmi. Kot je hrana, ki je po svojih lastnostih težja. Uživamo več zdravih maščob. Hrane, ki je po okusu sladka, kisla in slana …