Popečen rdeč in črni riž – na azijsko z ajurvedo
Ajurvedski teksti pravijo, da je rdeč riž eden izmed najboljših rižev. Ima nizek glikemični indeks in uravnoteža vse doše oz. neravnovesja.
In še: je edini polnovredni riž, ki je kuhan v 20 minutah. Črni riž pa izhaja iz stare Kitajske. Poznan je kot riž dolgoživosti. Bil pa naj bi hrana cesarjev. Je tudi čudovit vir mineralov: magnezija, fosforja, molibdema in kalija.
Spodnja jed je na oko prava umetnina. Saj se barva obeh rižev lepo »kontrastira«. Tukaj je nato še nekaj zelene, oranžne in bele barve, ki jo v jed prinese zelenjava in oreščki.
Ta recept je krasna osnova, kako ajurvedska načela uvesti v azijsko kuhinjo.
In še: je edini polnovredni riž, ki je kuhan v 20 minutah. Črni riž pa izhaja iz stare Kitajske. Poznan je kot riž dolgoživosti. Bil pa naj bi hrana cesarjev. Je tudi čudovit vir mineralov: magnezija, fosforja, molibdema in kalija.
Spodnja jed je na oko prava umetnina. Saj se barva obeh rižev lepo »kontrastira«. Tukaj je nato še nekaj zelene, oranžne in bele barve, ki jo v jed prinese zelenjava in oreščki.
Ta recept je krasna osnova, kako ajurvedska načela uvesti v azijsko kuhinjo.
POTREBUJEMO
|
PRIPRAVA
1. Posebej skuhamo rdeč in črni riž.
2. Na giju popražimo ingver (da zacvrči).
3.Nato dodamo koriander, asafoetido, sol, korenček, zeleno in bok choy. Pražimo od 5 do 10 minut (da je zelenjava hrustljava; mestoma nežno zlato-rjava).
4.Popopramo. Dodamo oba riža. In podušimo še za okoli 3 do 4 minute, dokler riž ni dovolj vroč.
5.Dodamo še prepražene indijske oreščke.
6. In za lep izgled ter popestritev še malo sveže bazilike.
7. Postrežemo vroče.
1. Posebej skuhamo rdeč in črni riž.
2. Na giju popražimo ingver (da zacvrči).
3.Nato dodamo koriander, asafoetido, sol, korenček, zeleno in bok choy. Pražimo od 5 do 10 minut (da je zelenjava hrustljava; mestoma nežno zlato-rjava).
4.Popopramo. Dodamo oba riža. In podušimo še za okoli 3 do 4 minute, dokler riž ni dovolj vroč.
5.Dodamo še prepražene indijske oreščke.
6. In za lep izgled ter popestritev še malo sveže bazilike.
7. Postrežemo vroče.