Popečen rdeč in črni riž – na azijsko z ajurvedo

Ajurvedski teksti pravijo, da je rdeč riž eden izmed najboljših rižev. Ima nizek glikemični indeks in uravnoteža vse doše oz. neravnovesja.  
 
In še: je edini polnovredni riž, ki je kuhan v 20 minutah. Črni riž pa izhaja iz stare Kitajske. Poznan je kot riž dolgoživosti. Bil pa naj bi hrana cesarjev. Je tudi čudovit vir mineralov: magnezija, fosforja, molibdema in kalija.  
 
Spodnja jed je na oko prava umetnina. Saj se barva obeh rižev lepo »kontrastira«. Tukaj je nato še nekaj zelene, oranžne in bele barve, ki jo v jed prinese zelenjava in oreščki.  
 
Ta recept je krasna osnova, kako ajurvedska načela uvesti v azijsko kuhinjo.


POTREBUJEMO 
 
  • ¼ skodelice črnega riža; opranega, namočenega za 30 minut in osušenega
  • ¾ skodelice rdečega riža (enaka navodila koz za črni riž)
  • 1½ čajne žličke soli
  • 1 jušno žlico gija, sezam ali kokos olja
  • 1 jušno žlico nastrgane korenine ingverja
  • 1 čajno žličko natrtega koriandra
  • Malček asafoetide
  • 1 srednje velik korenček (nastrgan v ostružke, kot iz slike)
  • 2 stebli zelene ali koromača (fino narezanega v rezinice)
  • 1 glavo bok choya ali ¼ kitajskega zelja (tudi nekje 2 skodelici, "narezinanega")
  • ¼ čajne žličke sveže strtega popra  
  •  
  • Okrasimo z 1/3 skodelice indijskih oreščkov, ki jih poprej popražimo v sezam ali kokos olju.


PRIPRAVA
 
1. Posebej skuhamo rdeč in črni riž.
2. Na giju popražimo ingver (da zacvrči).
3.Nato dodamo koriander, asafoetido, sol, korenček, zeleno in bok choy. Pražimo od 5 do 10 minut (da je zelenjava hrustljava; mestoma nežno zlato-rjava).
4.Popopramo. Dodamo oba riža. In podušimo še za okoli 3 do 4 minute, dokler riž ni dovolj vroč.  
5.Dodamo še prepražene indijske oreščke.  
6. In za lep izgled ter popestritev še malo sveže bazilike.  
7. Postrežemo vroče.