Nim - Najbolj iskana sestavina za nego kože

Ste vedeli, da je bilo nimovo olje ena izmed najbolj iskanih sestavin za nego kože v letu 2018?  

In da je verjetno najstarejša poznana metoda čiščenja zob; čiščenje s palčkami iz nima? Sedaj bo zagotovo bolj priročna OJAS nim zobna krema.  

Jenna Dewan, ameriška igralka in plesalka, olje nima imenuje "nebesa v steklenici".  

Nim se v ajurvedi še posebej priporoča za zdravo in lepo kožo. Ter za mastne lase oz. lasišče; tudi proti prhljaju.  

Celotna naša AYUMI NATURALS linija iz nima vsebuje nimovo olje. Namenjena je nečisti, mastni do normalni koži. Oz. v ajurvedi kapha tipu kože. Olje nima ima zelo izrazit vonj, kozmetika AYUMI pa ima prijeten, svež vonj.

O nimu na splošno  
Nim (Azadirachta indica) spada v družino mahagonovcev (Meliaceae). Drevo nim je nezahtevno, hitro rastoče. Zraste do 12 m v višino. Uspeva v vročem tropskem podnebju. Listi zrastejo do 50 cm v dolžino. Od februarja od aprila drevo cveti. Iz cvetov se razvijejo kot češnja veliki, zlato-rumeni koščičasti plodovi z lesnatimi jedrci. Iz teh jedrc izstisnejo olje nima.

Sopomenke: indijska melija, indijski bezeg, rajsko drevo, očetovo drevo, margosa, panaceja za vse bolezni, naravna lekarna. 

Nim vsebuje številne potencialne učinkovine, predvsem kemično učinkovino v semenih azadirahtin (semena).  

Ajurveda in nim  
Ajurveda nimu že od nekdaj pripisuje izjemno moč čiščenja kože. Glede na to, da je nim ena izmed najučinkovitejših antibakterijskih rastlinic, je nimovo olje (izdelki iz nima) čudovita povsem naravna alternativa industrijskim antibakterijskim izdelkom. 

Deluje tudi antiseptično in protiglivično; čisti in pomaga pri težavah s kožo (kot so akne, mozoljčki, ekcem). Razstruplja in odpira zamašene pore; pomaga pri rdečici in srbeči koži. Čudovito obnavlja in pomlajuje kožo. Izdatno vlaži tudi zelo suho, hrapavo, razpokano kožo. Gladi gube.


Nim & kozmetika v 7 točkah  

  •  Proti prhljaju  
Olje nima najdemo v številnih šamponih proti prhljaju. Olje deluje proti-glivično. Prhljaj pogosto povezujemo z draženjem, ki ga povzroča kvasovka, podobna glivi, in sicer Malassezia (malesezija ), ki je sicer normalno prisotna v lasišču.  

Še dodatno kanite nekaj kapljic olja nima v šampon, ki ga sicer uporabljate. Priporočamo naš AYUMI šampon MORINGA & NIM.  

  •  Spodbuja zdravje in rast las 
Izdelki iz nima pomagajo ohranjati močne, vitalne in zdrave lase. Nim ne vlaži le suhega in srbečega lasišča; vsem tipom las podarja (ohranja) izdatno količino vlage. Lasje se tako ponašajo z zdravim leskom skozi vso leto.

Če želite izvedeti, kakšen tip las imate po ajurvedi, naročite knjižico "Celovita nega las z ajurvedo".

Pripravite masko iz 10 čajnih žličk vode, 1 čajne žličke olja nima ter 1 čajne žličke prahu trifale (če imate, dodajte še čajno žličko prahu sandalovine). Zmešajte in pustite na laseh 30 minut. Nato sperite s toplo vodo s kančkom limone. Zdravje in rast las spodbudijo tudi naša specialna AYUMI olja za lase.  

  • Za zelo suho kožo (hrapava, razpokana koža) 
Ker je nimovo olje bogato z vitaminom E in esencialnimi maščobnimi kislinami, je odlično naravno sredstvo, ki se zoperstavlja suhosti kože. Raziskave izkazujejo, da nim prodre globoko v kožo, "poceli" razpoke, ki nastanejo zaradi zelo suhe, razpokane oz. hrapave kože. Kožo izdatno vlaži. Poskrbi, da vlaga ostane "kot zaklenjena" v koži.  

Probajte namesto nočne kreme uporabiti malo olja iz nima.  

  •  Radira gube 
Nimovo olje oz. izdelki iz nima, ki ga vsebujejo, so lahko eden izmed glavnih zaviralcev nastajanja gub/gubic. Spodbuja namreč proizvodnjo kolagena; ter tako povečajo elastičnost kože. Zaradi vsebnosti vitamina E se uspešno zoperstavljajo prostim radikalom, ki povzročajo staranje kože. Z nimom bo koža dolgo mladostna!  

  •  Mozoljčki in akne  
Ker deluje antibakterijsko, čudovito "briše" akne in mozoljčke; z dolgoročnim učinkom.  

Poleg linije AYUMI NATURALS NIM & ČAJEVEC za nečisto kožo uporabite tale trik: z vatirano palčko zajemite nekaj olja nima, z njo pomažite prizadeto mesto (mozoljček, akno) ter čezenj dodatno nanesite še nekaj nima v prahu. Zjutraj boste nad učinkom pozitivno presenečeni. Super se odnese tudi maska iz kombinacije: nim v prahu + multani mati glina; 2-krat na teden.  

Ker deluje antibakterijsko, je učinkovit tudi v boju z resnejšimi epidermalnimi neravnovesji kože.  

  •  Pobeli brazgotine 
Zmanjša pojav brazgotin oz. pobeli temne liste, ki nastanejo kot posledica aken, mozoljev.   

  •  Atletsko stopalo  
Atletsko stopalo ali tinea pedis je glivična okužba stopal. Nimovo olje (izdelki iz nima) deluje naravno protivnetno in antispetično.  

Za ta namen priporočamo neposredno masažo v noge. Olju lahko dodate tudi klinčkovo eterično olje; ki je prav tako velik antiseptik.