Kroglice iz sladkega krompirja

Super sploh za kosilo, tj. opoldne, ko je naš prebavni ogenj (agni) najmočnejši.
 
Kroglice iz sladkega krompirja so hranljiva jed, prizemljujejo in vračajo zadovoljstvo. Vse to zaradi sladkega okusa (rase), ki je naravno prisoten v tej jedi. Ta recept oz. jed je zato še posebej super za vate in pite oz. vata in pita neravnovesja. Sladka rasa nahrani naše telo in um.  
 
Kroglice so lahko za zajtrk ali za na pot. »Pašejo« tudi poleg kakšne enolončnice.  

POTREBUJEMO
 (Za 4 osebe)
 
  • 1 jušna žlica gija
  • 1 srednje velik sladek krompir
  • 3 datlje - razkoščičene
  • ½ čajne žličke soli
  • ¾ skodelice ječmenove moke (ravnokar mlete bo še najbolje)
  • Ščepec cimeta v prahu
  • Ščepec kardamoma v prahu  
  • 1 jušna žlica javorjevega sirupa  

PRIPRAVA 
 
1.Na zmernem ognju segrejemo gi. 
2.Dodamo datlje, sol, sladki krompir ter nekaj vode. Kuhamo, dokler se krompir in datlji ne zmehčajo.  
3.Vmešamo ostale sestavine v obliko mehkega testa.  
4.Segrejemo posodo; poprej testo narežemo na 8 delov (kolutkov) ali ga oblikujemo v 4 krogle.
5.Naoljimo ponev in pečemo nekje 10 minut, obračamo z leseno spatulo. Fino je tudi, če imamo
za peko »aebleskiver«.