Kocke iz pistacij

En zelo preprost receptek za posladkati se te praznične dni. Ko se več družimo, pečemo in kuhamo. Pripravimo in imamo na zalogi, za goste, ki nas presenetijo z obiskom. Ali zase, ko se nam zahoče kaj sladkega. Krasna rjavo-zelena barva, fini občutek, ko ugriznemo v kocko … Skratka zdravo uživanje v sladkem okusu. Brez peke.

Pistacije lahko menjate z mandlji, orehi, lešniki ali kombinacijo vseh treh.

POTREBUJEMO
  • 2 skodelici (nekje 250 g) oluščenih surovih pistacij
  • 1 ½ skodelice mandljevega mleka
  • 2/3 skodelice surovega trsnega sladkorja
  • ¾ čajne žličke kardamoma v prahu (oz. strtega)
  • ½ čajne žličke izvlečka vanilije
  • Za okrasitev: 2 jušni žlici na grobo potrtih pistacij
PRIPRAVIMO

1 ) Pistacije zmeljemo v blenderju, jih fino zmeljemo; tako nekako kot je mandljeva moka. Ne kot pasto.

2 ) V ponev denemo mlete pistacije, mandljevo mleko, sladkor, kardamom in vanilijo. Kuhamo na kar najmnajšem ognju. Vmes večkrat premešamo z leseno spatulo. Med kuhanjem tekočina izpareva. Zmes postaja vse trša. Bolj kot je trša, bolj morate paziti, da se ne prižge, da se ne naredijo grudice. Kuhanje je končano, ko nastane enotna masa, ki odstopa od posode, nekje 40 minut.

3 ) Maso predevamo v pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Razprostremo po celotnem pekaču. Si pri tem pomagamo s spatulo. Debeline nekje pol palca. Malo povaljamo z valjarjem preko peki papirja.

4 ) Pustimo pokrito. Denemo v hladilnik za vsaj 2 ure ali preko noči.

5 ) Narežemo na kvadratke ali druge želene oblike. Hranimo v hladilniku, pokrito lahko imamo za nekje 14 dni. Preden postrežemo, damo za nekaj časa na sobno temperaturo in povaljamo v strtih pistacijah.