Kičari - idealna receptura za počitek prebavil

Kičari (kitchari) - kombinacija basmati riža, oluščenega in razpolovljenega mungo fižola (Mung Dal) z dodatkom zelenjave in začimb velja v ajurvedi za idealno recepturo, ki predstavlja zdrav, hranilen in bogat ter enostaven za pripravo obrok.  

Jed je zelo lahko prebavljiva (pravi balzam za naša prebavila), zato je del številnih razstrupljevalnih oz. čistilnih praks v ajurvedi. Prebavnemu sistemu omogoča počitek in obnovo; telo pa med razstrupljanjem oskrbi z dodatno zalogo energije - ta je pri odvajanju odvečnih snovi iz telesa še kako potrebna. 

Jed ustreza vsem konstitucijam, in tudi došičnim neravnovesjem. 

Je jed “na žlico”. Zelenjava, ki jo jedi dodamo, daje teksturo, okus in je pomemben vir vlaknin.
 

“Reset” prebavnega trakta

Kičari lahko pripravimo kadarkoli: priporoča se, da ga pripravimo za kosilo ali za večerjo. Za kosilo med 12.00 in 13.00 uro. Za večerjo med 17.00 in 18.00 uro (po ajurvedi naj ne bi večerjali po 19.00 uri). 

Pripravimo ga lahko, ker se nam zdi “dobra ideja” na meniju za današnje kosilo ali večerjo …  

Ali kot “reset”, počitek / obnovo za prebavni trakt: ajurvedski poznavalci svetujejo uživanje kičarija v primeru, ko želimo nekoliko odpočiti naša prebavila. Okrepiti agni (prebavni ogenj): krepak agni je po ajurvedi ključ do zdravja, ravnovesja. Se razstrupiti: počistiti toksine (amo) in neravnovesja doš iz prebavnega sistema. Okrepiti obrambne sposobnosti telesa; njegovo sposobnost za regeneracijo. 

Periodično čiščenje telesa (tudi razstrupljanje) je pomemben del ajurvedskega načina življenja - sploh, če čutimo, da smo v neravnovesju.  

Naše telo iz dneva v dan naporno dela. Prihaja v stik s toksini iz okolja, procesirano hrano, potlačenimi, nerešenimi čustvi, fiziološkim in psihološkim stresom … Vse to mora nekako prebaviti. Kar nemalokrat zaradi preobremenjenosti ne gre. Zato se škodljive snovi ipd. kopičijo. Telesu je tako tu in tam (po potrebi) potrebno dati čas in priložnost, da si malček oddahne. Se odpočije. Nabere novih moči - to je v bistvo, “point”, ajurvedskih čistilnih in razstrupljevalnih praks.   

Enodnevni post (tudi 3-dnevni) s kičarijem je tako odlična izbira za preprost “reset” prebavnega trakta. Lahko ga izvajate tedensko, mesečno, po prehodu letnih časov oz. po potrebi.  


Zakaj kičari: "NA KRATKO"

  • Ima vlogo pri izboljšanju prebave in presnove (tkiva so pripravljena, da vsrkajo hranila)  
  • Pripomore k spodbujanju rednega in uravnoteženega izločanja (zaprtje, diareja, neredno izločanje) 
  • Podpira vzdrževanje optimalne telesne teže 
  • Ima vlogo pri jačanju zalog energije, vitalnosti, volje do življenja  
  • Ima vlogo pri uravnoteženju spalnih ciklov  
  • Podpira vsesplošno ravnovesje in dobro počutje (vpliva na dobro fizično in psihično počutje) 
  • Ima vlogo pri izboljšanju apetita 
  • Uravnoteža vse 3 doše (vata, pita, kapha)  

Priporočila za pripravo 

Priporočamo vedno na sveže pripravljen kičari.  


Zelenjavo lahko podušite tudi samostojno; jo samostojno tudi postrežete.  

Priporočena zelenjava (uporabite lahko prebavljivo zelenjavo): beluši, korenje, zelena, stročji fižol, edame, bučke, buče, sladki krompir ipd.  

Pripravljen kičari začinite s svežimi nasekljanimi listi koriandra, sokom limete ali limone, gijem, soljo (uporabite lahko tudi naš kala namak, tj. ajurvedsko črno sol). Ali čatnijem iz sezama.  

Kako pripravim čatni iz sezama?  
  • 1 šalčka strtega in praženega sezama (pražimo brez olja)
  • ¼ do 1 čajna žlička pekoče paprike (po želji)
  • ¼ čajne žličke soli  
Med seboj pomešamo vse sestavine in 1 čajno žličko le-teh potrosimo po pripravljenem kičariju.   

Kako pripravim kičari

S pomočjo začimbne mešanice za pripravo kičarija (ki jo najdete pri nas). Plus oluščenimi in razpolovljenimi polovičkami fižola mungo (tudi najdete pri nas). Plus basmati beli riž. Plus že zgoraj omenjena zelenjava, čatni iz sezama ali sveže nasekljani listi koriandra itd. (glej zgoraj). 

  • 1 skodelica belega basmati riža
  • 1 skodelica olupljenega in razpolovljenega mungo fižola (rumen)
  • 2 jušni žlici gija (prečiščeno maslo)  
  • 1 jušna žlica začimbne mešanice za pripravi kičarija  
  • (česen, ingver po želji)
V velik lonec vlijte malo vode in v njej podušite 4 stroke česna in 3 cm svežega ingverja (ali obe sestavini prepražite na ghiju). Dodajte 1 skodelico riža (basmati), 1 skodelico poprej namočenega fižola mungo ter približno 6 skodelic vode. Vse skupaj kuhajte približno 35 minut. Občasno premešajte. Nato dodajte nasekljano lahko prebavljivo zelenjavo in 1 jušno žlico začimbne mešanice za pripravo kičarija. Kuhajte, dokler riž in stročnice ne vpijejo zadosti vode oz. dokler sestavine niso kuhane. 

Mešanico za pripravo kičarija lahko uporabite tudi pri pripravi zelenjave na žaru, ocvrtih jedi, v juhah (juha iz leče npr.), pop-corn, jajca … Povsod, kjer želite, da je hrana okusnejša, lažje prebavljiva!