Kako z ajurvedo spodbuditi rast las  

Res ni nič kaj prijetno, ko nam po česanju na glavniku ostane šop las. Ali se lasje po umivanju »naberejo« v lijak.  

K sreči je za to neprijetnost tu ajurveda.  

S preverjenimi praksami in rastlinicami zna pripraviti lase, da ponovno pričnejo rasti, se okrepijo.  

Ajurveda je osnovana na konceptu treh doš, ki, da je vse okej, »morajo« biti v ravnovesju.  

Glavni vzrok za izpadanje las po ajurvedi je neravnovesje doš.  

Kaj povzroča izpadanje las glede na doše? 

Neuravnotežena vata doša dehidrira lasišče. Lasni mešički tako izgubijo zaščito, npr. pred UV-žarki. Lasje se pričnejo cepiti, prav tako se lomijo konice las; lasje so suhi, so friz. Lasne korenine postajajo šibke, lasje izpadajo iz poškodovanih lasnih mešičkov. Pravzaprav ti poškodovani lasni mešički "zaspijo", kar povzroča izpadanje las.  

Če se v telesu nakopiči pita, lasišče odznotraj prejme presežek vročine. Kar povzroča vnetje v lasnih mešičkih, ki šibi lasne korenine. Vneti mešički ne morejo nahraniti las; to vodi do izpadanja las ter do prezgodnjega sivenja.  

Če se v telesu nakopiči kapha, lasišče (žleze lojnice) prične izločati presežek sebuma. Ta sebum zamaši receptorje lasnih mešičkov, od koder ti srkajo hranila iz krvi. Rast las je tako zavrta. Mastno lasišče in masten prhljaj nastaneta zaradi doše kapha, ki pade iz neravnovesja.  

Vzroki za neravnovesje doš  

Slaba prehrana 

Če nam manjka bistvenih hranil, kot so vitamini A, B, C, D, E in K, pa železo, magnezij, cink, beljakovine ipd., se v telesu prične kopičiti doša vata, kar vodi do izpadanja in izgube las.  

Stres & anksioznost

Raven pite v telesu naraste, ko smo dalj časa izpostavljeni prekomernemu čustvenemu in/ali fizičnemu stresu. V takem stanju naše telo izloča presežek hormonov, saj je to način, da se pripravi na spopad z nevarnostjo.  

Taka priprava vpliva na rast las. Vse hormonske spremembe, povezane s stresom za lase niso okej.  

Nezdrav način življenja

Onesnaženost iz okolja, alkohol, kajenje … lahko povzročijo izpadanje las, saj "so krive" za oksidativen stres. Še posebej se je potrebno izogibati nezdravemu načinu življenja, če smo dedno nagnjeni k plešavosti oz. izpadanju las.  

Lasne celice so druge najhitreje rastoče celice v telesu, takoj za celicami črevesja.  

Kakorkoli; telo varčuje energijo, ki bi jo naj namenilo rasti las, saj lasje spadajo v kategorijo ne-nujnih tkiv (za razliko od jeter in ledvic).  

Zato z redno nego, dieto in načinom življenja sami poskrbimo za lase, da se bodo hitro obnavljali. 

Ajurvedske terapije  

Shirodhara (vlivaje toplega olja na čelo)

Je še posebej super za pomirjanje vata in pita doše. Poleg tega, da pripomore k zmanjševanju izpadanja las, pomirjajoče deluje na um, živčni sistem. Pomirja stres, poskrbi za dober spanec, uravnava krvni tlak ter je kot preventiva pred migrenami.  

Shiro abhyanga

Je masaža glave, vratu, zgornjega dela hrbta in ramen z vročimi ajurevdskimi olji. S prakso sprostimo stres iz mišic in tkiv v zgornjem delu telesa, vključno z lasiščem. Tehnika uravnoteža tudi zgornje tri čakre: anjo, sahasraro in vishuddho. Z masažo pritiskamo na pomembne točke, spodbujamo pretok kisika in krvi v lasišče; s čimer lasnim mešičkom zagotovimo hranila. Redna masaža je tako praksa, ki nam pomaga »nahraniti« lase. 

Shiro Lepa

Gre za pripravo oblog/ mask za lase. Različna ajurvedska zelišča v prahu zmešamo v pasto in uporabimo na lasišču, pokrijemo s folijo. Praksa je odlična, če želimom preprečiti prezgodnje sivenje las, prekomerno izpadanje las in prhljaj. Uravnoteža doše in hrani lasne mešičke. Lajša glavobole, sprošča občutek težkosti v glavi.    

Nasya

Ajurveda pravi, da je nasya ena izmed najboljših terapij, ki pomaga preprečevati izpadanje las. Naoljimo nosno sluznico z zeliščnimi olji, ali pa tudi samo gijem ali sezamovim oljem. To naredimo zjutraj, če pomirjamo kapho, popoldan, če pito in zvečer vato. Praksa krepi imunust, sluznico in čisti sinuse.  

Redna masaža s specifičnimi ajurvedskimi olji za lase

Shirodhara abhyanga sta praksi, ki zahtevata nekaj časa. Obe lahko nadomestimo z redno masažo z ajurvedskimi olji. Ki jo izvajamo doma. Z masažo ohranjamo doše v ravnotežju. Vse, kar potrebujete, je nežna masaža lasišča s specifičnimi ajurvedskimi olji. Za vsaj 15 minut. Priporočamo izvedbo 2 do 3-krat na teden; na tisti večer, ko si potem naslednji dan nameravate umiti lase. Olja čudovito negujejo lase in lasne konice.  

Oljenje las spodbujajo rast las in prekrvavitev lasišča. In pozitivno vpliva na krvni obtok.   

Redno umivanje las

Priporočamo redno umivanje las. Če si lasje ne umivate redno, nakopičen sebum in onesnaženje iz okolja zamašita lasne mešičke, kar vodi do razdraženega lasišča, srbenja in izpadanja las. Uporabljajte izključno naravne šampone. Naši ajurvedski AYUMI in OJAS šamponi so zelo lepo sprejeti; osnovani so res na bogatih zeliščnih in oljnih recepturah. Vsebujejo spodaj omenjena zelišča.  

Ajurvedska zelišča, ki čistijo  

Shikakai, aritha, triphala, aloe vera, amla, japa (hibiskus), grško seno, nim …  

Ajurvedska zelišča za rast las  

Brahmi (Bacopa monnieri): v ajurvedi brahmi velja za čudežno zelišče. Brahmi rešuje številna neravnovesja, ki jih imamo z lasmi; kot je npr. prhljaj, srbečica in razcepljene konice.  

Bhringraj (Eclipta Prostrata ali Eclipta Alba): Bhringraj pripomore k rasti novih lasnih mešičkov, kar ima za posledico večjo gostoto in volumen las. Več o tem zelišču v blogu: Bhringraj ali neprava marjetica: Kralj za lase

Kumari (Aloe Vera): Zaradi encima, ki ga vsebuje in se imenuje proteolitični encim, spodbuja rast las ob redni uporabi. Ta encim učinkovito uničuje mrtve kožne celice na lasišču. Zakaj je to pomembno? Ker odmrle kožne celice zamašijo lasne mešičke s presežkom sebuma, umazanijo ali odmrlo kožo, kar ovira rast las.  

Ašvaganda (Indijski ginseng): Ašvaganda dokazano pomirja stres in uravnava raven kortizola (stersni hormon). Hkrati je kurativa in preventiva; ko namreč organizem ne ustvarja presežek kortizola, se rast las sčasoma obnovi.  

Japa (Hibiskus): Je bogat vir vitamina C. Poznano je, da manko tega vitamina povzroča izpadanje las. Cvet hibiskusa spodbuja obnovo in rast las, in sicer prebudi speče lasne mešičke, tudi na predelih plešavosti.  

Sivka: (Lavandula angustifolia): Spodbuja rast celic in pomirja stres.  

Grško seno: Super bo, če ga vključite v prehrano, kot kaljenke, začimbne mešanice.  

Amla: olja z amlo pomagajo spodbujati krvni obtok lasišča. Tako je pretok hranil do lasnih mešičkov neoviran, kar spodbuja rast las.  

Način prehranjevanja 

Če želite lepe in zdrave lase, priporočamo polnovredno dieto, bogata z bistvenimi vitamini in minerali.  

Spodaj naštevamo nekaj živil, ki jih ajurveda priporoča za zdrave lase in njihovo rast. Uživajte jih redno glede na stanje vaše doše.  

Kumare

So bogat vir vitamina A, C in silicija, ki vsi pripomorejo k rasti las. Pomagajo pomiriti povečano vata in pita došo v telesu ter spodbujajo zdravo rast las ter na otip mehke lase.  

Bučke, bučna semena

Vsebujejo bistvene minerale, ki so pomembni za rast las, kot je kalij in cink. Medtem ko kalij spodbuja obnovo lasišča, tako da aktivira lasne mešičke, cink pomaga vzdrževati raven kolagena v lasišču ter krepi lasne korenine. Idelno za uravnavanje vata in pita izpadanja las.  

Listnata zelenjava

Listnata zelenjava kot je listnati ohrovt, špinača, ohrovt itd. je bogat vir vitaminov A, C in E, železa, ki so vsi bistvenega pomena za zdravo rast las. Večina zelenjave pomirja vse tri doše.  

Jogurt, gi 

Je poznan kot ena izmed najboljši živil, ki imajo vpliv na rast las. Bogat je z mlečno kislino, ki pomaga pri obnovi las; sploh, če so ti poškodovani zaradi neravnovesja doše vata; kot so to suhi in poškodovani alsje. Vsebuje številne vitamine, ki so pomembni za obnovo las. Enako gi. 

Poprova meta

Deluje kot vasodilator (izboljša pretok krvi, redči kri), pomeni da spodbuja krvni obtok. Če vaše lasišče ni prekrvavljeno, lasni mešičke ne sprejemajo dovolj hranil iz hrane. Slaba prekrvavljenost zaradi neravnovesja pite je eden izmed najbolj pogostih vzrokov za izpadanje las.  

Koriander

Koriander je bogat vir železa, magnezija in mangana, vitaminov C in K in beljakovin. Vključite ga v vsakodnevno prehrano ter tako poskrbite, da lasje ne bodo izpadali in podprite k delovanju lasne mešičke.  

Poskrbite za slog življenja, ki ni stresen

Vadite. Redna vadba spodbuja krvni obtok. Je dobra za splošno zdravje in zdrave lase.  

V vsakdan vključite prakse, ki pomirjajo stres (živčni sistem), kot sta pranayama in joga. Pranayama pomaga pri raztsrupljanju in obnavlja umsko ravnovesje. Joga poskrbi za splošno dobro počutje.  

Rutina spanja

Po ajurvedi je spanec najpomembnejši dejavnik za ohranjanje ravnovesja doš. Ko spimo, se naš organizem obnavlja, na novo vzpostavlja. Med spanjem aktivnost matičnih celic na lasišču generira epitelijske celice za rast las. 

Neredna rutina spanca povzroča stres. 6 ur globokega spanca med 22.00 in 4.00 uro zjutraj je bistveno priporočilo ajurvede za ohranjanje telesnega in ravnovesja doš.