Juha iz buč in korenja

Vetrovna vata s seboj prinaša energijo gibanja in spremembe. Vatasta energija se izrazi npr. na način, da si naenkrat zadamo preveč ciljev, da preveč gledamo v zaslone, da delamo več stvari naenkrat. Skratka v hiperaktivnosti. Predvsem umski.
 
Z vsem tem pretiravanjem iz ravnovesja pade doša vata.
 
Ko se počutimo anksiozne (preveč zaskrbljene), ko ne moremo za-spati, ko pozabljamo ... Je čas, da pozornost namenimo pomirjanju doše vata.  
 
Vatino suhost in lahkost pomiri toplota oz. topla, kuhana hrana. V ta namen sta super buča in korenje s svojo sladko prizemljeno (hranljivo) raso. Juha odlično dene tudi umu, da se ta umiri. Zaziblje nas v stanje zadovoljstva.


POTREBUJEMO  
 
  • 1 skodelico na kocke narezane buče (muškatne, hokaido)
  • 1 skodelico na kolutke narezanega korenja
  • 3 jušne žlice gija
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ do ½ čajne žličke mletega cimeta (če ste pita malo manj)
  • ½ čajne žličke mletega kardamoma
  • ½ čajne žličke koriandrovih semen v prahu oz. strtih
  • 4 do 5 skodelic vroče vode
  • ¼ skodelice svežih listov mete  


PRIPRAVA
 
​1.Na zmernem ognju pogrejemo gi. Dodamo cimet, kardamom, koriander in sol.
2.Dušimo, dokler začimbnice "ne spustijo" svojih arom.
3.Enakomerno vmešamo korenje in bučo. Dodamo vodo in zavremo. Naj vre nekje 10 minut, dokler zelenjava ni mehka, a ne premehka (tako da jo še lahko narežemo z nožem).
4.Odmaknemo z ognja, nekoliko ohladimo in zblendamo v konsistentno gostoto/ juho.
5.Okrasimo s svežimi listi mete.