15 superživil za zdrave & lepe lase

V ajurvedi vsaki stvari pristopamo celostno. Tako tudi las ne moremo obravnavati neodvisno. Ne da bi upoštevali, kaj se dogaja s telesom in umom. Nega las potrebuje holističen pristop. Zdravi lasje so namreč posledica zdravja nasploh. 

Ajurvedske zunanje terapije za lase so resnično izjemno učinkovite. Z zunanjimi terapijami mislimo na oljenje las z olji za lase. In obloge iz 100 % rastlinskih prahov in drugih zgolj naravnih učinkovin. A, ko je govora o zdravju las, nikakor ne gre zanemariti načina prehrane in življenja.

Ajurveda dobro zdravje las povezuje s prano (življenjsko energijo). In zdrava ter sveža hrana je njen vir. Zato je zelo pomembna za lepe in zdrave lase.

Ko iščemo živila, ki koristijo lasem, mimogrede poskrbimo še za zdrave kosti in kožo.

Spodaj navajamo 15 superživil za lase, ki jih brez težav lahko uživamo redno.

1 ) Fižol mungo
Fižol mungo je bogat vir beljakovin, ki se z lahkoto absorbirajo in asimilirajo v organizem. Juha iz munga je npr. čudovita alternativna zamenjava mleku. Kar pomeni, da z uživanjem munga dobimo vse pluse mlečnih izdelkov, a brez laktoze.

Uravnava tudi raven holesterola. Kaj to pomeni za vaše lase? Presežek holesterola v lasnih mešičkih lahko povzroči slabšo rast oz. izpadanje las. Prav tako tudi prezgodnje sivenje.

Mungo je poln je antioksidantov, ki ščitijo s starostjo povezane poškodbe las.

Pri nas ga dobite kot kičari. Sicer ga skuhajte, nakalite ...

2 ) Amla (indijska kosmulja)
Amla je brez dvoma ena prvih, ko po vrsti nizamo superživila. Je polna antioksidantov. Ima neverjetno pomembno vlogo pri zaviranju staranja oz. pomlajevanju. Tako posledično spodbuja rast las in ima vlogo pri preprečevanju prezgodnjega sivenja. Amla se uspešno spopada s prhljajem in vnetnimi neravnovesji lasišča.

Amlo uživamo kot sok, čjavanpraš oz. zeliščno marmelado, v prahu. Najenostavneje pa v kapsulah.  

3 ) Kumare
Kumare ohranjajo vlago v našem telesu in imajo vlogo pri manjšanju vnetnih neravnovesij. Pečke kumar po svoji naravi hladijo; tako pomagajo ohladiti vročino v predelu glave, ki je posledica stresnih odzivov. Kar je super za lase.

So bogat vir silicija in naravnega žvepla, ki oba pripomoreta k rasti las.

Ajurvedski smuti iz kumar, koriandra in mete je čudovit za začetek dneva. Še posebej v toplejših delih leta in za ljudi, katerih telesna temperatura je višja kot običajno (pita prakriti). Kumare v solati ali kot prigrizek so tudi izjemne.  

4 ) Pinjenec, tekoči jogurt, takra  
Pinjenec ali takra. Tj. jogurt z 2-kratno količino vode in z začimbami (npr. koriander in kumin), ki ga užijemo z obrokom oz. takoj po obroku, pomaga pri absorpciji vitalnih hranil za lase, še posebej pa kalcija.

5 ) Mandlji in drugi oreščki
Lasje so po svoji naravi vatasti, zato, kadar je doša vata v neravnovesju, so nagnjeni k suhosti. Ker je v ajurvedi tako, da se nasprotja uravnovešajo, so lasje prav tako po svoji naravi nagnjeni k srkanju olj, bodisi odzunaj ali odznotraj. Olja vsebujejo veliko vitamina E, omega- 3 maščobnih kislin in biotina (kar je vse super plus za lase).

Mandlji, orehi in charoli so bogati z naravnimi olji, ki so bistveni za rast las in za njihovo zdravje. Lasje bodo z njimi močni, sijoči in voljni.

Namočite jih preko noči (mandlje olupite) in jih uživajte samostojno, v solatah, ajurvedskih smutijih. Izogibajte se slanih in praženih oreščkov.

6 ) Moringa
Semena in listi moringe so čudoviti za lase. So bogat vir skoraj vseh mineralov in vitaminov, ki jih potrebuje telo. Antioksidanti, ki jih vsebuje, ščitijo lasne mešičke pred poškodbami, uravnavajo hormone, in upočasnjujejo procese staranja ter sivenja las.

Ker je moringa bogat vir protivnetnih učinkovin, je ne mara prhljaj obenem je kos občutljivemu lasišču.

7 ) Arašidi
Tudi arašidi podarjajo lasem zdravje.

So bogat vir naravnih olj; in to je prav to, kar potrebujejo vaši lasje, da izgledajo polni življenja in sijoči. Bogati so s kalcijem in silicijem. Oba poskrbita, da so lasje močni. So izdaten vir vitamina E, cinka, magnezija in biotina: ti vsi dobrodejno vplivajo na zdravje in lepoto las. imajo vlogo pri zdravju las.

Namočite jih preko noči ter jih dodajte k solatam, jih uživajte kot prigrizek. Iz njih lahko pripravite tudi jogurt, mleko.

8 ) Sezamova in semena kumina
Skupaj tvorite edinstvena kombinacija za zdravje las in kosti. Sezam je bogat s kalcijem; kumin pomaga pri boljši absorpciji kalcija. Sezam je Keshya Dravya: ima močan vpliv na rast las.

Zaužijte ju po obroku. Tako se boste rešili težav s kislino in manjkom kalcija.

9 ) Gi (prečiščeno maslo)
Kupite takega, ki je pripravljen po tradicionalni metodi ali ga narediti sami. Gi je izjemen za vaše lase. Je bogat vir vitaminov D, A in E. Torej vseh, ki so bistveni za zdrave lase, kosti in kožo. Privoščite si ga 1 žličko na dan. Res je pravi eliksir za lase. Vmešajte ga v riž, dal, juhe, kaj popražite na njem ...

Je Swastha Hita - živilo, ki ga lahko uživate vsakodnevno.

10 ) Kokosov oreh
Ajurveda kokosov oreh uvršča v skupino Keshya. Gre za živila/učinkovine, ki imajo vlogo pri spodbujanju rasti las in upočasnjujejo predčasno sivenje las. Prav tako se uspešno kosajo z drugimi neravnovesji las.

Kokos z lahkoto vključite v recepte ali ga uživate samostojno.  

11 ) Trifala
Je zelo pomlajevalna in je zelo znana rasayana (pripravek, ki poskrbi za vitalnost in odpornost v najširšem smislu). Ima vlogo pri upočasnjevanju procesov staranja, pomaga pri dobri prebavi, ne marajo je bakterije, dobro vpliva na zdravje zob. Spodbuja rast las (Kesya) in upočasnjuje njihovo predčasno sivenje (Varnya).

Ajurveda trifalo povezuje z miriado pozitivnih učinkov na zdravje (nekateri ajurvedski zdravilci predpisujejo le trifalo). Deluje blago laksativno.

Jemljite jo zvečer ali zjutraj. Pripomogla bo, da bodo lasje bujnejši, sivčkov pa ne bo.

12 ) Listi curryja (kari)
Uporabite jih podobno kot lovorjev list. Kari je bogat vir železa in folne kisline. Ima vlogo pri preprečevanju poškodb las in zavira sivenje.

13 ) Seme grškega sena (Methi)

Methi se lahko pohvali s številnimi za zdravje blagodejnimi lastnostmi. Ena izmed njih je, da je zelo krasen za lase. Je bogat vir fitoestrogenov; tako naravno pripomore k močnejšim lasem, in ga ne marajo sivčki.  

Uravnava vato v telesu. In ker so lasje sedež vate, neposredno vpliva na lepe lase in zdrave kosti. Ima vlogo pri preprečevanju vnetnih neravnovesij, kar pomeni tudi "rešuje" poškodbe las zaradi stresa.

Namočite ga preko noči, ga strite v terilniku in vključite v obroke (karije, dale, solate). Ali si privoščite nakaljenega. Naj bo del vašega jedilnika vsaj 1-krat dnevno.

14 ) Granatno jabolko
Je zelo cenjeno v ajurvedski medicini in kozmetiki. Aktualne študije potrjujejo, da vsebuje visoko vsebnost antocianinov. Ki so čudovite anti-aging učinkovine in pred oksidativnim stresom ščitijo lase, kožo in druge organe/tkiva/celice.

Pomaga uravnavati oz. nižati raven holesterola. Tudi zato pripomore k preprečevanju izpadanja las (ki je povezano z visokim holesterolom). Uravnava hormonsko neravnovesje in je bogat vir železa. Ko je sezona, jo le redno uživajmo.

Denimo jo k solatam ali si jo privoščimo kot prigrizek ali kot sok.

15 ) Komarček
Odličen pri uravnavanju hormonov. Tako se naravnost krasno obnese pri izpadanju las, ki je posledica nepravilnega delovanja ščitnice, policističnih jajčnikov in sladkorne bolezni tipa 2.

Ima vlogo pri uravnavanju vnetnih neravnovesij in čisti kri toksinov. Redno ga žvečite. Lahko ga popražite ali namočite.

Deluje hladilno, zato je krasen tudi v toplejšem delu leta.