Zlato ali kurkumino mleko. Klasično in z mandljevim mlekom

Ajurveda je res živa enciklopedija, ko gre za poznavanje rastlin in njihovih zdravilnih lastnosti … In je naravnost genialna v kombiniranju: pri pripravi jedi, tonikov, zeliščnih pripravkov ipd. sledi načelu “vključi vseh 6 ras/okusov”. Zaradi načela so ajurvedski pripravki uravnoteženi.

Ravno odlična kombinacija sestavin je "kriva" za izjemno popularnost starodavnega recepta za zlato mleko. Ajurveda ve, da je kurkuma (še) bolj učinkovita, če njen grenak okus uravnotežimo s sladkim. Grenko razstruplja, medtem ko sladka rasa poskrbi, da zdravilne učinkovine kurkume pridejo globlje, do živih celic, in potem v kri in limfo … To pa je super, kajne?

Ko ajurveda govori o sladkem, ne misli na bombončke, čokoladice itd. V mislih ima: riž, žitarice, krompir, pastinak, mleko, maslo, pa tudi banane, jagode, mandlje, kokos.

Sicer pa je kurkuma edinstvena, ko zdravimo manjše kožne težave; alergije, mozolje itn. Uravnoveša vse tri doše. Čisti kri in limfo, izboljša cirkulacijo krvi, raztaplja tumorje in krvne strdke, poskrbi za redno in zdravo menstruacijo, krepi mišično moč oz. nasploh imunski sistem, zdravi poškodbe notranjih organov, razstruplja jetra, spodbuja razgradnjo sladkorjev, maščob in olj; je zaveznica vseh, ki imajo diabetes in hipoglikemijo (nizka raven krvnega sladkorja).

Spodaj najdete 3 recepte: za klasično zlato mleko, za zlato mleko z mandljevim mlekom in navodila za pripravo domačega mandljevega mleka.
 
Zlato mleko - klasik
/za 2 osebi/

Sestavine

  • 2 šalčki svežega mleka
  • 2 jušni žlici kurkume v prahu ali približno 5 cm sveže korenine kurkume, olupljene
  • ščepec sveže mletega popra (pippali) ali ščepec mletega kardamoma ali oboje
Priprava

    1. Vse sestavine denite v kozico.
    2. Nalahno mešajte, da vsebina rahlo zavre.
    3. Servirajte, popijte vroče.
 
Zlato mleko z mandljevim mlekom
/za 2 osebi/

Sestavine

  • 2 jušni žlici kurkume v prahu ali približno 5 cm sveže korenine kurkume, olupljene
  • 2 šalčki svežega mandljevega mleka (ali kokosovo mleko)
  • 2 jušni žlici presnega medu (po želji)
  • 1 jušna žlica gija ali kokosovega olja (po želji)
Priprava

    1. Vse sestavine zmešajte v blenderju. Na najvišji hitrosti blendajte nekaj minut, da napitek ogrejete.
    2. Popijte toplo.

Za vate: Dodajte kakšen datelj in nekaj medu. Pa kakšen kolobarček svežega ingverja ali ščepec kardamoma.
Za pite: Med nadomestite z javorjevim sirupom.
Za kaphe: Dodajte ingver, črni poper in kardamom.
 
Kako sami pripravimo mandljevo mleko?
/za približno 2 šalčki/

Sestavine

  • 1 šalčka presnih mandljev
  • 4 šalčke vode
  • 2-3 datlje, narezane
  • 1 jušna žlica izvlečka vanilije
  • 1 ščepec roza himalajske soli

Priprava

    1. Čez noč (najmanj za 8 ur oz. največ do 2 dni) namočite mandlje v 2 šalčki vode.
    2. Osušite jih in olupite.
    3. V blenderju jih na visoki hitrosti zmešajte s preostalima 2 šalčkama vode.
    4. Hitrost blenderja postopoma povečujete. Blendajte 2 minuti.
    5. Dobite penasto in zelo kompaktno strukturo, saj se mandlji zmlejejo "kot v moko".
     6. Po potrebi še blendajte, da dobite enakomerno kremasto zmes.
    7. Vzemite cedilo in nanj položite muslinasto/bombažno krpo. Cedilo postavite na večjo posodo.
    8. Precedite mandljevo zmes.
    9. Močno ožemite krpo in iz nje v posodo iztisnite vso preostalo vsebino.
   10. Vsebino iz posode ponovno prelijte v blender, dodajte ji datlje, vanilijo in sol.
  11. Ponovno blendajte, na visoki hitrosti, dokler ni v zmesi niti koščka datljev.
   12. Nemudoma popijte ali shranite dobro zaprti posodi do dva dni v hladilniku.



Reference: