"Smutiji po ajurvedsko". + 4 recepti

Zakaj ajurveda ne priporoča uživanja klasičnih smutijev?

Naštevamo 5 vzrokov, zakaj NE klasični smutiji. In podajamo 4 recepte za "smutije po ajurvedsko".

1. Mrzla živila

Po ajurvedski naravi in temperaturi mrzla živila so težje prebavljiva. Šibijo moč prebavnega ognja (agnija) in moč prane, tj. življenjske energije.  

2. Surova živila

Tudi surova živila so težje prebavljiva. Če sledite načelom ajurvedske dietetike, zdaj že veste, da kuhanje hrano naredi lažje prebavljivo (manj težav s surovimi živili boste imeli, če ste izrazite pite ali smo sredi poletja, tj. vročinskega vala ali imate kakšno izmed pita neravnovesij).

3. Kombinacije

Recepti za smutije redko upoštevajo ajurvedska načela o medsebojnem združevanju živil. V smutijih tako kombiniramo sadje z jogurtom ali mlekom ali sadje in zelenjavo. Te nepravilne kombinacije pa povzročajo amo (neprebavljena hrana). Ta je vzrok neravnovesij, obolenj. Tako smo zaradi nepravilnega kombiniranja živil lahko utrujeni, nevoljni, občutljivi na mraz, imamo težave s kožo ipd.

4. Prehranska dopolnila

Razni proteinski praški, zelišča v prahu (alge, ječmenova trava ipd.), cvetni prah, olja … naj bi povečala hranilno vrednot smutijev. A predelane, posušene snovi povzročijo slabo presnovo in oslabijo prebavo.

Ko jemljemo zeliščne pripravke, je zato zelo pomembno, katero zdravilno substanco oz. medij (anupana) uporabimo pri njihovi pripravi. Nosilna substanca (vroča voda, mleko, olje ipd.) neposredno vpliva na to, kako telo ta zelišča absorbira, kako bodo učinkovala.

5. Količina

Kozarček sveže stisnjenega sadnega ali zelenjavnega soka bo čisto OK, če spadate med tiste z dobro prebavo. Po ajurvedski naravi mrzla hrana oz. zamrzjeno sadje itd., nezdružljive kombinacije, preveč sestavin naenkrat ... pa bodo trd oreh tudi za vse, ki imate zelo močan prebavni ogenj oz. odlično prebavo!  

Našteta živila imajo sama po sebi res ogromno hranil, a se zaradi pravkar opisanih vzrokov, ne prebavijo in absorbirajo dobro. Od tod pojav ame. Hitri test, da je ta prisotna: belo obložen jezik.

RECEPT št. 1: Orehov shake

  • ½ kozarčka čez noč namočenih orehov
  • 3 velike datlje
  • 1 jušna žlica medu
  • 1 ščepec: mletega cimeta, ingverja in kardamoma
  • 2 kapljice vanilijevega ekstrakta
  • 2 šalčki vode
 
Vse skupaj 2 do 3 minute mešajte v blenderju.
 
*orehe lahko menjate z mandlji, pa npr. s šetrajem ali rožno vodo. Izogibajte se arašidom in indijskim oreškom, ki so vroči po svoji naravi.
 
RECEPT št. 2: Etiopski napitek iz sončnic – suff

Da energijo, nahrani in osveži; lahko ga pijemo tudi med obroki ali z njim nadomestimo obrok.

  • ½ šalčke semenk po izbiri  
  • med, sladkor (sharkara) po potrebi
  • košček svežega ingverja
  • 3 šalčke vode

Namočite semenke, jih sperite (lanu in sezama ni potrebno namakati) ter osušite. Prepražite jih (brez maščobe), da zadišijo. Nato vse skupaj zblendajte z nekaj vode in s svežim ingverjem. Dodajte še preostalo vodo, med in začimbe.  
 
RECEPT št. 3: Takra ali sezonsko mleko

Takro postrežemo po obroku, da preprečimo sindrom razdražljivega črevesja in drugih težav s prebavili. Takra pospeši vsrkavanje hranilnih snovi in omili občutek neugodja po obroku.

  • 1 šalčko polnovrednega jogurta
  • 3 šalčke vode
  • rožna voda
  • 1 čajno žličko medu
  • ščepec ali dva: ingver, kardamom, cimet, muškatni orešček, ovoj muškata
  • sol – če žeite
 
Močno stepite vodo in jogurt (3 minute). S stepanjem se jogurt »znebi« svoje težkosti, vročine in potenciala za nastajanje sluzi. Dodajte preostale sestavine.
 
RECEPT št. 4: Sahlab, okusen vroč zajtrk ali desert s srednjega vzhoda

  • 4 šalčke mleka (ali: mandljev ali rižev napitek)
  • 2 jušni žlici koruznega škroba (ali fino mlete riževe moke)
  • 3 jušne žlice sladkorja
  • 2 čajni žlički rožne vode ali vanilijevega ekstrakta

Preliv
  • cimet
  • kokosovi kosmiči oz. čips
  • 2 jušni žlici pistacij, mandljev (fino nareznih)
 
Pripravimo enako kot puding. Na koncu dodamo preliv, tj. narezane pistacije, kokosov čips in cimet.

/Vir: Eden Tosch – The Ayurveda experience/