O pitju vode iz bakrenih posod "tamra jal"

V pričujočem blogu se bomo malo razpisali o bakru; predvsem o njegovih pozitivnih učinkih na zdravje - izpostavili jih bomo 14. Povedali bomo, kaj se zgodi z vodo, ki jo “namakamo” v bakrenih posodah ipd. Podali bomo tudi priporočila za pitje vode iz bakrenih posod (npr. kozarca). Na koncu pa še FAQ. In še nekaj sodobne znanosti.


Baker v ajurvedi

Baker je poglaviten del številnih ajurvedskih praks že tisoče let. Kuhamo v bakrenih posodah, pijemo vodo iz bakrenih kozarcev; ko vstanemo, najprej po-strgamo jezik z bakrenim strgalom …

Pitje vode iz bakrene posode se v sanskrtu imenuje “tamra jal”.
 
Baker je sicer eden najpomembnejših elementov v sledeh. Je pomemben mineral za zdravje človeka. V telesu opravlja mnoge pomembne funkcije. Naše telo ga ne more samo sintetizirati, zato ga mora dobiti iz hrane, iz vode (torej ga moramo nekako vnesti v telo).  

Ajurveda pravi, da voda, ki jo hranimo v bakrenih vrčih, uravnoteža vse tri doše v našem telesu – tamra jal je tako koristen za splošno zdravje in dobro počutje.  

Današnja znanost potrjuje antibakterijsko delovanje bakra, to, da je antioksidant, da ima vlogo pri krepitvi imunskega sistema, nasploh podpira dobro zdravje, upočasnjuje procese staranja, nevtralizira toksine, zavira delovanje prostih radikalov ter spodbuja delovanje možganov.
 
Sodobne raziskave dokažejo, da baker lahko uniči skoraj vse vrste patogenov v vodi, če vodo v bakreni vrč shranimo za 6 do 8 ur.  
 

Energizira vodo, uravnoteži njen pH

Najprej poglejmo, kaj se zgodi z vodo, ki jo npr. čez noč "namakamo" v bakrenem kozarcu.
Četudi je voda alkalna, nimamo ravno dosti priložnosti piti čiste izvirske vode – bakrena posoda je tako odlična za pitje čiste in kakovostne vode.  

Res je, da je današnja voda filtrirana (očiščena), tako da je pitna. A vendar, ko voda pri-potuje preko vodovodnih cevi do pip v naših domovih (oz. naših loncev, skodelic), je zaradi filtracije in dolge poti uničena tudi njena vitalna življenjska energija. Precej se spremeni tudi naravi pH vode. 

Bakrena posoda ionizira, energizira in uravnoteži raven pH vode, tako da voda ponovno postane “živa”. Takšna voda se bolje absorbira v celice in tako izboljša hidratacijo telesa.  
Zaradi svoje alkalnosti “bakrena voda” deluje tudi na nivo pH telesa. Pogosto je namreč naše telo zakisano, polno kemikalij ...
 

14 Prednosti pitja vode iz bakrene posode  

1. “Oligodinamični efekt”

Ko vodo shranimo v bakreni posodi – za 8 ur ali več -, baker v vodo sprosti nekaj svojih ionov (zelo malo): ta proces imenujemo oligodinamični efekt - na tak način se uničijo virusi, bakterije, glive in spore. Baker je poznan, da deluje antimikrobno, protivnetno, antikancerogeno ter je antioksidant (borec proti prostim radikalom). Podpira tvorbo hemoglobina, kot tudi obnovo celic.  
 
2. Ledvice, jetra, žleze, vranica

Če boste pili takšno vodo, lahko s tem izboljšate delovanje ledvic, baker je odličen tonik za jetra, žleze in vranico.
 
3. Prosti radikali

Kot antioksidant se bori proti prostim radikalom, in tako proti njihovim škodljivim učinkom na telo – prosti radikali so običajno glavni povod za nastanek rakavih obolenj.  
 
4. Krvni tlak  

Po American Cancer Society ima baker vlogo pri uravnoteženju holesterola in ravni trigliceridov. Pomanjkanje bakra v otroštvu lahko vodi do hipotenzije. V odrasli dobi je pomanjkanje lahko povod za hipertenzijo. Baker v sledeh lahko ima pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega tlaka.  
 5. Žleza ščitnica  

Baker uravnoteža neravnovesje žleze ščitnice, tako da jo energizira, obenem se bori proti škodljivim učinkom, ki jih povzroča žleza, če ta proizvaja preveč hormonov. Pomanjkanje bakra vodi v nepravilno delovanje žleze ščitnice, tudi preveč bakra vodi v disfunkcijo te žleze - povzroča lahko hipo ali hipertiroidizem.  
 
6. Anemija (slabokrvnost)

Baker podpira izdelavo hemoglobina; hemoglobin pomaga telesu, da absorbira železo - pomanjkanje železa je vzrok anemije. Pomanjkanje bakra v organizmu lahko vodi do redkih hematoloških neravnovesij, ki lahko imajo za posledico nizko raven belih krvničk (levkociti).  
 
7. Sklepi

Baker deluje protivnetno, kar je veliko olajšanje za vse, ki trpijo zaradi sklepnih neravnovesij (artritis, revmatoidni artritis). Poleg tega baker krepi kosti, kar je tudi odlično za sklepna neravnotežja.  
 
8. Infekcije

Baker je naravni antibiotok, voda, ki jo hranimo v bakreni posodi več kot 8 ur, je očiščena vseh mikrobov. Učinkovit je proti bakterijam E.Coli, S. aures in Cholera Bacillus … in zato obolenjem, ki nastanejo zaradi onesnažene vode (oz. jih te bakterije povzročajo).  
 
9. Prebava  

Stari rimski teksti govorijo o predpisovanju bakra kot zdravila, ki uničuje kvasovke v prebavilih. Ajurveda potrjuje, da pitje “tamra jal” razstruplja in čisti želodec. Ima tudi lastnosti, da spodbuja peristaltiko (ritmično širjenje in krčenje trebušne stene). Ima vlogo pri zaviranju vnetij trebušne sluznice in stene ter podpira dobro prebavo. Je čudovito za želodčne razjede, zaprtje, infekcije.  
 
10. Srčno-žilni sistem

Baker pomaga čistiti obloge krvnih žil; krvne žile tudi širi ter tako poveča pretok krvi do srca. Študije kažejo, da pomanjkanje bakra lahko rezultira v disfunkciji srčne mišice, kar vodi do nezadostnega črpanja krvi, motnje v cirkulaciji krvi in nezmožnosti pravilnega odziva na stres.  
 
11. Anti-Aging  

Stari Egipčani so baker uporabljali kot lepotilno sredstvo; kar nekaj lepotilnih pripravkov je bilo osnovanih na bakru, ker ni samo antioksidant, temveč podpira celično regeneracijo – zavira škodljive učinke prostih radikalov na kožo.  
Pomanjkanje bakra se lahko kaže v sivenju las, slabi polti. Baker pomaga pri tvorjenju melanina – temen pigment (rdečkaste, rjave ali črne barve), ki daje pri človeku barvo kože, las in oči ter ščiti pred škodljivimi vplivi UV-žarkov
 
12. Možgani  

Človeški možgani so v interakciji z ostalim telesom preko električnih impulzov. Baker pomaga celicam, da komunicirajo med seboj, tako da prenaša te impulze, ter tako omogoča možganom, da so učinkovitejši.  
 
13. Hujšanje

Baker ima pomembno vlogo pri topljenju presežka maščobnih oblog v telesu in pomaga pri topljenju kilogramov. Pomaga telesu, da “kuri” kilograme, tudi med počitkom - čeprav to ne pomeni, da bo več bakra pokurilo več maščobe - preveč bakra je namreč za človeški organizem/telo lahko škodljivo (kot pišemo v nadaljevanju).  
 
14. Rane

Baker deluje protivnetno, antibakterijsko in protivirusno; poleg tega podpira regeneracijo kože ter podpira delovanje imunskega sistema, zato se rane celijo hitreje.  


VARNO IN PRAVILNO PITJE VODE IZ BAKRENE POSODE  

Ne glede na vse pluse za baker, si velja zapomniti, da človeško telo potrebuje le količino bakra v sledeh. Preveč dobrega lahko postane škodljivo, sploh ko gre za kemijsko ravnovesje organizma. Naše telo je sestavljeno iz 75 % vode, a to ne pomeni, da bakreno vodo pijemo večkrat dnevno, iz dneva v dan.  

Priporočen dnevna količina vnosa bakra znaša približno 0,5 – 1 mg za otroke in 1 – 1,5 mg dnevno za odrasle. Povišane potrebe imajo tisti, ki kadijo, športniki in ljudje, ki so pogosto podvrženi poškodbam ali infekcijam.

Sicer raziskave kažejo, da voda v bakrenem vrču absorbira manj kot 1/20 bakra, kar je daleč pod varnimi mejami.
In še zanimivost: voda, stoječa v bakreni posodi, ne postane postana.
 

Nekaj priporočil, preden pričnete s "tamra jal"  
  • Vedno kupite bakreno posodo (kozarec, vrč, stekleničko ipd.) zgolj iz čistega bakra. (Fino je, da ima posoda potrdilo o kakovosti oz. sestavi - naš FORREST & LOVE graviran bakreni kozarec ima potrdilo (TUV RHEILAND), da je iz visokokakovostnega čistega bakra).
  • Pred prvo uporabo posodo operite.
  • Bakrene posode nikoli ne postavljajte v hladilnik.  
  • Nikakor v posodi ne shranjujete mleka, mlečnih izdelkov, kislih tekočin, sadnih sokov.
  • Najprimernejši čas za pitje vode iz bakrene posode je zjutraj na prazen želodec. In zvečer (če se vam zdi, da vas baker zvečer založi s preveč energije, 2. odmerek prestavite v kak drug del dneva).  
  • S pitjem bakrene vode ne pretiravajte. Najbolje je, da jo pijete 1 skodelico zjutraj in 1 skodelico zvečer. To bo več kot dovolj, da telo oskrbite s potrebnim vnosom tega minerala. Lahko pa jo po požirkih za približno takšno količino pijete preko dneva (v ta namen je najbolje, da imate bakreno flaško).
  • Priporočamo, da med rednim pitjem vode iz bakrene posode naredite premor; npr. po 2 mesecih pitja bakrene vode, naredite premor za mesec dni. To bo telesu omogočilo, da izloči morebiten presežek bakra.  

FAQ

1. Lahko uporaba bakrene posode povzroča zastrupitev z bakrom?  
​Zastrupitev povzroča v primeru, če uporabljamo korozivno bakreno posodo. Korozija se pojavi, če v bakreno posodo denemo kisle substance, predvsem hrano, ki je kisla po naravi.  

2. Koliko časa lahko hranim vodo v bakreni posodi? 
Za maksimalni učinek je idealno 6 do 8 ur.  

3. Lahko v bakreni posodi shranjujemo še kaj, poleg vode?
NE! SAMO VODO! Druge substance imajo drug pH ali kemijsko zgradbo in v reakciji z bakrom lahko na telo učinkujejo škodljivo.  

4. Lahko hranimo v bakreni posodi vročo/mrzlo vodo?
Priporočljivo je, da je voda, ki jo hranimo v bakreni posodi, ohlajena na sobno temperaturo – tj. ne preveč vroča ne preveč mrzla. Temperatura lahko spremeni lastnosti bakra.  

5. Kako čistim bakreno posodo?
Če je čisti baker izpostavljen kisiku in tekočini, oksidira. Najbolje je, da ga očistite z sokom limone (ali limete) in soljo ter vročo vodo – da tako odstranite oksidacijske madeže.

Zaradi naravnega procesa oksidacije se barva bakra čez čas spremeni in/ali postane listasta. To so naravni procesi, ki nimajo negativnega vpliva na pitno vodo iz flaške. Pozorni bodite le na zelenkasto barvo, če se pojavi (a ob rednem čiščenju se ne bi smela).

Glede na dejstvo, da je baker po naravi antibakterik; so naše bakrene posode (kozarec, vrč, steklenička) naravno samo-sterilizirane – tako ne zahtevajo toliko čiščenja kot ostale posode za vodo.  

Za čiščenje kozarca ne uporabljajte pomivalnega stroja, kemičnih detergentov, lakov za zaščito barve. Za čiščenje (kapljice in drugi madeži na zunanjosti kozarca) uporabite mehko krpo. Zaradi oksidacije bakra se lahko pojavijo mali črnkasti "flekci"- tudi za ta namen uporabite mehko krpo.


Pa tudi lepe so …  

Poleg tega so bakrene posode tudi lepe in praktične. Posebne, funkcionalne. Okolju prijazne. So čudovita naravna in kakovostna zamenjava za plastenke. Z dolgo življenjska dobo. Baje, da tudi rože, če jih zalivamo z "bakreno vodo" zelo lepo rastejo. ​



Picture



Še nekaj uvidov iz sveta znanosti  

Antimikrobne lastnosti bakre so zabeležene že daleč nazaj. Npr. v leto 1800. Rudarji bakra niso dobili kolere.  

Sudha in ostali (2012) so opravili vrsto testov, da bi potrdili antimikrobne lastnosti bakra. Kulturo bakterije  vibrio cholerae, ki povzroča kolero (epidemična črevesna bolezen) so “namočili” v bakreno posodo z vodo za 16 ur. To so storili večkrat - v nobenem poskusu ni bilo zaznati aktivne okužbe bakrene vode z bakterijo (vsebnost bakra v vodi je bila znotraj dovoljeni meja WHO standardov).  

2017 U. S. Environmental Protection Agency registrira baker kot edino naravno kovino, ki ima lastnosti, da uničuje škodljive mikrobe (viruse, bakterije, glivice, plesni).  

Nedavna študija, objavljena v Journal of Infection Control and Hospital Epidemiology objavlja izsledke raziskave, v kateri so leto dni sledili pacientom v 16 sobah intenzivne nege. V sobah z bakrenimi površinami je bilo za polovico manj infekcij kot v tistih brez njih. Stopnja MRSA (meticilin rezistentni Staphylococcus aureus; odpornost tudi na številne druge antibiotike) je bila znatno nižja v sobah z bakrenimi površinami.  

V študiji iz leta 2015 so preučevali antivirusne lastnosti bakra za virusa (koronavirus), ki povzročata SARS (akutni respiratorni sindrom) in MERS (bližnjevzhodni respiratorni sindrom).  
Rezultati so bili osupljivi! Na bakreni površini je bil virus inaktiviran v nekaj minutah! Baker uniči genom virusa in nepovratno prizadene morfologijo virusa.  
Tako sklepajo, bi lahko baker znatno zmanjšal prenos “dihalnih virusov” na (iz) okuženih področjih (komunala, masovna srečanja) ter bi z bakrom lahko zaščitili javno zdravje.  

Junija 2016 Natural Chemical Biology objavi raziskavo, da ima baker ključno vlogo pri presnovi in topljenju maščob. kurjenju maščob v telesu.

Članek je prirejen po virih dr. Piyush Kumar-ja in dr. John-a Douillarda