Najboljši brezglutenski kruhek ever

S pridihom ajurvede

Končno, res polnovredna različica za brezglutenski kruh. 

Fino se reže. Se ne drobi. Je bogate teksture, lepe temno rjave barve. Polnega in bogatega okusa. Receptek sem našla pri Divyi Alter. Veganski. Brezglutenski. Lahko ga ponudimo k juham, enolončnicam, za zdrave sendviče in še in še … Zelo hitro ga pripraviš. Niti ni toliko pacanja. Mikserja ne potrebuješ. Niti ne vzhajanja. 

 

 POTREBUJEMO 

  • 30 g indijskega trpotca (psilium), mletega
  • 100 g čičerikine moke
  • 100 g riževe moke
  • 50 g ovsene moke
  • 50 g ajdove moke
  • 40 g tapiokine moke
  • 1 jušna žlica semen kumine
  • Do 2 čajni žlički soli
  • ½ čajne žličke sode bikarbone
  • 1 čajna žlička pecilnega praška vinski kamen
  • Olivno olje
  • 1in ½ jušni žlice jabolčnega kisa

PRIPRAVIMO 

1 ) V posodo denemo 2 skodelici vode sobne temperature in psilium. Nalahno premešamo. Pustimo stati 30 minut oz. dokler se tekočina ne strdi. Prične gelirati.

2 ) Medtem v drugi posodi med seboj zmešamo čičerikino, riževo, ovseno, ajdovo in tapiokino moko; kumino, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono.

3 ) Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač pomažemo z olivnim oljem in potrosimo z riževo moko.

4 ) V psilium zamešamo še jabolčni kis. Nato psilium dodamo k "suhim sestavinam". Testo gnetemo nekje 5 do 10 minut, da se sestavine medsebojno povežejo. Lahko kar z rokami. Če je testo preveč mokro in lepljivo, dodamo še 1 do 2 jušni žlici tapioke. Če je testo presuho, dodamo še malo vode. Zgneteno testo nato denemo v pomaščen in pomokan pekač. Malo potapkamo z mokrimi dlanmi in pečemo nekje 60 minut. Tj. tako dolgo, da če v testo zapičimo iglo, ostane ta čista.

5 ) Pustimo, da se kruh ohladi, nekje 10 minut. Nato ga zvrnemo iz pekača. Preden ga pričnemo rezati, se mora povsem ohladiti.

6 ) Na sobni temperaturi, zavitega v servieto, ga hranimo do 3 dni.