Masala - Namesto kave

Če ste takšni kot jaz: zelo rada se pocrkljam s toplimi napitki, a ne maram prave kave … bo masala za vas “odkritje stoletja”.  
 
Pitje masala čaja je zdrav dnevni ritual, s katerim lahko zamenjate npr. jutranjo kavo. Ali kak drug napitek, ki ga pijete čez dan.  
 
Masala je res neprecenljivega, izjemno uravnoteženega okusa, nežno kremaste strukture, z blagim pridihom eksotičnih začimb ... Skodelica masale zjutraj bo prebudila um, izboljšala razpoloženje in vas založila z energijo. Super je tudi za prebavo. Pa dihala. Nasploh za imunski sistem. Spodbuja cirkulacijo. Zdravje ustne votline. Je bogata z vlakninami, minerali, vitamini.  

Muškatni orešček npr. vsebuje vlaknine, mangan, tiamin, vitamin B6, folate, magnezij in baker.  
 
Beli poper je bogat z vitamini K, A in C ter mineralom cink in je odličen vir prehranskih vlaknin

Skodelica masale na dan vas bo očuvala pred številnimi neravnovesji ter ohranjala vaše splošno zdravje in dobro počutje.
 
Masala je eden izmed najbolj popularnih čajev v Indiji (je del ajurvedske tradicije).  
 
Po osnovni tradicionalni recepturi gre za mešanico: kardamoma, ingverja, cimeta, črnega popra in klinčkov. Seveda vsak proizvajalec masalo pripravi "malo po svoje", a glavne sestavine ostajajo enake. 

To, da so začimbe in zelišča v ajurvedi "prava mala domača lekarna", tako veste. Spodaj pa izpostavljamo 5 glavnih DA-jev za masalo.
 
1. Ima vlogo pri uravnoteženju vnetnih neravnovesij  
 
Najbolj slavna začimba v masali je zagotovo ingver. Znanstveniki ugotavljajo, da ingver zelo dobro vpliva na človeško telo. Ingverju so pravili “"višvabhesadž” ali "panaceja". Ingver pripomore pri preprečevanju vnetnih procesov; sploh tistih v sklepih, npr. Druga čudovita sestavina je klinček (nageljnova žbica). Tudi ta ima vlogo pri preprečevanju nastajanja vnetnih procesov. Je tudi strah in trepet za vse bolečine. Odstranjuje toksine. Ter ima vlogo pri razgradnji maščobnih celic.  
 
Še ena zanimivost glede klinčka: Študija, objavljena leta 2006 v Journal of Dentistry, odkriva, da klinčkovo olje pri zobobolu ali kronični bolečini zob deluje enako kot benzokain (lokalni anestetik). Konvencionalni izdelki z benzokainom, nadaljujejo, lahko povzročajo alergične reakcije.
 
2. Pripomore k spodbujanju imunosti  
 
Masala je fina za spodbujanje delovanja imunskega sistema – kar gre pripisati predvsem klinčkom in cimetu. Ko sta skupaj, še bolj spodbujata delovanje drug drugega; sta še bolj učinkovita. Njuna sinergija ima pomembno vlogo pri obrambi pred okužbami, sploh, če je imunski sistem šibak.  
 
3. Pomaga pri dobri prebavi  
 

Sestavine, kot so kardamom, klinček, ingver pomagajo spodbujati prebavne procese. Ko dodate še ingver, je učinek še večji. Masala ima osvežujoč in pomirjajoč učinek na telo. Če imate slabo prebavo, vam res priporočam pitje masala čaja, a ta naj nujno vsebuje kardamom, saj kardamom spodbuja nastajanje sline. Slina vsebuje encim amilazo, ki ima sposobnost razgrajevanja ogljikovih hidratov.
 
4. Vsebuje antioksidante  in je super za krvožilni sistem
 
Črni čaj - osnovna sestavina masale se bori proti prostim radikalom. Sicer imajo visoko koncentracijo antioksidantov vse začimbe v masali. Nadalje; klinček in kardamom se naravno borita proti visoki ravni holesterola v krvi. Kar ima za posledico preprečevanje nastajanja oblog v žilah, ki lahko povzročajo strdke. Sestavine masale pripomorejo tudi k ohranjanju optimalnega krvnega tlaka ter k dobremu delovanju srca, kar ima vlogo pri preprečevanju nastanka kardiovaskularnih neravnovesij.  
 
Močne antioksidantne lastnosti masale pomembnejšo vlogo pri preprečevanju resnejših obolenj/ neravnovesij.  
 
5. Poskrbi za izdatno zalogo energije  
 
Glavna sestavina masale je črni čaj, ki vsebuje kofein. Kofein dvigne nivo energije. Ima pa nekatere neljube lastnosti (dehidracija, prehiter dvig energije, ki potem hitro pade, spodbuja kislost, ima preveč grenko-trpek okus, je slabše prebavljiv), ki jih druge sestavine (začimbe) v masali uravnotežijo. Tako da gre za pijačo brez negativnih učinkov na telo. Sicer pa si lahko pripravite tudi "brezkofeinsko vegansko masalo".  

Če pijete črno kavo, vam za uravnoteženje njenih minusov priporočam, da jo "začinjate" z našim pripravkom mešanica začimb za kavo" DODATEK H KAVI.
 
Poglejmo še, kako pripraviti masalo, in kje vse jo še uporabiti.

Dva načina priprave:
 
KLASIČEN  
 
Za pripravo 1 skodelice masale zavrite 3/4 skodelice vode in 1/2 skodelice mleka oz. rastlinskega napitka po želji z 1 čajno žličko črnega čaja (najbolje nearomatiziranega). Pustite vreti 5 do 10 minut, odvisno, kako močan čaj želite. Dodajte 1/4 čajne žličke MASALA začimbne mešanice za pripravo čaja (ali več ali manj; odvisno, kako močan čaj želite). Ponovno pustite vreti; 4 do 5 minut. Precedite in servirajte. Po želji oz. okusu dodajte sladkor ali drugo sladilo.
 
BREZ ČRNEGA ČAJA oz. BREZKOFEINSKA VEGANSKA MASALA
 
To sploh priporočam, če je vaš um bolj vata; če ste pretirano zaskrbljeni, imate težave s spancem, ste kronično utrujeni in težko zaspite.  

Za pripravo 1 skodelice masale zavrite 3/4 skodelice vode in ½ skodelice rastlinskega napitka (priporočam riževega) ter 1/4 čajne žličke MASALA začimbne mešanice za pripravo čaja (ali več ali manj; odvisno, kako močan čaj želite). Pustite vreti 3 do 10 minut. Tudi ni nujno, da toliko časa, precedite (pa tudi to ni nujno). 

Začimbno mešanico za masalo pripravite iz kardamoma, cimeta, popra, ingverja ter nageljnovih žbic. Poper je lahko črni ali beli ali dolgi. Ali kar vse troje. Dodate lahko tudi malček muškatnega oreščka. Vse začimbnice strite v možnarju. Lahko več, da imate na zalogi in ni potrebno pripravljati vedno znova. 

Lahko pa uporabite naši dva pripravka, s katerim dobite vegansko masalo, saj sta z riževim mlekom v prahu. 

Chai VEGAN instant burbonska vanilija ali Chai VEGAN instant čokolada. 
 
PIŠKOTI, KAŠE, ZAJTRKI ter DRUGA KREATIVA

Mešanico lahko uporabite za pripravo piškotov (tako vam ni potrebno kupovati začimbe posebej); sploh božičnih, za npr. ovseno kašo zjutraj itd. itd.