Jesensko-zimski čajček iz tulsi, ingverja in kurkume

Kakšen je ta čajček, ki bo poskrbel, da boste to jesen in zimo ostali zdravi in odporni?

Krajši in bolj mrzli dnevi ponovno prikličejo željo po čajčkanju. Čaj, topla odeja, pa kakšna dobra knjiga ...

Spodaj navajam recept za poseben ajurvedski čajček, ki se bo v teh dneh še kako prilegel. Je kot vse v enem. Krepi imunski sistem, spodbuja prebavo, razstruplja, je neizprosen v boju s škodljivimi bakterijami in virusi. Pomirja, tj. stresnemu kortizolu ne dopusti, da preveč razgraja. Vse rastlinice, ki jih vsebuje, so po svoji naravi ogrevalne. Izboljša tudi cirkulacijo; sploh, če imamo »zaledenele« prste na rokah in nogah. Prav tako uspešno se spopada s prehladom, gripo, infekcijami in vročino.

Čaj si privoščite 2 do 4-krat na dan. Ni sicer najlepši; ima pa druge zgoraj opisane vrline.

Učinek na doše: vata↓, pita↑, kapha↓

Sestavine:
  • 4 šalčke vode
  • 2 jušni žlici prahu listov svete bazilike (tulsija)
  • 2 do 3 čajne žličke fino nastrganega svežega ingverja
  • ½ žličke kurkume v prahu
  • med za okus

Priprava:
  • Zavrite vodo. Ko ta zavre, jo odstranite z ognja.
  • Dodajte tulsi, nastrgan ingver in kurkumo. Pomešajte.
  • Sestavine naj se v vodi namakajo približno 10 minut.
  • Čaj nato precedite v termovko. Ko se čaj nekoliko ohladi, mu dodajte med* (približno 2 čajni žlički).
  • Nekje na toplem uživajte v počasnem srkanju čaja. Pri tem nikakor ne pozabite, da je tudi zelo zelo blagodejen za vaše zdravje.  
 
*Upoštevajte: med ne smemo nikoli kuhati ali segrevati nad 36 stopinj Celzija; pri tej temperaturi izgubi vrsto zdravilnih učinkovin oz.  spremeni se njegova kemična sestava; med postane toksična substanca, ki je telo ne prepozna.