Ajurveda ne šteje kalorij, temveč »upravlja« z okusi

Če sodobne diete poudarjajo štetje kalorij … Pa kolikšna je vsebnost ogljikovih hidratov, beljakovin ipd. v posameznem živilu … Ajurveda k hrani pristopa zelo drugače.

Ajurveda pravi, da se hrana »z nami pogovarja« neposredno preko okusa. V ajurvedi okusu pravimo rasa. Rasa ni samo okus, kot je npr. kislo, slano, grenko itd. Rasa opiše celovito delovanje okusa na telo (prebavo) in duševnost. Končno tudi na naš nesnovni jaz.  

V smislu, da okus vpliva na ravnovesje oz. neravnovesje doš. Ki se kot vse snovne stvari sestojijo iz 5 elementov (prvin). Ki so: zrak, eter ogenj, voda in zemlja. Snovnost gre nato v vedno bolj subtilno, energijsko raven.


Energijska osnova hrane in telesa je enaka = 5 temeljnih elementov

Tudi okusi (ajurveda jih prepoznava 6) se sestojo iz teh 5 elemnetov. Posamezen okus iz dveh osnovnih; npr. vodo in zemljo najdemo v sladkem okusu. Če se vrnemo na doše; vata se sestoji iz etra in zraka. Tako da vidimo, da je energijska osnova hrane in telesa enaka (skriva se v petih elementih). In ta energijski vidik rase na telo, um zanima ajurvedo.

Hrana je kombinacija vseh ras in umetnost uravnotežene ajurvedske prehrane je njihova usklajenost. Obrok z izredno kislo, slano ali katero drugo raso zagotovo povzroči neravnovesje doš.


V sodobni prehrani prevladujeta sladko in slano

Različne snovi različnih okusov doše okvarijo ali zdravijo. V sodobni prehrani prevladujeta sladko in slano (brez ostalih štirih za ravnotežje). Zato imamo veliko debelosti, visokega krvnega tlaka, težav s srcem, sladkornih bolnikov ipd.

Manjša obolenja lahko pozdravimo z opuščanjem hrane, ki bi povečala okvarjeno došo. Npr., če imate okvarjeno vato, se izogibajte pekočih, grenkih in jedkih jedi. Jejte sladko in kislo, da vata oslabi. Se uravnovesi s pito in kapho.Za dosego uravnotežene prehrane preko šestih okusov ajurveda priporoča dve načeli.

V vsak obrok vključite vseh šest okusov.


Dovolite svoji osnovni doši, da določi sorazmerje okusov.

Če namreč jemo skladno s svojo došo, smo v ravnovesju, in če ne, nismo. (Na naše ravnovesje vplivajo sicer še drugi dejavniki, kot so vreme, letni čas, družbeno okolje, način dela, spanje; a to ni tema aktulanega bloga).

Običajno je tako, da naše telo samo želi, kar nam ustreza in odvrača, kar nam ne. Npr. vate bolj »hrepenijo« po tekočo hrani; po hrani, ki prizemljuje … Kaphe po lažji hrani, ki je bolj suha. Sledeč temu imamo v ajurvedi bilijon različnih diet. Glede prehrane se tako velja zanašati na naš »notranji instinkt«, kaj je in kaj ni okej za nas. Če le nismo svojega telesa že povsem zanemarili.

Imejte v mislih, da se naše brbončice obnovijo na 10 do 14 dni; tako da imamo vedno možnost v svoje obroke vključiti vseh 6 okusov. Upravljati svoj način prehrane z njimi.

Za lažjo orientacijo spodaj tabela 6 okusov. Ki jo kombinirajte s poznavanjem svoje doše in knjižico: Priporočila za prehrano po došah.  

 

  • SLADKO (madhur)

Izhaja iz zemlje in vode

Vpliv na telo

V ravnovesju: krepi, gradi telo, vir energije

Presežek: zaprtje, počasnost, zastajanje vode, slaba prebava, debelost, težave s krvnim sladkorjem, zabuhlost, mastna koža, ogrci

Vpliv na čustva

V ravnovesju: ljubezen, zadovoljstvo, hvaležnost

Presežek: pohlep, navezanost, pretirana želja po materialnih stvareh, samozadostnost, letargija, lenoba

Pretežno sladka živila: sladila, sadni sokovi, med, riž, pšenica in drugi sestavljeni ogljikovi hidrati, mleko, smetana, gi, ribe, meso, maščobe/olja, večina korenaste zelenjave, večina oreščkov, kumara, večina sadja, sladki koren, žafran, kardamom, cimet, pehtran


  • KISLO (amla)

Izhaja iz vode in ognja

Vpliv na telo

V ravnovesju: prebava, izločanje, čiščenje

Presežek: kislost, zgaga, razjede, mozolji, pekoč občutek v grlu, prsnem košu in v predelu srca, slaba prebava, prezgodnje staranje, šibkost mišic

Vpliv na čustva

V ravnovesju: oster in živahen um

Presežek: zavist, zamerljivost, obžalovanje, pretirana kritičnost

Pretežno kisla živila: jogurt, sir, zeleno grozdje, nenamočene rozine, citrusi, tamarind, paradižnik, vinski kis, vsa fermentirana hrana, miso, vino, jagode, šipek


  • SLANO (lavana)

Izhaja iz zemlje in ognja

Vpliv na telo

V ravnovesju: prekrvavitev, apetit, prebava, deluje spodbujajoče; krepi vse ostale okuse

Presežek: zakisanost, visok krvni tlak, mozoljčki in drugi izbruhi na koži, hitro staranje, vnetni procesi, težave z očmi, zatekanje, debelost

Vpliv na čustva

V ravnovesju: umska jasnost, volja do življenja

Presežek: umska lenobnost, žalost, navezanost

Pretežno slana živila: morska sol, kamena sol, morska zelenjava


  • GRENKO (tikta)

Izhaja iz prvin zraka in etra

Vpliv na telo

V ravnovesju: razstuplja, čisti jetra, čisti kri, tonira kožo, pripomore k izgubljanju teže, pomirja vnetna neravnovesja; nasproten pol sladkemu

Presežek: šibitev telesnih tkiv, anemija, nizek krvni tlak, zaprtje, nespečnost, zmrzljivost, vertigo, prezgudnji pojav gubic

Vpliv na čustva

V ravnovesju: umska jasnost, želja za spremembami, uvid, razblinitev iluzij  

Presežek: nezadovoljstvo, žalost, razočaranje

Pretežno grenka živila: grenka melona, temnozelenolistnata zelenjava (npr. ohrovt, blitva, listnati ohrovt), grenka zelenjava (npr. brokoli, regrat), kurkuma, robida, koper, grško seno, encijan, nim, kava, kakav, nikotin


  • PEKOČE (katu)

Izhaja iz prvin zraka in ognja

Vpliv na telo

V ravnovesju: apetit, dobbra presnova, prekrvavitev, čisti sluz, deluje antglivično in antibakterijsko, daje sijaj koži

Presežek: odvečne kisline v prebavnem traktu, vročica, kolitis, razjede, diareja, rdečica kože, kožni izpuščaji, razpokane kapilare, pretirano znojenje, nespečnost, dehidriranost, pretirana žeja

Vpliv na čustva

V ravnovesju: ambicija, motivacija

Presežek: nemirnost, sovraštvo, jeza, agresija, ljubosumje, pretirana stimulacija

Pretežno pekoča živila: čebula, česen, por, redkev, hren, repa, ingver, čili, klinček, asafoetida, kajenski poper, gorčično seme, črni poper, kumin, muškatni orešček, paprika, majaron


  • TRPKO (kshaja)

Izhaja iz prvin zraka in zemlje

Vpliv na telo

V ravnovesju: povečana absorpcija, zdarvljenje ran, ustavitev krvavitev, razširjene pore, manj potenja

Presežek: upočasnjena prebava, napenjanje, zaprtje, krči, težave s srcem, suhost, povečana žeja

Vpliv na čustva

V ravnovesju: optimizem, dobro počutje, introspekcija

Presežek: strah, negotovost, samopomilovanje

Pretežno slana živila: jabolka, granatno jabolko, hruške, brusnice, nezrele banana, kaki, artičoke, trpotec, brokoli, brstični ohrovt, zelje, cvetača, zelena, krompir, koleraba, nakaljena semena, špinača, jajčevec, peteršilj, solata, gobe, fižol, leča, tempeh, kvinoja, ajda, rž, zeleni in črni čaj, muškatni orešček, rožmarin, origano, indijski trpotec