10 glavnih DA-jev za kurkumo (za kurkumin)

Članica družine ingverjevk, kurkuma, je del ajurvede že tisočletja: bodisi kot začimba ali kot medicinsko zelišče.

Vsebuje kurkuminoide, ki imajo blagodejen vpliv na vsesplošno umsko in telesno ravnovesje - najpomembnejši med njimi je kurkumin. Kurkumin je glavna aktivna komponenta v kurkumi, deluje lahko močno protivnetno in je močan antioksidant

Mnoge študije potrjujejo, da je kurkuma (kurkumin) najbolj učinkovito prehransko dopolnilo, kar jih je. Mnoge kakovostne študije zaključujejo, da ima pozitiven vpliv na telo in možgane. Če želite moč kurkume izkusiti v celoti, je najkoristnejše jemati izvleček kurkume, saj ta vsebuje pomembno količino kurkumina. (Kurkuma vsebuje le 0,5 % do 3 % kurkumina).  

Kurkumin je topen v maščobah, zato je priporočljivo, da ga uživamo z obroki, ki vsebujejo maščobe. 

Spodaj nizamo 10 poetencialno možnih blagodejnih učinkov kurkume oz. kurkumina.  


1. Kurkuma vsebuje bioaktivno komponento kurkumin z močnim delovanjem na vsesplošno umsko-telesno ravnovesje  

Številne študije o kurkumi so opravljene na izvlečku kurkume (na odmerku več kot 1 g dnevno). To količino kurkumina težko zaužijemo zgolj z uporabo kurkume v kuhinji. Za popolni učinek/izkoristek kurkume, je tako fino, če jemljemo izvleček kurkume, ki vsebuje pomembno količino kurkumina. Kurkumin je topen v maščobah, zato je priporočljivo, da ga uživamo z obroki, ki vsebujejo maščobe.  


2. Kurkumin je potencialno naravna protivnetna snov  

Vnetje je eden izmed procesov oz. odzivov imunskega sistema in je pomemben del boja proti tujkom v telesu (oz. tudi pospešuje obnavljanje poškodb). Brez vnetnih procesov bi nas patogeni organizmi, kot so bakterije, zlahka pokončali.  
Akutno (kratkotrajno) vnetje je koristno; težava pa nastane, ko imunski sitem ne tvori protiteles zoper bakterije in druge mikroorganizme, pač pa (napačno) napada lastna tkiva; ko akutno vnetje postane kronično (dolgotrajno).

Predpostavlja se, da ima dolgotrajno vnetje  vlogo pri skoraj vseh kroničnih boleznih, s katerimi se dandanes soočamo (npr. bolezni srca, rakava obolenja, presnovne motnje, Alzheimerjeva bolezen in številna druga degenerativna obolenja).  

Zatorej vse, kar lahko pomaga pri boju zoper kronično vnetje, ima lahko potencialno pomembno preventivno pa tudi podporno vlogo pri uravnoteženju nastalih neravnovesij.  
Kurkumin deluje močno protivnetno; nekatere študije kažejo, da se celo lahko primerja z učinki nekaterih protivnetnih zdravil. Kurkumin vpliva na nivojsko različne stopnje (kroničnih) vnetij na molekularnem nivoju.  


3. Kurkuma ima vlogo pri bistvenem povečanju sposobnosti organizma za proizvodnjo antioksidantov   

Oksidativne poškodbe celic, ki se z leti kopičijo, so vzrok staranja in drugih hudih bolezni. Oksidativne poškodbe povzročajo prosti radikali, ki so zelo reaktivne in nestabilne molekule; z vsaj enim elektronom brez para; prosti radikali reagirajo (poškodujejo) pomembne organske substance, kot so maščobne kisline, beljakovine ali DNA. Glavni razlog, da čislamo različne antioksidante, je ta, da nas ščitijo pred različnimi vrstami prostih radikalov.  

Glede na kemijsko strukturo kurkumina se zdi, da je potencialni antioksidant, ki lahko nevtralizira proste radikale

Kurkumin tudi spodbuja aktivnost telesu lastnih antioksidantnih encimov. V tem oziru predstavlja kurkumin dvojno grožnjo prostim radikalom: neposredno jih blokira, nato spodbudi telesu lastne antioksidantne mehanizme.  
Kurkumin torej deluje močno antioksidativno: nevtralizira proste radikale, nato spodbudi nastajanje telesu lastnih antioksidantnih encimov.  


4. Kurkumin spodbuja nevrotrofični faktor – ta je povezan z izboljšavo možganskih funkcij in zmanjšanjem stopnje tveganja za pojav bolezni možganov  

Nevrotrofični faktor, pridobljen iz možganov, deluje kot gnojilo možganskih nevronov, zaradi česar se hitreje razvijajo in razvijajo močnejše povezave. Še do nedavnega smo bili prepričani, da se nevroni po obdobju zgodnjega otroštva ne razvijajo več. Zdaj vemo, da temu ni tako. Nevroni imajo sposobnost povezovanja, v določenih predelih možganov celo nastajajo novi, se množijo.  

Eden glavnih spodbujevalcev tega procesa je nevrotrofični faktor: tip rastnega hormona, ki deluje v možganih. Številna najpogostejša možganska obolenja so povezana z nizkim nivojem tega hormona (depresija, Alzheimerjeva bolezen).  

Zanimivo, kurkumin lahko poveča nivo nevrotrofičnega faktorja – zato ima vlogo pri upočasnjevanju nekaterih neravnovesij možganov; tudi tistih, ki so povezana s staranjem možganskih funkcij. Obstajajo možnosti, da kurkumin pripomore k izboljšanju spomina, nas “naredi pametnejše”.  

Kurkumin spodbudi raven nevrotrofičnega faktorja; kar spodbudi razvoj oz. rast novih nevronov ter spopad proti številnim degenerativnim procesom v možganih.


5. Kurkumin pripomore k zmanjšanju tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni  

Bolezni srca so najpogostejši vzrok za smrt v današnjem svetu. Bolezni srca so ene izmed najzahtevnejših, z njimi so povezane številne druge zdravstvene nevšečnosti. Kurkumin – izkazujejo raziskave - bi lahko imel vlogo pri upočasnjevanju številnih stopenj srčnih bolezni. Glavna prednost kurkumina v povezavi z boleznimi srca bi lahko bila, da kurkumin pripomore k izboljšanju delovanja endotelija.  

Okrnjeno delovanje endotelija je glavni vzrok za bolezni srca; vključuje nesposobnost endotelija, da regulira krvni tlak, strjevanje krvi in druge faktorje.  

 Številne študije izkazujejo, da kurkumin vodi do izboljšanja delovanja endotelija. Neka študija celo kaže, da je enako učinkovit kot fizična vadba. Druge študije izkazujejo, da deluje enako kot zdravilo Atorvastatin – le da sočasno pripomore k manjšanju vnetij in oksidativnih procesov (o katerih smo že govorili): kar pa je za zdravje srca izrednega pomena.  

Kurkumin ima pomembno vlogo za zdravje srca. Izboljšuje delovanje endotelija; je antioksidant, deluje potencialno protivnetno. 


6. Kurkuma bi lahko imela vlogo preventive v boju proti raku  

Rak je grozljiva bolezen, opisuje ga nekontrolirana rast celic: oblike raka imajo nekatere skupne lastnosti, na katere se zdi bi lahko pozitivno vplivalo prehransko dopolnilo kurkumin.  

Kurkumin lahko pozitivno vpliva na zaviranje rasti, razvoja in širitve rakavih celic na molekularnem nivoju. Študije izkazujejo, da lahko zmanjša angiogenezo (rast novih krvnih celic v tumorjih), metastaze (širjenje raka), kot tudi, da ima vlogo pri uničevanju rakavih celic. Številne študije, opravljene na testnih laboratorijskih živalih, kažejo, da kurkumin lahko zavira rast rakavih celic in preprečuje rast tumorjev.  

Visoka vsebnost kurkumina (najbolje s poprom, ki povečuje abosrpcijo) bi lahko imela vpliv na zdravljenje rakavih obolenj pri ljudeh (a za potrditev potrebujemo še dodatne raziskave).  

Kakorkoli, nekatere evidence kažejo, da kurkumin lahko preprečuje raka v začetnih stopnjah (predvsem rake prebavnega trakta (npr. rak debelega črevesa in danke).   

Kurkumin lahko vodi do številnih sprememb na molekularni ravni, kar lahko pomeni, da ima vlogo pri preprečevanju, celo zdravljenju rakavih obolenj.    


7. Kurkumin je lahko koristen pri preprečevanju in upočasnjevanju napredovanja Alzheimerjeve bolezni  

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša nevrodegenerativna motnja na svetu; je obenem najpogostejši vzrok demence. Zdravila za demenco še ni, zato je preventiva zagotovo najboljša izbira.  

Kurkumin lahko prehaja preko krvno-možganske pregrade. V možganih tako ostaja več ur ter tako zagotavlja koristne učinke kurkumina tudi za možganske celice. Znano je, da imajo vnetni procesi in oksidativne poškodbe vlogo pri nastanku Alzheimerjeve bolezni: kurkumin pripomore k preprečevanju obojega.  

Več študij je pokazalo, da Alzheimerjevo bolezen povzročata dve beljakovini, imenovani tau in beta-amiloid, ki povzročata amiloidni plak povezan s to boleznijo. Plak namreč spodbuja proizvodnjo mielina, ki moti možganske signale in vodi do odmiranja možganskih celic, kar pa je klasični kliničnih znak Alzheimerjeve bolezni. Študije kažejo, da bi kurkumin lahko očistil ta plak; za potrditev, da kurkumin resnični upočasnjuje (celo remisira) procese Alzheimerjeve bolezni potrebujemo še več raziskav.  


8. Artritiki se zelo dobro odzovejo na prehransko dopolnilo kurkumin  

Artritis je splošna težava sodobne družbe. Poznamo več oblik artritisa (več kot 100); za številne je značilno vnetje sklepov.  

Glede na to, da kurkumin deluje potencialno protivnetno, obstaja verjetnost, da pomaga pri uravnoteženju artritičnih obolenj: kar potrjujejo tudi številne študije. Raziskava, opravljana na pacientih z revmatoidnim artritisom izkazuje, da je kurkumin celo bolj učinkovit kot protivnetna zdravila. Številne druge študije, s katerimi so bili opazovani učinki kurkumina na artritis, pa izkazujejo izboljšave številnih simptomov.  


9. Študije kažejo, da ima kurkumin izreden potencial proti depresiji  

Za razjasnitev te trditve so opravili raziskavo, v kateri so 60 pacientov razdelili naključno v 3 skupine. Prva skupina je jemala zdravilo proti depresiji prozak, druga 1 g kurkumina, tretja pa oboje; torej prozak in kurkumin. Po 6 tednih se je izkazalo, da skupina, ki je jemala kurkumin, beleži podobne izboljšave kot prozak. Najboljše rezultate so zabeležili pri skupini, ki je sočasno jemala tako prozak kot kurkumin.  

Glede na rezultate, te sicer manjše študije, lahko zaključimo, da je kurkumin enako učinkovit ko andidepresivi.  
Depresijo povezujemo tudi z zmanjšano koncentracijo možganskega nevrotrofičnega faktorja (BNDF) in z manjšanjem hipokampusa: predela v možganih, ki igra ključno vlogo pri spominu in učenju.  
Kurkumin spodbuja koncentarcijo BNDF-ja, potencialno zavira nekatere druge spremembe.
 
Obstajajo evidence, da lahko kurkumin spodbuja možganska nevrotransmitorja serotonin in dopamin.  


10. Ima vlogo pri upočasnjevanju procesov staranja in upočasnjevanju kroničnih neravnovesij, povezanih s starostjo

Če kurkumin kot preventiva lahko pomaga pri boleznih srca, rakavih obolenjih, Alzheimerjevi bolezni, potem je zagotovo velik potencial, ki lahko ima pomembno vlogo pri ohranjanju dolgoživosti: kurkumin je zato zelo popularno “anti-aging” prehransko dopolnilo. Odlična je tudi kozmetika iz kurkume. Pri nas dobite linijo AYUMI Natuals KURKUMA. 

Znano je, da so vnetni in oksidativni procesi vzrok procesov staranja, kurkumin ima zato lahko vlogo pri zaviranju nastanka teh neravnovesij.   

Vir: HESH