Žvrkljanje olja: je dobro tako za ustno votlino kot za splošno zdravje

Če boste brali ajurvedske tekste, boste zasledili, da tam žvrkljanje olje poimenujejo kavala ali gundusha/ gandusha.  

Žvrkljanje olja ima čudovite pozitivne učinke na izboljšanje ustne flore, na poškodbe sklenine; osveži zadah in ima vlogo pri krepitvi zobnega tkiva ter dlesni.

Žvrkljanje olja ni izpiranje ustne votline kot z ustno vodico. Tudi ni grgranje.  

Gundusha je tehnika, kjer majhno količino, posebej v ta namen pripravljenega olja potiskamo (svaljkamo) sem ter tja po ustni votlini – ob zobeh, jeziku in dlesnih.  

Zdrava ustna votlina = Zdravje celotnega telesa
Tako ajurveda kot zahodna medicina iz jezika marsikdaj prepoznata neravnovesja; oz., kar se dogaja z nami, našim zdravjem.  

Zdrava ustna votlina in jezik sta namreč močno povezana z zdravjem celotnega telesa. Zato je skrb za oralno higieno enako skrb za splošno zdravje.  

50 milijonov bakterij
Imejte vedno mislih: v naših ustih prebiva več kot 600 različnih vrst bakterij (tj. 50 milijonov bakterij), ki “naseljujejo” zobno tkivo, jezik, mehka tkiva (nebo, lica) in bezgavke. Nadalje, ustna votlina meji na požiralnik, sinuse, nosne prehode in kompleksni ušesni votlini. “Ustne bakterije” so lahko vir težav tudi tukaj.  

Res je, da so številne bakterije nujne za zdravo oralno mikrobioto. Številne izmed njih pa lahko povzročajo težave (npr.: streptokoki). Če jih nimamo pod nadzorom, lahko povzročajo gnitje zob, vnetje dlesni (gingivitis), slab zadah ter boleče in žgečkljivo grlo; če omenimo nekatere izmed njih.  
 
Kako žvrkljanje deluje ?
Olje deluje tako, da nase veže bakterije, nečistoče, strupe ter presnovne izločke, ki so se čez noč nabrali na jeziku, zobeh in dlesnih. Ko olje nekje 20 minut žvrkljamo (ga tako pomešamo s slino), postane belo obarvano, mlečnato, redkejše (polno je "nase vezanih" nečistoč in drugih nepridipravov).

Naj še povemo, da je metoda žvrkljanja olja odlično prestala večtisočletni test časa: ne priporočajo jo le ajurvedski zdravniki, temveč tudi zdravniki uradne medicine, znanstveniki in zobozdravniki.   


Kako žvrkljamo olje?
Najbolje je zjutraj, takoj ko vstanemo, na tešče; tako spodbudimo apetit in občutek za okus.

Žvrkljanje priporočamo pred ščetkanjem oz. po uporabi strgala za jezik. Za ščetkanje zob lahko uporabite našo OJAS kremo iz antibakterijskega nima. Pa naši obe AYURDENT zobni kremi. Ali našo HERBDENT zobno kremo s kalcijem. 


Potek žvrkljanja
Nekje 1 jušno žlico olja damo v usta.  
Potem z nežnim pritiskanjem jezika olje potiskamo naprej in nazaj, gor in dol, med zobmi po celotni ustni votlini. 
Žvrkljamo nekje od 15 do 20 minut (oz. vsaj 5 minut, da se pokaže kak konkreten rezultat); vse dokler olje ne postane redkejše, belkasto.  
Olja nikakor ne pogoltnemo, saj vsebuje veliko škodljivih snovi, ampak ga izpljunemo! Zatem usta večkrat umijemo s toplo vodo (vodi za izpiranje lahko dodate ščepec soli) ter skrbno oščetkamo zobe (s pasto). 
Olje odvržemo v koš ali školjko; ne v umivalnik, da ne zamašimo odtoka.  
 

Plusi žvrkljanja olja  

  • Svež zadah
Slab zadah ali halitozo povzročajo številni dejavniki. Eden izmed njih so stranski produkti pri hranjenju bakterij, npr. žveplo oz. žveplovi hlapi. V naših ustih so številni prostorčki, kamor se skrijejo bakterije. S strgalom za jezik se prav tako znebimo številnih bakterij in tako vira slabega zadaha.  

V placebo raziskavi so primerjali žvrkljanje olja s klorheksidinom, tj. klasično ustno vodico, ki zavira halitozo. Učinek uporabe obeh (redukcija bakterij in hlapov žveplovih spojin) je približno enak.  

  • Zdravi zobje in dlesni
Kot smo že omenili, zdrava oralna mikrobiota ima pomembno vlogo za zdravje zob in dlesni.  
Bakterije streptokoki (S. mutans) so glavni povzročitelj gnitja zob. V neki študiji so ponovno primerjali žvrkljanje olja s klorheksidinom; ponovno opazna redukcija S. mutansa.
 
  • Zdravje sinusov  
Zdrave bakterije v ustni votlini lahko vplivajo na okolna tkiva; to so tudi sinusi
Žvrkljanje tudi spodbuja cirkulacijo v ustnih tkivih, ker prenaša hranila in limfo v tkiva sinusov.
 
  • Podpora razstrupljanju
Vse bolj se zavedamo povezave med našim ustnim zdravjem in splošnim dobrim počutjem. Številna neravnovesja v našem organizmu imajo povezavo z bakterijami v naših ustih; npr. bakterijski endokarditis, srčno-žilna obolenja, in celo morebitni zapleti med nosečnostjo ter porodom.  

Tako žvrkljanje olja kot uporaba strgala za jezik sta izjemni metodi, s katerima podpiramo razstupljevalne procese organizma.  

  • Uravnotežena rutina
Pomen rutine je v ajurvedi poznan! Žvrkljanje olja je učinkovit dodatek k rutini ščetkanja in nitkanja zob. Rutina ni pomembna samo za zdravje ustne votline, temveč daje življenju nek smisel, red; uravnoveša življenje.  Žvrkljanje

  • Kakšno olje je za žvrkljanje najboljše 
Tradicionalno se žvrkljanje izvaja s sezamovim oljem (kraljem vseh olj v ajurvedi). Sezamovo olje je bogato s hranili in je zelo vsestransko. Okej je tudi kokosovo olje zaradi antimikrobnih lastnosti lavrične kisline. V poštev pride še sončnično olje.   

Za zdravje zob, dlesni in nasploh ustne votline, priporočamo že žvečenje naše CLASSIC AYUREDA Chew! to go mešanice in uporabo AYURDENT ustne vodice v prahu. 


Kaj pravijo uporabniki  
“Komaj čakam zjutraj, ko vstanem in dan začnem z žvrkljanjem olja. Odkar uporabljam olje, se je moje oralno zdravje zelo izboljšalo. Moje zobje, dlesni in zadah so v zdravem stanju. Tole olje je res “game changer””. Nataša 

"Moj zobozdravnik je zelo navdušen nad izboljšanjem stanja mojih zob, po redni uporabi olja za žvrkljanje." Franc